Persberichten
15-10-2015
Onderzoek van AVM: netwerkkwaliteit en stabiele verbindingen zijn het belangrijkst voor gamers

Gamen op pc met lan-verbinding blijft favoriet

·         82 procent van alle gamers speelt op een pc

·         Stabiliteit, snelheid en betrouwbare verbindingen komen voor hen op de eerste plaats

·         De kwaliteit van routers is voor gamers belangrijker dan de prijs

Als het om hun favoriete technologische platform gaat, kiezen de meeste Europese gamers voor traditionele pc- en LAN-verbindingen. Dit blijkt uit onderzoek onder 12.616 Europese* gamers door AVM, producent van de FRITZ!Box. Gebruikers die af en toe gamen kiezen daarentegen eerder voor tablets en smartphones. De klassieke gameconsole neemt in populariteit af. Bij de keuze van een router gaat het gamers vooral om de kwaliteit.

De trend is in het voordeel van pc’s – het belang van tablets en smartphones groeit

Fanatieke gamers kiezen vooral voor pc’s en LAN-verbindingen, terwijl gebruikers die slechts zo nu en dan games spelen eerder gamen op tablets en smartphones, bijvoorbeeld voor Jump & Run-games. 82 procent van alle gamers maakt gebruik van een pc voor computerspellen, meer dan een vijfde daarvan zelfs uitsluitend. Gameconsoles nemen duidelijk in populariteit af. Circa 49 procent gaf aan onder andere een gameconsole te gebruiken. Slechts 7 procent maakt daar uitsluitend gebruik van. Smartphones en tablets kunnen rekenen op een groeiende belangstelling. Meer dan zes op de tien respondenten (61%) gaven aan dat zij ook mobiele apparaten voor speldoeleinden inzetten. Het aantal gamers dat alleen gebruikmaakt van smartphones en tablets ligt ook in dit geval lager, rond de 6 procent.

Gerrit Brugman, Country Manager België en Luxemburg bij AVM: “Een zo stabiel mogelijke verbinding is voor de gamer natuurlijk cruciaal. Storingen in de WiFi-verbinding kunnen een negatieve invloed hebben op de stabiliteit van de verbinding of de snelheid van de gegevensoverdracht bij het gamen, hoewel dit niet altijd zo is. De kans dat storingen optreden is bij WiFi wel hoger dan bij verbindingen via de LAN-kabel. Hoe sneller het spel loopt en hoe meer informatie moet worden overgedragen, hoe meer pakketten er via de internetverbinding moeten worden verstuurd en ontvangen. Daarom geldt voor gamingfans de vuistregel: als het kan, gebruik je bij voorkeur een kabel. FRITZ!Powerline is daarbij een uitstekend alternatief voor het leggen van lange kabels.”

Stabiele gegevensverbindingen geven de doorslag voor gamers
De stabiliteit van de gegevensoverdracht in hun netwerkverbinding staat bij de meeste gamers bovenaan de prioriteitenlijst. Dit wekt nauwelijks verbazing, aangezien een slechte reactietijd, een hoge latency en andere verbindingsproblemen het spelplezier behoorlijk kunnen bederven. 63 procent vertrouwt om deze reden op kabelverbindingen. Bijna een kwart maakt inmiddels gebruik van WiFi, iets wat waarschijnlijk kan worden toegeschreven aan onder andere verbeterde draadloze technologie.

Ideale gaming router
Gevraagd naar wat de perfecte router absoluut moet bieden, zeiden de respondenten dat de overdrachtskwaliteit (84%) en snelheid (76%) een belangrijke rol spelen, gevolgd door veilige verbindingen (55%). Een eenvoudige installatie is voor 51 procent belangrijk. Verder viel op dat het vooral respondenten uit de leeftijdscategorie van 40 tot 49 jaar de beveiliging uiterst relevant vinden. Bij zowel de oudere als jongere gebruikers neemt het belang hiervan sterk af. In de leeftijdscategorie onder de 18 jaar gaf slechts 3,3 procent aan dat de beveiliging belangrijk voor hen is. Waar gamers het in ieder geval over eens zijn, is dat goedkoper niet altijd beter is. Slechts een kwart van de respondenten gaf aan dat de prijs een belangrijke rol speelde bij hun koopbeslissing voor een router. Wat de keuze van een router betreft, draait het voor de overgrote meerderheid van gamers vooral om de kwaliteit.

Populairste games
De populairste games zijn volgens de onderzoeksresultaten actiespellen (45%), gevolgd door schietspellen (44%), strategiespellen (43%) en online games (36%). Aan het onderzoek namen zowel echte gamefanaten deel als ‘gelegenheidsgamers’ deel. Terwijl rond de 15 procent aangaf meer dan 20 uur per week met hun hobby bezig te zijn, speelt 33 procent minder dan vijf uur per week.

*Onderzoek werd uitgevoerd in Duitsland, Italië en Nederland