FRITZ!Box 3272 Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 3272 Service

PlayStation 3 in het FRITZ!Box-thuisnetwerk gebruiken

Je kunt een PlayStation 3 gemakkelijk verbinden met een LAN-poort of het draadloze netwerk (WiFi) van je FRITZ!Box. Je kunt PlayStation dan gebruiken voor toegang tot internet en als afspeelapparaat voor multimediabestanden zoals foto's, video en muziek.

Opmerking: Als voorbeeld gebruiken we hier een Sony PlayStation 3 (systeemsoftware 3.61) om te laten zien hoe je een PlayStation verbindt met de FRITZ!Box.

Belangrijk:Sommige instellingen die hier zijn beschreven, worden alleen weergegeven als de geavanceerde weergave is ingeschakeld in de gebruikersinterface. De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS.

1 DHCP-server van de FRITZ!Box inschakelen

In de fabrieksinstellingen is de FRITZ!Box geconfigureerd als DHCP-Server. Als je de DHCP-server van de FRITZ!Box hebt uitgeschakeld, configureer je de volgende instellingen:

1. Klik op "Home Network" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Home Network Overview".
  3. Klik op het tabblad "Network Settings".
  4. Klik op de knop "IPv4-Addresses".
  5. Schakel de DHCP-server in en definieer het bereik waarbinnen de FRITZ!Box IP-adressen moet toewijzen.

Opmerking:In de fabrieksinstellingen gebruikt de FRITZ!Box het IP-adres 192.168.178.1 (subnetmasker 255.255.255.0) en wijst IP-adressen toe tussen xxx.20 en xxx.200.

6. Klik om de instellingen op te slaan op "OK".

2 Playstation met FRITZ!Box verbinden

Verbind de Playstation via een netwerkkabel of het draadloze netwerk met de FRITZ!Box.

Opmerking:voor een draadloze verbinding heeft de Playstation een draadloze netwerkadapter nodig. De oudere PlayStation 3-modellen zijn standaard niet voorzien van een dergelijke adapter.

Playstation met een netwerkkabel verbinden

1. Verbind de Playstation via een netwerkkabel met een LAN-poort van de FRITZ!Box.
  2. Selecteer "Instellingen" in het XMB-menu (XrossMediaBar) van PlayStation.
  3. "Netwerkinstellingen" > "Instellingen internetverbinding"
  4. Als je wordt gevraagd of je de instellingen voor een internetverbinding wilt veranderen, bevestig dan met "O.K.".
  5. Selecteer "Eenvoudig".
    • Nu wordt de netwerkconfiguratie gecontroleerd en weergegeven.
  6. Sla de lijst met instellingen op.

PlayStation met draadloos netwerk verbinden

Belangrijk:Controleer of er geen netwerkkabel is aangesloten aan de PlayStation.

1. Selecteer "Instellingen" in het XMB-menu (XrossMediaBar) van PlayStation.
  2. "Netwerkinstellingen" > "Instellingen internetverbinding"
  3. Als je wordt gevraagd of je de instellingen voor een internetverbinding wilt veranderen, bevestig dan met "O.K.".
  4. "Eenvoudig" > "Draadloos" > "Scannen"
    • Nu toont de Playstation een lijst met draadloze access points binnen bereik.
  5. Selecteer de naam van het draadloze netwerk (SSID) van de FRITZ!Box.

Opmerking:Informatie over het bepalen van de draadloze instellingen van de FRITZ!Box vind je in deze handleiding.

6. Selecteer als draadloze beveiligingsmethode "WPA-PSK/WPA2-PSK".
  7. Voer in het veld "WPA-sleutel" de draadloze netwerksleutel van de FRITZ!Box in en bevestig de invoer.
    • Nu wordt de netwerkconfiguratie gecontroleerd en weergegeven.
  8. Sla de lijst met instellingen op.

De PlayStation is nu verbonden met internet via de FRITZ!Box en kan multimediabestanden afspelen van de FRITZ!Box-mediaserver en andere DLNA-compatibele (Digital Living Network Alliance) mediaservers in het thuisnetwerk (bijvoorbeeld computers met Windows Media Player).

Opmerking:Raadpleeg Sony voor meer informatie over de configuratie, bijvoorbeeld via de Playstation website.

3 Multimediabestanden afspelen van FRITZ!Box-mediaserver

De volgende maatregelen zijn alleen noodzakelijk als je met de Playstation multimediabestanden wilt afspelen via een USB-opslagmedium dat is aangesloten aan de FRITZ!Box.

FRITZ!Box als mediaserver configureren

Multimediabestanden afspelen

1. Selecteer "Instellingen" in het XMB-menu (XrossMediaBar) van PlayStation.
  2. "Netwerkinstellingen" > "Mediaserver verbinding"
  3. Kies "Inschakelen"
  4. Selecteer onder "Foto", "Muziek" of "Video" het pictogram "AVM FRITZ!Mediaserver".
    • Nu toont de Playstation alle bestanden van de FRITZ!Box-mediaserver die de Playstation kan afspelen.
  5. Selecteer het bestand dat je wilt afspelen.

4 Portforwarding voor onlinegames configureren

De firewall van de FRITZ!Box beveiligt alle apparaten binnen het thuisnetwerk standaard tegen inkomende verbindingen en ongewenste data uit het internet. Hierdoor kunnen echter bij een aantal onlinegames (bijvoorbeeld FIFA 17) problemen optreden, omdat deze voor andere deelnemers vanuit het internet bereikbaar moeten zijn.

Als de Playstation onder "Instellingen > Netwerk > Verbindingsstatus weergeven" Nat-type 2 toont, zijn de FRITZ!Box en Playstation al optimaal geconfigureerd.

Als de Playstation NAT-type 3 toont, worden een aantal voor de Playstation benodigde diensten of gegevens geblokkeerd, meestal door het ontbreken van portforwarding-regels. Pas in dit geval de instellingen van de FRITZ!Box aan:

Automatische portforwarding configureren

Configureer automatische portforwarding in de FRITZ!Box, zodat de Playstation zelf de benodigde poorten in de FRITZ!Box kan openen:

1. Klik op "Home Network" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Home Network Overview".
  3. Klik op het tabblad "Network Connections".
  4. Klik naast het apparaat dat je wilt configureren op de knop (Bewerken).
  5. Schakel die optie "Permit independent port sharing" in.
  6. Klik om de instellingen op te slaan op "OK".

Statische portforwarding configureren

Als je nog steeds geen verbinding kunt maken met onlinegames of als de verbinding wordt verbroken, configureer je de benodigde portforwarding-regels handmatig:

1. Configureer in de FRITZ!Box Statische portforwarding voor de poorten en IP-protocollen die worden gebruikt door het Playstation Network (PSN):
    • TCP-poorten: 80, 443, 3478, 3479, 3480, 5223, 8080
    • UDP-poorten: 3074, 3478, 3479, 3658
  2. Als de onlinegame naast de poorten voor het Playstation Network nog andere poorten gebruikt, configureer je in de FRITZ!Box portforwarding-regels voor deze poorten. Voor de voetbalsimulatie FIFA 17 heb je bijvoorbeeld de volgende portforwarding-regels nodig:
    • TCP-poorten: 80, 443, 3659, 5223, 10000-10099, 42127
    • UDP-poorten: 3074, 3478-3479, 3658-3659, 5223, 6000

Opmerking:Lijsten met gebruikte poorten van andere games zoals Battlefield, Call of Duty, Starcraft enz. vind je met slechts enkele kliks op internet, bijvoorbeeld op www.portforward.com.