FRITZ!Box 3390 Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 3390 Service

VPN-verbinding met FRITZ!Box instellen in Apple OS iOS (bijv. iPhone)

Met VPN (Virtual Private Network) kun je de internetverbinding van je Apple iOS-apparaat (iPhone, iPad of iPod touch) gebruiken om beveiligde netwerkverbindingen tot stand te brengen met je FRITZ!Box en de netwerkapparaten en services in het FRITZ!Box-thuisnetwerk.

Wanneer een VPN-verbinding actief is, worden bovendien alle internetquery's gerouteerd via de FRITZ!Box. Zelfs wanneer je gebruikmaakt van publieke draadloze hotspots met je Apple iOS-apparaat, heb je dan toegang tot alle webservices (zoals e-mail, internetbankieren) zonder je zorgen te maken over meeluisteren of onbevoegde wijzigingen door derden.

Opmerking:In deze handleiding gebruiken we een iPhone 5 met iOS 9.2 om te tonen hoe je een VPN-verbinding met de FRITZ!Box configureert. Voor verdere vragen over VPN-verbindingen in iOS, neem je rechtstreeks contact op met Apple.

Randvoorwaarden / beperkingen

• iOS 3.1 of later moet zijn geïnstalleerd op het Apple-apparaat.
  • De FRITZ!Box moet een publiek IPv4-adres van de internetprovider verkrijgen.

Belangrijk:De FRITZ!Box is niet toegankelijk vanaf internet via IPv4 wanneer een DS-Lite-verbinding ("Dual-Stack Lite") wordt gebruikt. Wanneer DS-Lite actief is, wordt de status "IPv4 over DS Lite" weergegeven onder "Connections" op de pagina "Overview" van de FRITZ!Box-gebruikersinterface.

Belangrijk: Sommige instellingen die hier worden beschreven, worden alleen weergegeven als de geavanceerde weergave is ingeschakeld in de gebruikersinterface. De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben steeds betrekking op het meest recente FRITZ!OS.

1 Voorbereidingen

MyFRITZ!

Met MyFRITZ! heb je altijd toegang tot je FRITZ!Box via internet, zelfs als het publieke IP-adres regelmatig verandert, bijvoorbeeld na "automatic disconnection" door de internetprovider:

Opmerking:Als je al een andere dynamische DNS-service gebruikt, kun je ook deze service gebruiken in plaats van MyFRITZ!.

IP-netwerk van FRITZ!Box aanpassen

VPN-communicatie is niet mogelijk als het iOS-apparaat een IP-adres gebruikt van het IP-netwerk van de FRITZ!Box. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer het iOS-apparaat met een FRITZ!Box is verbonden via draadloos LAN en de IP-instellingen van de FRITZ!Boxes niet zijn gewijzigd (IP-adres 192.168.178.1 in de fabrieksinstellingen). Pas dan het IP-netwerk van de FRITZ!Box aan:

Voorbeeld:
In deze handleiding gebruikt de FRITZ!Box het IP-adres 192.168.10.1 (subnetmasker 255.255.255.0).

1. Klik op "Home Network" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik op "Home Network Overview" in het menu "Home Network".
  3. Klik op de tab "Network Settings".
  4. Klik op de knop "IPv4 Addresses".
  5. Voer het gewenste IP-adres en subnetmasker in.
  6. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

2 VPN-verbinding instellen in de FRITZ!Box

Stel een andere gebruiker in voor elke VPN-verbinding in de FRITZ!Box.

1. Klik op "System" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik op "FRITZ!Box Users" in het menu "System".
  3. Klik op de knop (Bewerken) voor de gebruiker die een verbinding wil maken met de FRITZ!Box via VPN,
    • of, als je nog geen gebruikers hebt geconfigureerd:
      • Klik op de knop "Add User" en voer in de betreffende velden een naam en een wachtwoord naar keuze in voor de gebruiker.
  4. Schakel de optie "VPN" in.
  5. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

De FRITZ!Box configureert VPN-rechten voor deze FRITZ!Box-gebruiker.
Een venster met de VPN-instellingen voor de FRITZ!Box-gebruiker wordt automatisch geopend.

Opmerking:Je kunt dit venster altijd handmatig openen als je op "Show VPN Settings" klikt in de instellingen voor de FRITZ!Box-gebruiker.

3 VPN-verbinding instellen in Apple iOS

• Configureer de VPN-verbinding op de iPhone, iPad of iPod touch met de VPN-instellingen die worden weergegeven in de FRITZ!Box-gebruikersinterface voor de FRITZ!Box-gebruiker:

Opmerking:Je kunt de VPN-instellingen als volgt ophalen: selecteer "System > FRITZ!Box Users" in de gebruikersinterface, haal de instellingen voor de gebruiker op en klik op "Show VPN Settings".

Fig.: VPN-verbinding instellen

4 VPN-verbinding tot stand brengen

1. Tik op het symbool "Settings" in het startscherm van het Apple iOS-apparaat.
  2. Gebruik de schuifregelaar aan/uit om "VPN" in te schakelen:

Fig.: VPN-verbinding tot stand brengen

• Wanneer de VPN-verbinding tot stand is gebracht, verschijnt het VPN-symbool in de werkbalk:

Fig.: De VPN-verbinding is tot stand gebracht