FRITZ!Box 3390 Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 3390 Service

Configureren USB-opslagmedium dat met FRITZ!Box is verbonden.

Met de FRITZ!Box kun je een aangesloten USB-opslagmedium gebruiken als centrale opslaglocatie ("Storage NAS") in het thuisnetwerk. Je hebt dan vanaf alle computers, smartphones en andere apparatuur die met de FRITZ!Box zijn verbonden heel eenvoudig via een webbrowser of ook via het Server Message Block-Protocol (SMB) toegang tot je bestanden op Windows-computers met bijvoorbeeld Windows Verkenner.

Daarnaast kun je het USB-opslagmedium configureren voor het beveiligd delen via internet, zodat je altijd vanaf het internet toegang hebt tot je bestanden.

Voorwaarden / Beperkingen

• Het USB-opslagmedium moet zijn geformatteerd met het bestandssysteem NTFS, FAT/FAT32 of ext2 en mag maximaal vier partities hebben. Elke partitie mag tot 4 terabyte groot zijn.

Opmerking:Als het USB-opslagmedium is geformatteerd met een ander bestandssysteem, kan het met de FRITZ!Box worden gebruikt met behulp van het programma FRITZ!Box USB Remote Connection.

Belangrijk:Sommige instellingen die hier zijn beschreven, worden alleen weergegeven als de geavanceerde weergave is ingeschakeld in de gebruikersinterface. De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS.

1 Voorbereidingen

USB Remote Connection voor USB-opslagmedia in de FRITZ!Box uitschakelen

Het is alleen mogelijk met meerdere apparaten tegelijk toegang te krijgen tot een USB-opslagmedium dat is verbonden met de FRITZ!Box als het opslagmedium niet is geconfigureerd voor gebruik met de software USB Remote Connection:

1. Klik op "Home Network" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Home Network" op "USB Devices".
  3. Klik op het tabblad "USB Remote Connection".
  4. Schakel de optie "USB storage media" uit.
  5. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

USB-opslagmedium met FRITZ!Box verbinden

• Verbind het USB-opslagmedium met een USB-poort van de FRITZ!Box.

Belangrijk:Het stroomverbruik van een USB-apparaat mag conform de USB-specificatie niet hoger zijn dan 500 mA. Als het USB-opslagmedium meer stroom nodig heeft, verbind je deze met de FRITZ!Box via een USB-hub met een eigen stroomvoorziening (actieve USB-hub). De fabrikant kan je informatie geven over het energieverbruik van je USB-opslagmedium.

2 FRITZ!Box-gebruikers configureren

Voor toegang tot de inhoud van de opslag (NAS) heb je een gebruikersaccount met een gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Configureer daarom een FRITZ!Box-gebruiker in de FRITZ!Box:

1. Klik op "System" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "System" op "FRITZ!Box Users".
  3. Klik naast de gebruiker die toegang dient te verkrijgen tot de opslag (NAS) op de knop ("Edit"),
    • of, als je nog geen FRITZ!Box gebruiker hebt geconfigureerd:
      • Klik op de knop "Add User" en voer in de betreffende tekstvelden een naam en een wachtwoord naar keuze in voor de gebruiker.
  4. Schakel de optie "Access to NAS contents" in.
  5. Klik op de knop "Add Directory".
  6. Schakel de optie "All storage available on the FRITZ!Box" in als de gebruiker toegang krijgt tot alle opslag die beschikbaar is op de FRITZ!Box,
    • of, als de gebruiker alleen toegang krijgt tot een bepaalde opslag of een bepaalde map:
      • Schakel de optie "Select folder" in.

LET OP!Als je een IP-telefoon met de FRITZ!Box gebruikt, heeft de gebruiker toegang tot alle berichten op het antwoordapparaat van de FRITZ!Box als je toegang verleent tot alle mappen.

7. Bepaal in de sectie "Directory" de lees- en schrijfrechten voor toegang tot de opslag.
  8. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

3 Configureren inloggegevens voor toegang tot thuisnetwerk

Om toegang te krijgen tot opslag (NAS), moet de wachtwoordbeveiliging zijn ingeschakeld voor de FRITZ!Box.

1. Klik op "System" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "System" op "FRITZ!Box Users".
  3. Klik op het tabblad "Login in the Home Network".
  4. Schakel de optie "Login with FRITZ!Box user name and password" in,
    • of, als alle gebruikers een gemeenschappelijk wachtwoord moeten gebruiken voor toegang tot de FRITZ!Box:
      • Schakel de optie "Login with the FRITZ!Box password" in en voer een wachtwoord naar keuze voor toegang tot de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  5. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

4 Opslag (NAS) configureren

1. Klik op "Home Network" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Storage (NAS".
  3. Schakel de optie "Storage (NAS) enabled" in.
  4. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

5 Toegang tot USB-opslagmedia

Er zijn verschillende mogelijkheden om toegang te krijgen tot een op de FRITZ!Box aangesloten USB-opslagmedium. De meest geschikte manier van toegang hangt ervan af of je binnen het thuisnetwerk bent, of onderweg toegang tot het opslagmedium wilt hebben en of je een computer of smartphone of tablet gebruikt:

Binnen het thuisnetwerk toegang tot opslag (NAS)

Binnen het thuisnetwerk kun je heel eenvoudig met een webbrowser via http://fritz.nas toegang krijgen tot een USB-opslagmedium dat op de FRITZ!Box is aangesloten.

Wil je liever de Windows Verkenner, macOS-Finder of een ander programma gebruiken dat het Server Message Block-Protokoll (SMB) gebruikt, configureer dan het USB-opslagmedium als Netwerkstation.

Op een smartphone of tablet met Android of iOS is echter MyFRITZ!App aan te bevelen voor toegang tot het USB-opslagmedium.

Toegang tot opslag (NAS) vanaf internet

Via beveiligd delen via internet heb je ook onderweg vanaf het internet ieder moment toegang tot de USB-opslagmedia die zijn verbonden met de FRITZ!Box, waarbij het aan te bevelen is om voor de smartphone en tablet de MyFRITZ!App te gebruiken.

Als je andere personen alleen toegang wilt verlenen tot bepaalde bestanden of mappen, kun je deze heel eenvoudig via een link delen. Op deze manier kun je bijvoorbeeld vrienden en familie toegang verlenen tot de foto's en video's van je laatste vakantie zonder dat zij deze bestanden op het USB-opslagmedium kunnen veranderen of verwijderen.

Als je in plaats van een webbrowser liever een FTP-programma zoals Cyberduck FileZilla of WinSCP gebruikt, kun je onderweg ook via FTP/FTPS toegang krijgen tot opslagmedia die met de FRITZ!Box zijn verbonden.