FRITZ!Box 3490 Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 3490 Service

FRITZ!Box meldt talrijke fouten met de DSL-verbinding

Er zijn problemen met de DSL-verbinding door talrijke fouten aan de kant van de FRITZ!Box of in de DSL-centrale van de internetprovider. Daardoor is de internetverbinding via de FRITZ!Box (bijvoorbeeld openen van websites, downloaden van bestanden) erg traag of er zijn storingen tijdens het bellen via internet of het afspelen van films (bijvoorbeeld IPTV of video on demand).

Oorzaak

• De doorvoercapaciteit en stabiliteit van de DSL-verbinding hangen voornamelijk af van de lengte en de kwaliteit van de toegangslijn. Fouten in de bekabeling of problemen met de centrale (DSLAM) van de internetprovider kunnen ook van invloed zijn.

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

Voer de hier beschreven maatregelen na elkaar uit. Controleer na elke maatregel of het probleem is opgelost.

1 Bekabeling controleren

Fouten in de bekabeling zijn vaak moeilijk te herkennen en blijven lang onopgemerkt. Controleer daarom je huisbekabeling:

1. Als je de FRITZ!Box gebruikt aan een IP-gebaseerde aansluiting, verwijder dan de DSL-splitter.
  2. Verwijder alle kabelverlengingen, ongebruikte kabels, TAE-aansluitdozen en extra elektrische onderdelen (bijvoorbeeld overspanningsbeveiliging, aansluitdozen voor automatische wisselschakelaars).
  3. Controleer of de FRITZ!Box correct is verbonden met de DSL-aansluiting. Een gedetailleerde handleiding vind je op de installatieposter die met de FRITZ!Box is meegeleverd en in het handboek.

2 Andere DSL-versie gebruiken

De DSL-versie van de FRITZ!Box wordt met elke versie van FRITZ!OS steeds verder ontwikkeld om onder alle omstandigheden optimale DSL-verbindingen tot stand te brengen. In een enkel geval (bijvoorbeeld DSL-aansluitingen met verouderde DSLAM) kan het voorkomen dat de FRITZ!Box alleen een probleemloze DSL-verbinding tot stand kan brengen met bepaalde DSL-versies. Test daarom de recente en de vorige DSL-versie:

Recente FRITZ!OS gebruiken

De DSL-versie maakt deel uit van de FRITZ!OS. Controleer of de FRITZ!Box het meest recente FRITZ!OS en dus ook de recente DSL-versie gebruikt:

Vorige DSL-versie gebruiken

Als het probleem zich voordoet met de recente DSL-versie (bijvoorbeeld na een FRITZ!OS-update), test je de DSL-versie van het vorige FRITZ!OS:

1. Klik op "Internet" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Internet" op "DSL Information".
  3. Klik op het tabblad "Line Settings". Als het tabblad niet wordt weergegeven, schakel je eerst de geavanceerde weergave in.
  4. Schakel de optie "Use previous DSL version" in.
  5. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

De vorige DSL-versie wordt nu ingeschakeld en de FRITZ!Box wordt vervolgens opnieuw opgestart. Het opnieuw opstarten duurt ongeveer twee minuten. Als het probleem hiermee is opgelost, stellen wij het op prijs als je ons feedback stuurt over het synchronisatiegedrag van de FRITZ!Box via "Internet > DSL Information > Feedback".

3 Interferentieweerstand verhogen

Verhoog de interferentieweerstand (storingsimmuniteit) van de DSL-verbinding om fouten als gevolg van korte storingen van de DSL-aansluiting te verminderen:

Opmerking:Als je de interferentieweerstand van de DSL-verbinding verhoogt, kan de doorvoercapaciteit van de DSL-verbinding verminderen. De snelheid en kwaliteit van internettoegang kunnen echter wil toenemen, omdat deze niet worden beïnvloed door hertransmissie.

1. Klik op "Internet" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Internet" op "DSL Information".
  3. Klik op het tabblad "Line Settings". Als dit tabblad niet wordt weergegeven, schakel je eerst de geavanceerde weergave in.
  4. Schuif een van de regelaars onder "Receive Direction" één stap verder in de richting "Maximum Stability".

Belangrijk:Als de regelaars te ver in de richting "maximum stability" worden verschoven, kan op sommige DSL-aansluitingen de DSL-verbinding niet meer tot stand worden gebracht. Selecteer daarom niet meteen de instelling "Maximum stability", maar bepaal de optimale instelling voor je aansluiting door de regelaar stapsgewijs te verplaatsen.

5. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.
  6. Klik op het tabblad "DSL".
  7. Controleer in de sectie "Error Counter" of tijdens het gebruik van internet "Not Remediable Errors" (CRC) worden weergegeven voor de FRITZ!Box of de DSL-centrale.
  8. Als er binnen 15 minuten nog steeds talrijke fouten optreden, herhaal je de stappen 3.- 7., tot er geen fouten meer optreden.

4 DSL-aansluiting controleren

Mogelijk is er een storing op je DSL-aansluiting. Omdat het controleren van de aansluiting door de DSL-provider lang kan duren, daarbij kosten kunnen ontstaan en uit onze ervaringen blijkt dat DSL-aansluitingen vaak storingen vertonen hoewel deze al door de provider zijn gecontroleerd, ga je als volgt te werk:

1. Of: Test of je ook storingen ervaart met de internetverbinding wanneer je een andere DSL-modem gebruikt aan de DSL-aansluiting.
    • Of: Test of je geen storingen ervaart met de internetverbinding wanneer je de FRITZ!Box gebruikt aan een andere DSL-aansluiting (bijvoorbeeld bij buren).
  2. Als de storingen ook optreden bij het gebruik van een andere DSL-modem, of als de FRITZ!Box een probleemloze DSL-verbinding tot stand kan brengen aan een andere aansluiting, laat dan je aansluiting controleren door je provider.

LET OP!Bij de controle kunnen kosten ontstaan. Vraag naar de voorwaarden bij je provider!