FRITZ!Box 3490 Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 3490 Service

Netwerkapparaat altijd hetzelfde IP-adres laten toewijzen door FRITZ!Box

De DHCP-server (Dynamic Host Configuration Protocol) van de FRITZ!Box wijst alle computers, smartphones en andere netwerkapparaten automatisch alle vereiste IP-instellingen toe voor de communicatie met internet en andere apparaten in het thuisnetwerk.

Ieder apparaat krijgt hierbij standaard altijd hetzelfde IP-adres toegewezen van de FRITZ!Box. Hiertoe slaat de FRITZ!Box het MAC-adres van het netwerkapparaat permanent op met het eerste IP-adres dat daaraan is toegewezen.

De FRITZ!Box wijst een netwerkapparaat alleen een nieuw IP-adres toe als het maximale aantal IP-adressen in het gebruikte IP-netwerk is bereikt. Je kunt de configuratie van de FRITZ!Box echter ook zo instellen dat altijd hetzelfde IP-adres wordt toegewezen aan een netwerkapparaat, bijvoorbeeld als je port forwarding wilt configureren voor het netwerkapparaat.

Voorwaarden / Beperkingen

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

1 DHCP-server van de FRITZ!Box inschakelen

In de fabrieksinstellingen is de FRITZ!Box geconfigureerd als DHCP-Server. Als je de DHCP-server van de FRITZ!Box hebt uitgeschakeld, configureer je de volgende instellingen:

1. Klik op "Home Network" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Home Network Overview".
  3. Klik op het tabblad "Network Settings".
  4. Klik op de knop "IPv4-Addresses". Als de knop niet wordt weergegeven, schakel je eerst de geavanceerde weergave in.
  5. Schakel de DHCP-server in en definieer het bereik waarbinnen de FRITZ!Box IP-adressen moet toewijzen.

Opmerking:In de fabrieksinstellingen gebruikt de FRITZ!Box het IP-adres 192.168.178.1 (subnetmasker 255.255.255.0) en wijst IP-adressen toe tussen xxx.20 en xxx.200.

6. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

2 Toewijzing van vaste IP-adressen configureren voor netwerkapparaat

1. Klik op "Home Network" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Home Network Overview".
  3. Klik op het tabblad "Network Connections".
  4. Klik op de knop (Bewerken) naast het apparaat dat je wilt configureren .
  5. Schakel de optie "Always assign this network device the same IPv4 address." in.
  6. Als aan het apparaat een bepaald IP-adres moet worden toegewezen, voer je in het tekstveld "IPv4 address" het gewenste IP-adres in.

Belangrijk:Het IP-adres mag niet worden gebruikt door een ander apparaat en uit het IP-netwerk van de FRITZ!Box komen (fabrieksinstelling: 192.168.178.0).

7. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.