FRITZ!Box 4020 Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 4020 Service

Netwerkapparaat altijd hetzelfde IP-adres laten toewijzen door FRITZ!Box

De DHCP-server (Dynamic Host Configuration Protocol) van de FRITZ!Box wijst alle computers, smartphones en andere netwerkapparaten automatisch alle vereiste IP-instellingen toe voor de communicatie met internet en andere apparaten in het thuisnetwerk.

Ieder apparaat krijgt hierbij standaard altijd hetzelfde IP-adres toegewezen van de FRITZ!Box. Hiertoe slaat de FRITZ!Box het MAC-adres van het netwerkapparaat permanent op met het eerste IP-adres dat daaraan is toegewezen.

De FRITZ!Box wijst een netwerkapparaat alleen een nieuw IP-adres toe als het maximale aantal IP-adressen in het gebruikte IP-netwerk is bereikt. Je kunt de configuratie van de FRITZ!Box echter ook zo instellen dat altijd hetzelfde IP-adres wordt toegewezen aan een netwerkapparaat, bijvoorbeeld als je port forwarding wilt configureren voor het netwerkapparaat.

Voorwaarden / Beperkingen

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

1 DHCP-server van de FRITZ!Box inschakelen

1. Klik op "Home Network" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Home Network Overview".
  3. Klik op het tabblad "Network Settings".
  4. Klik op de knop "IPv4-Addresses".
  5. Schakel de DHCP-server in en definieer het bereik waarbinnen de FRITZ!Box IP-adressen moet toewijzen.

Opmerking:In de fabrieksinstellingen gebruikt de FRITZ!Box het IP-adres 192.168.178.1 (subnetmasker 255.255.255.0) en wijst IP-adressen toe tussen xxx.20 en xxx.200.

6. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

2 Toewijzing van vaste IP-adressen configureren voor netwerkapparaat

1. Klik op "Home Network" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Home Network Overview".
  3. Klik op het tabblad "Network Connections".
  4. Klik naast het apparaat dat je wilt configureren op de knop (Bewerken).
  5. Schakel de optie "Always assign this network device the same IPv4 address." in.
  6. Als aan het apparaat een bepaald IP-adres moet worden toegewezen, voer je in het tekstveld "IPv4 address" het gewenste IP-adres in.

Belangrijk:Het IP-adres mag niet worden gebruikt door een ander apparaat en uit het IP-netwerk van de FRITZ!Box komen (fabrieksinstelling: 192.168.178.0).

7. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.