FRITZ!Box 4040 Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 4040 Service

Draadloze bereik van de FRITZ!Box uitbreiden met een repeater

Je kunt het draadloze bereik (WiFi) van je FRITZ!Box met internettoegang (basisstation) uitbreiden als je de FRITZ!Box 4040 als repeater configureert. Hierdoor kun je het volgende doen:

• computers, smartphones of andere netwerkapparatuur die zijn verbonden met de FRITZ!Box 4040, volledig in je thuisnetwerk integreren. Met deze apparaten heb je toegang tot het internet, alsook tot andere apparatuur binnen het thuisnetwerk en kun je alle functies van de FRITZ!Box (Basisstation) gebruiken.
  • je gasten toestaan het draadloze gastnetwerk te gebruiken voor snelle en veilige toegang tot internet, zelfs wanneer ze zich ver van de FRITZ!Box (basisstation) bevinden. De draadloze netwerkapparaten die door je gasten worden gebruikt, blijven hierbij volledig gescheiden van je thuisnetwerk.

Hier laten we je zien hoe je de FRITZ!Box 4040 configureert als repeater.

Voorwaarden / Beperkingen

• Alle betrokken FRITZ!Boxen moeten de repeaterfunctie ondersteunen.
  • De naam van het draadloze netwerk (SSID) van de FRITZ!Box (basisstation) moet zichtbaar zijn.

1 FRITZ!Box (basisstation) configureren

In de fabrieksinstellingen zijn alle FRITZ!Boxen al geconfigureerd om te worden gebruikt als basisstation. Als je de draadloze instellingen van de FRITZ!Box met internettoegang hebt gewijzigd, gebruik je de volgende instellingen:

Draadloos netwerk inschakelen

1. Klik op "Wireless" ("WLAN") in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Wireless" ("WLAN") op "Radio Network".
  3. Schakel het draadloze netwerk in.
  4. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

Naam van het draadloze netwerk (SSID) weergeven

Controleer of de naam van het draadloze netwerk van de FRITZ!Box (basisstation) zichtbaar is:

Opmerking: Het verbergen van de naam van het draadloze netwerk kan een veiligheidsrisico vormen (zie 5 Wi-Fi security myths you must abandon now).

1. Klik op "Wireless" ("WLAN") in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Wireless" ("WLAN") op "Radio Network".
  3. Schakel de optie "Name of the wireless radio network visible" in. Als de optie niet wordt weergegeven, schakel je eerst de geavanceerde weergave in.
  4. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

MAC-adresfilter tijdelijk uitschakelen

Het MAC-adresfilter van de FRITZ!Box mag niet zijn ingeschakeld tijdens de configuratie:

1. Klik op "Wireless" ("WLAN") in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Wireless" ("WLAN") op "Security".
  3. Schakel de optie "Allow all new wireless devices" in en klik op "Apply".

Opmerking:Bij sommige modellen van de FRITZ!Box vind je deze instelling onder "Wireless (WLAN) > Radio Network" in plaats van onder "Wireless (WLAN) > Security. Schakel eerst de geavanceerde weergave in.

4. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

Je kunt het MAC-adresfilter opnieuw inschakelen zodra je de configuratie van de draadloze verbinding tussen de FRITZ!Box (repeater) en de FRITZ!Box (basisstation) hebt voltooid.

Bedrijfsmodus configureren

1. Klik op "Wireless" ("WLAN") in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Wireless" ("WLAN") op "Mesh/Repeater" of "Repeater". Als het menu niet wordt weergegeven, schakel je eerst de geavanceerde weergave in.
  3. Schakel de optie "Access point" in.
  4. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

2 FRITZ!Box (Repeater) configureren

Voorbereidingen

1. Gebruik een netwerkkabel om een computer aan te sluiten op een LAN-poort van de FRITZ!Box die je wilt configureren als repeater.
  2. Als de computer al met de FRITZ!Box (basisstation) is verbonden, verbreek je de netwerkverbinding tussen computer en FRITZ!Box (basisstation).

Draadloze instellingen van de FRITZ!Box (basisstation) aanpassen

Configureer de volgende instellingen in de FRITZ!Box (repeater) wanneer je wilt dat draadloze netwerkapparaten altijd automatisch verbinding maken met de FRITZ!Box met het sterkste signaal (draadloos roamen):

1. Klik op "Wireless" ("WLAN") in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Wireless" ("WLAN") op "Radio Network".
  3. Voor de frequentieband die wordt gebruikt voer je dezelfde "Name of the wireless radio network (SSID)" in, als die je hebt ingevoerd in de FRITZ!Box die is geconfigureerd als basisstation.
  4. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.
  5. Klik in het menu "Wireless" ("WLAN") op "Security".
  6. Schakel de optie "WPA Encryption" in.
  7. Selecteer in de vervolgkeuzelijst "WPA mode" de optie "WPA2 (CCMP)".

Opmerking:Als je nog draadloze netwerkapparaten gebruikt die WPA2 niet ondersteunen, kun je de instelling "WPA + WPA2" gebruiken. Als je deze instelling selecteert, gebruiken je draadloze netwerkapparaten automatisch de veiligste WPA-modus voor draadloze verbindingen.

8. Voer in het invoerveld "Network key" dezelfde draadloze netwerksleutel in, als die je hebt ingevoerd in de FRITZ!Box die als basisstation is geconfigureerd.
  9. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

Bedrijfsmodus configureren

1. Klik op "Wireless" ("WLAN") in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Wireless" ("WLAN") op "Repeater".
  3. Schakel de optie "Repeater" in.
  4. Zoek onder "Access Point Selection" naar de naam van het draadloze netwerk (SSID) van de FRITZ!Box (basisstation) en selecteer deze.

Opmerking: Als de FRITZ!Box (basisstation) niet in de lijst staat, verklein je de afstand tussen het basisstation en de FRITZ!Box (repeater) en klik op de knop "Refresh List".

5. Voer in het invoerveld "Network key" de draadloze netwerksleutel van de FRITZ!Box (basisstation) in.
  6. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

Nu is de draadloze verbinding tussen beide FRITZ!Boxen tot stand gebracht.

3 FRITZ!Box (repeater) optimaal positioneren

1. Kies een plaats voor de FRITZ!Box (repeater) waarvandaan andere draadloze netwerkapparaten (bijvoorbeeld smartphones, tablets), storingsvrij verbinding kunnen maken met de FRITZ!Box (basisstation).
  2. Plaats de FRITZ!Box (repeater) niet direct in de hoek van een kamer.
  3. Plaats de FRITZ!Box (repeater) indien mogelijk op een plek met zo weinig mogelijk obstakels eromheen, d.w.z. niet direct achter of onder een obstakel zoals bijvoorbeeld een kast of een verwarming.
  4. Plaats de FRITZ!Box (repeater) indien mogelijk zo hoog mogelijk boven in een kamer, bijvoorbeeld boven op een kast.
  5. Zorg ervoor dat er zich zo min mogelijk obstakels bevinden tussen de FRITZ!Box (repeater) en FRITZ!Box (basisstation). Vooral metalen of waterhoudende objecten zoals bijvoorbeeld radiatoren, een koelkast en zelfs kamerplanten verminderen de kwaliteit van het draadloos signaal aanzienlijk.
  6. Plaats de FRITZ!Box (repeater) niet in de buurt van andere zenders zoals bijvoorbeeld magnetrons, draadloze speakers of bluetooth apparaten.

4 FRITZ!Box-gebruikersinterface openen

Gebruikersinterface van de FRITZ!Box (basisstation) openen.

• Voer in het adresveld van de webbrowser fritz.box in.

Gebruikersinterface van de FRITZ!Box (repeater) openen.

1. Klik op "Home Network" in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box (basisstation).
  2. Klik in het menu "Thuisnetwerk" op "Thuisnetwerkoverzicht".
  3. Klik op de link voor de FRITZ!Box (repeater),
    • of:
  • Voer in het adresveld van de webbrowser het IP-adres in dat de FRITZ!Box (basisstation) aan de FRITZ!Box (repeater) heeft toegewezen (bijvoorbeeld 192.168.178.25).

Opmerking: Je kunt het IP-adres van de FRITZ!Box (repeater) vinden in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box (basisstation) onder "Home Network > Home Network Overview> Network Connections".