FRITZ!Box 4040 Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 4040 Service

Draadloze gasttoegang (privéhotspot) configureren

Met de draadloze gasttoegang van de FRITZ!Box kun je de FRITZ!Box configureren als draadloze privéhotspot zodat je gasten veilig toegang hebben tot internet. Hierbij biedt FRITZ!Box een extra draadloos netwerk (WiFi) met afzonderlijke beveiligingsinstellingen, zodat je niet de netwerksleutel voor je draadloze privénetwerk hoeft mee te delen.

De apparaten die door je gasten worden gebruikt (bijvoorbeeld notebook, smartphone) blijven volledig gescheiden van je thuisnetwerk. Zij hebben geen toegang tot je netwerkapparaten of de FRITZ!Box-gebruikersinterface. Je kunt de FRITZ!Box configureren om een gepersonaliseerde captive portal te laten zien, waar de gasten worden begroet met een eigen foto en tekst. Daarnaast kun je er voor kiezen dat ze pas internettoegang krijgen, nadat ze eerst de gebruiksvoorwaarden hebben geaccepteerd. Daarna worden de gasten doorgestuurd naar een website van jouw keuze.

Voorwaarden / Beperkingen

• De FRITZ!Box moet de internetverbinding zelf tot stand brengen via een modem (bijvoorbeeld DSL-, kabelmodem). Als de FRITZ!Box de internetverbinding van een andere FRITZ!Box gebruikt ("IP client mode"), volg je de stappen die worden beschreven in deze handleiding.
  • In de modus "Existing connection over wireless LAN" is het niet mogelijk de draadloze gasttoegang te configureren.
  • De apparaten in het gastnetwerk moeten worden geconfigureerd voor het automatisch laten toewijzen van IP-instellingen (DHCP).
  • Telefonie en andere functies van de FRITZ!Box (bijvoorbeeld MAC-adresfilter portforwarding) zijn niet beschikbaar via de gasttoegang.

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

1 Draadloos netwerk inschakelen

1. Klik op "Wireless" ("WLAN") in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Wireless" ("WLAN") op "Radio Network".
  3. Schakel het draadloze netwerk in voor de 2,4GHz-frequentieband.
  4. Schakel het draadloze netwerk in voor de 5GHz-frequentieband.
  5. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

2 Gasttoegang in FRITZ!Box configureren

1. Klik op "Wireless" ("WLAN") in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Wireless ("WLAN")" op "Guest Access".
  3. Schakel de gasttoegang in.
  4. Voer bij "Name of the guest radio network (SSID)" de naam in, die je gasten zullen zien wanneer zij naar draadloze netwerken zoeken.
  5. Selecteer in de vervolgkeuzelijst "Encryption" de versleutelingsmethode. De WPA2-versleuteling biedt de meeste veiligheid.
  6. Voer in het invoerveld "Network key" een wachtwoord naar keuze in dat tussen 8 en 63 tekens lang is.

Belangrijk:Voor optimale beveiliging kies je een wachtwoord van minimaal 20 tekens en gebruik je een combinatie van hoofdletters en kleine letters (geen letters zoals ä, ë, ö, ü, é, í), cijfers en andere tekens.

7. Schakel de optie "Restrict Internet applications: Only surfing and mail allowed" uit, als je gasten ook op andere manieren gebruik mogen maken van het internet.
  8. Schakel, indien mogelijk, de optie "Display captive portal with information on the provider of the guest access" in en maak een gepersonaliseerde captive portal aan.

Belangrijk:Voor de weergave van een foto op de captive portal moet een USB-opslagmedium zijn aangesloten op de FRITZ!Box.

9. Als de draadloze netwerkapparaten onderling ook gegevens mogen uitwisselen, schakel je de optie "The wireless devices connected with the guest access can communicate with each other" in.
  10. Stel in, of en wanneer de gasttoegang zal worden uitgeschakeld.
  11. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

Gasten die de naam van het draadloze gastnetwerk (SSID) en de draadloze netwerksleutel kennen, kunnen nu je privéhotspot gebruiken.

Opmerking:Je kunt de pushservice (onder "System > Push Service" in de gebruikersinterface) gebruiken om jezelf dagelijks gegevens te laten sturen over de draadloze netwerkapparaten die gebruik hebben gemaakt van je privéhotspot.

3 Regels opstellen voor internetgebruik via de gasttoegang

Alle apparaten met gasttoegang zijn in principe altijd ondergeschikt aan het toegangsprofiel "Guest" van het kinderslot (Parental Controls) van de FRITZ!Box. Je kunt het toegangsprofiel "Guest" aanpassen als je bijvoorbeeld het internetgebruik via de gasttoegang wilt beperken tot bepaalde tijden of het oproepen van bepaalde websites wilt verbieden:

1. Klik op "Internet" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Internet" op "Filters".
  3. Klik op het tabblad "Access Profiles" en vervolgens op de knop (bewerken).
  4. Schakel in de sectie "Time Limit" bij "Period" de optie "restricted" in.
  5. Klik op de knop "Internet use blocked" en houd de linkermuisknop ingedrukt terwijl je de muis sleept over de delen van de tabel met de tijden waarop je internetgebruik wilt beperken.

Afb.: Internetgebruik 's nachts en 's morgens geblokkeerd

6. Als je de toegang tot bepaalde websites wilt blokkeren, schakel je de opties "Filter web sites" en "Block web sites (blacklist)" in.

Opmerking:De blacklist kun je bewerken in het menu "Internet > Filters" op het tabblad "Lists". De lijst kan maximaal 500 internetadressen bevatten, die elk van elkaar moeten worden gescheiden door een spatie (bijvoorbeeld "roofkopie.nl xxx.com wapen.net").

7. Klik op "OK" om het toegangsprofiel op te slaan.