PlayStation 4 in het FRITZ!Box-thuisnetwerk gebruiken

Je kunt een PlayStation 4 gemakkelijk verbinden met een LAN-poort of het draadloze netwerk (WiFi) van je FRITZ!Box. Je kunt PlayStation dan gebruiken voor toegang tot internet en als afspeelapparaat voor video's, muziek en afbeeldingsbestanden in het FRITZ!Box-thuisnetwerk.

Opmerking: Als voorbeeld gebruiken we hier een Sony PlayStation 4 (systeemsoftware 1.75) om te laten zien hoe je een PlayStation verbindt met de FRITZ!Box.

Belangrijk: Sommige instellingen die hier zijn beschreven, worden alleen weergegeven als de geavanceerde weergave is ingeschakeld in de gebruikersinterface. De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op FRITZ!OS 6.83 of nieuwer en kunnen in een oudere versie van FRITZ!OS afwijken of niet beschikbaar zijn. De FRITZ!OS-versie vind je in de gebruikersinterface op de pagina "Overview".

1 Voorbereidingen

DHCP-server van de FRITZ!Box inschakelen

In de fabrieksinstellingen is de FRITZ!Box geconfigureerd als DHCP-Server. Als je de DHCP-server van de FRITZ!Box hebt uitgeschakeld, configureer je de volgende instellingen:

1. Klik op "Home Network" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Home Network Overview".
  3. Klik op het tabblad "Network Settings".
  4. Klik op de knop "IPv4-Addresses".
  5. Schakel de DHCP-server in en definieer het bereik waarbinnen de FRITZ!Box IP-adressen moet toewijzen.

Opmerking:In de fabrieksinstellingen gebruikt de FRITZ!Box het IP-adres 192.168.178.1 (subnetmasker 255.255.255.0) en wijst IP-adressen toe tussen xxx.20 en xxx.200.

6. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

FRITZ!Box op WPS voorbereiden

In de fabrieksinstellingen is de FRITZ!Box al voorbereid voor WPS. Als je de instellingen voor draadloze netwerken hebt gewijzigd in de FRITZ!Box, configureer je de volgende instellingen:

1. Klik op "Wireless" ("WLAN") in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Wireless" ("WLAN") op "Security".
  3. Klik op het tabblad  "WPS Quick Connection".
  4. Schakel WPS in.
  5. Selecteer "Push-Button method (WPS-PBC, Push Button Configuration)" en klik op "Start WPS".

2 Playstation met FRITZ!Box verbinden

Verbind de Playstation via een netwerkkabel of het draadloze netwerk met de FRITZ!Box.

PlayStation met draadloos netwerk verbinden

Belangrijk:Controleer of er geen netwerkkabel is aangesloten aan de PlayStation.

1. Klik in het menu van de Playstation op "Instellingen".
  2. Klik in het menu "Instellingen" op "Netwerk".
  3. Schakel de optie "Verbinding maken met het internet" in en klik op "Internetverbinding instellen".
  4. Klik op "Wi-Fi gebruiken".
  5. Klik op "Eenvoudig".
    • Er wordt nu een lijst getoond met draadloze netwerken binnen het bereik van PlayStation.
  6. Klik onder de lijst met draadloze netwerken op "Instellen via WPS-toets"
  7. Druk op de "WLAN"-knop van de FRITZ!Box en houd deze gedurende ongeveer 6 seconde ingedrukt tot de "WLAN"-led knippert.
    • Nu wordt de draadloze verbinding geconfigureerd en tot stand gebracht.

Playstation met een netwerkkabel verbinden

1. Verbind de Playstation via een netwerkkabel met een LAN-poort van de FRITZ!Box.
  2. Klik in het menu van de Playstation op "Instellingen".
  3. Klik in het menu "Instellingen" op "Netwerk".
  4. Schakel de optie "Verbinding maken met het internet" in en klik op "Internetverbinding instellen".
  5. Klik op "Een netwerkkabel gebruiken".
  6. Klik op "Eenvoudig".
    • De Playstation controleert nu de netwerkomgeving en de internetinstellingen worden bijgewerkt.

De Playstation is nu via de FRITZ!Box verbonden met het internet. Je kunt PlayStation bijvoorbeeld gebruiken om onlinegames te spelen, of je kunt het Sony Entertainment Network gebruiken voor toegang tot de film-, televisie- en muziekservices op internet.

Opmerking:Raadpleeg Sony voor meer informatie over de configuratie, bijvoorbeeld via de Playstation website.

3 Portforwarding voor onlinegames configureren

De firewall van de FRITZ!Box beveiligt alle apparaten binnen het thuisnetwerk standaard tegen inkomende verbindingen en ongewenste data uit het internet. Hierdoor kunnen echter bij een aantal onlinegames (bijvoorbeeld FIFA 17) problemen optreden, omdat deze voor andere deelnemers vanuit het internet bereikbaar moeten zijn.

Als de Playstation onder "Instellingen > Netwerk > Verbindingsstatus weergeven" Nat-type 2 toont, zijn de FRITZ!Box en Playstation al optimaal geconfigureerd.

Als de Playstation NAT-type 3 toont, worden een aantal voor de Playstation benodigde diensten of gegevens geblokkeerd, meestal door het ontbreken van portforwarding-regels. Pas in dit geval de instellingen van de FRITZ!Box aan:

Automatische portforwarding configureren

Configureer automatische portforwarding in de FRITZ!Box, zodat de Playstation zelf de benodigde poorten in de FRITZ!Box kan openen:

1. Klik op "Home Network" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Home Network Overview".
  3. Klik op het tabblad "Network Connections".
  4. Klik naast het apparaat dat je wilt configureren op de knop (Bewerken).
  5. Schakel die optie "Permit independent port sharing" in.
  6. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

Statische portforwarding configureren

Als je nog steeds geen verbinding kunt maken met onlinegames of als de verbinding wordt verbroken, configureer je de benodigde portforwarding-regels handmatig:Als je nog steeds geen verbinding kunt maken met onlinegames of als de verbinding wordt verbroken, configureer je de benodigde portforwarding-regels handmatig:

1. Configureer in de FRITZ!Box Statische portforwarding voor de poorten en IP-protocollen die worden gebruikt door het Playstation Network (PSN):
    • TCP-poorten: 465, 983, 1935, 3478-3480, 5223, 10070-10080
    • UDP-poorten: 3478, 3479, 3658, 10070
  2. Als de onlinegame naast de poorten voor het Playstation Network nog andere poorten gebruikt, configureer je in de FRITZ!Box portforwarding-regels voor deze poorten. Voor de voetbalsimulatie FIFA 17 heb je bijvoorbeeld de volgende portforwarding-regels nodig:
    • TCP-poorten: 80, 443, 1935, 3478-3480, 3659, 10000-10099, 42127
    • UDP-poorten: 3074, 3478-3479, 3659, 6000

Opmerking:Lijsten met gebruikte poorten van andere games zoals Battlefield, Call of Duty, Starcraft enz. vind je met slechts enkele kliks op internet, bijvoorbeeld op www.portforward.com.