VPN-verbinding met FRITZ!Box instellen in BlackBerry OS

Met VPN (Virtual Private Network) kun je de internetverbinding van je smartphone met BlackBerry OS gebruiken om beveiligde netwerkverbindingen tot stand te brengen met je FRITZ!Box en de netwerkapparaten en services in het FRITZ!Box-thuisnetwerk.

Wanneer een VPN-verbinding actief is, worden bovendien alle internetquery's gerouteerd via de FRITZ!Box. Zelfs wanneer je gebruikmaakt van publieke draadloze hotspots met je smartphone, heb je dan toegang tot alle webservices (zoals e-mail, internetbankieren) zonder je zorgen te maken over meeluisteren of onbevoegde wijzigingen door derden.

Voorbeeldwaarden in deze handleiding

In dit voorbeeld gebruiken we BlackBerry OS 10.3.2.2474 om te tonen hoe je een VPN-verbinding met de FRITZ!Box configureert. Wanneer je de VPN-verbinding configureert, vervang je de waarden van dit voorbeeld door de werkelijke waarden.

• MyFRITZ!-domeinnaam van de FRITZ!Box:
    pi80ewgfi72d2os42.myfritz.net
  • Gebruikersnaam van de FRITZ!Box-gebruiker:
    William Smith
  • Wachtwoord van de FRITZ!Box-gebruiker:
    secret
  • Gedeeld geheim van de FRITZ!Box-gebruiker:
    Zj7hPCouK65IrPU4.

Voorwaarden / Beperkingen

• BlackBerry OS 10.3.2 of later moet zijn geïnstalleerd op de smartphone.
  • De FRITZ!Box moet van de kabelprovider een publiek IPv4-adres verkrijgen.

Belangrijk:Bij een internettoegang met een DS-Lite-verbinding ("Dual Stack Lite") is de FRITZ!Box vanaf internet niet toegankelijk via IPv4. Als DS-Lite actief is, dan wordt in de FRITZ!Box-gebruikersinterface op de pagina "Overview" onder "Connections" de status "IPv4 over DS Lite" weergegeven.

Belangrijk: Sommige instellingen die hier worden beschreven, worden alleen weergegeven als de geavanceerde weergave is ingeschakeld in de gebruikersinterface.

1 Voorbereidingen

MyFRITZ! instellen

Met MyFRITZ! heb je altijd toegang tot de FRITZ!Box via internet, zelfs als de FRITZ!Box regelmatig een ander publiek IP-adres krijgt van de internetprovider:

Opmerking:Als je al een andere Dynamic DNS-service gebruikt, kun je ook deze service gebruiken in plaats van MyFRITZ!.

IP-netwerk van de FRITZ!Box aanpassen

De volgende stap is alleen vereist als de smartphone waarmee je de VPN-verbinding tot stand brengt, een IP-adres heeft van het IP-netwerk van de FRITZ!Box:

Belangrijk:Als de smartphone een IP-adres heeft van het IP-netwerk van de FRITZ!Box, is VPN-communicatie niet mogelijk! Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de smartphone ook deel uitmaakt van een FRITZ!Box-netwerk en de IP-instellingen van de FRITZ!Boxes niet zijn gewijzigd (IP-adres 192.168.178.1 in de fabrieksinstellingen).

1. Klik op "Home Network" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Home Network Overview".
  3. Klik op het tabblad "Network Settings".
  4. Klik op de knop "IPv4-Addresses".
  5. Voer het gewenste IP-adres en subnetmasker in.

LET OP!Voergeen IP-adres uit het netwerk 192.168.100.x in. In overeenstemming met DOCSIS-specificatie wordt dit netwerk gebruikt voor onderhoud. Als je dit netwerk gebruikt, treden er IP-adresconflicten en daaruit voortvloeiende fouten op.

6. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

2 VPN-verbinding in de FRITZ!Box configureren

Configureer in de FRITZ!Box voor iedere VPN-verbinding een eigen gebruiker:

1. Klik op "System" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "System" op "FRITZ!Box Users".
  3. Klik naast de gebruiker die VPN-verbindingen naar FRITZ!Box tot stand moet brengen, op de knop (Bewerken).
    • of, als je nog geen FRITZ!Box gebruiker hebt geconfigureerd:
      • Klik op de knop "Add User" en voer in de betreffende tekstvelden een naam en een wachtwoord naar keuze in voor de gebruiker.
  4. Schakel de optie "VPN" in.
  5. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

De FRITZ!Box configureert VPN-rechten voor deze FRITZ!Box-gebruiker.
Vervolgens wordt automatisch een venster geopend waarin de VPN-instellingen van de gebruiker worden weergegeven.

Opmerking: Je kunt dit venster te allen tijde openen door in de instellingen van de FRITZ!Box-gebruiker op "Show VPN Settings" te klikken.

3 VPN-verbinding instellen in BlackBerry OS

1. Tik op het symbool "Settings" in het startscherm van de smartphone.
  2. Tik op "Networks and Connections" in het menu "Settings".
  3. Tik op "VPN" en vervolgens op "Add".
  4. Geef een naam naar keuze (FRITZ!Box-VPN) op in het veld "Profile Name".
  5. Voer in het veld "Server Address" de MyFRITZ!-domeinnaam van de FRITZ!Box (pi80ewgfi72d2os42.myfritz.net) in.
  6. Selecteer "Cisco VPN Concentrator 3000" in de vervolgkeuzelijst "Gateway Type".
  7. Selecteer "XAUTH-PSK" in de vervolgkeuzelijst "Authentication Type".
  8. Voer in het veld "Group Username" de gebruikersnaam van de FRITZ!Box-gebruiker (William Smith) in.
  9. Ga naar het veld "Group Username" en voer het "shared secret" in van de FRITZ!Box-gebruiker (Zj7hPCouK65IrPU4). Het "shared secret" wordt weergegeven in de VPN-instellingen voor de FRITZ!Box-gebruiker in de sectie "iPhone, iPad or iPod touch".
  10. Voer in het veld "Username" de gebruikersnaam van de FRITZ!Box-gebruiker (William Smith) in.
  11. Voer in het veld "Password" het wachtwoord voor de FRITZ!Box-gebruiker (secret) in.
  12. Typ 28800 in het veld "IKE Lifetime (seconds)".
  13. Typ 28800 in het veld "IPSec Lifetime (seconds)".
  14. Tik op de knop "Save" om de configuratie te voltooien.

De VPN-verbinding met de FRITZ!Box is geconfigureerd.

4 VPN-verbinding tot stand brengen

1. Tik op het symbool "Settings" in het startscherm van de smartphone.
  2. Tik op "Networks and Connections" in het menu "Settings".
  3. Tik op "VPN".
  4. Tik op de naam van de VPN-verbinding die je hebt gemaakt (FRITZ!Box-VPN).

De VPN-verbinding wordt tot stand gebracht.

Opmerking:Actieve VPN-verbindingen worden weergegeven in de FRITZ!Box-gebruikersinterface onder "Internet > Permit Access > VPN" en "Internet > Online Monitor".