Internettelefoonnummers in FRITZ!Box configureren

Je kunt tot 20 internettelefoonnummers in de FRITZ!Box configureren om te bellen via internet (Voice over IP). Bij de meeste providers voor internettelefonie configureert de FRITZ!Box automatisch de aanbieder-specifieke instellingen. Daarnaast kun je telefoonnummers met dezelfde toegangsgegevens in één groep onderbrengen en gezamenlijk beheren.

Als je je FRITZ!Box hebt ontvangen van je kabelprovider, worden de telefoonnummers vaak automatisch in de FRITZ!Box geconfigureerd tijdens het configureren van de internettoegang. Bij deze providers is het dan eventueel niet mogelijk om achteraf de instellingen van de telefoonnummers te veranderen, of om eigen telefoonnummers toe te voegen. Raadpleeg je kabelprovider voor meer informatie over het veranderen en toevoegen van telefoonnummers.

Als je je FRITZ!Box in de winkel hebt gekocht en wilt gebruiken bij één van de volgende providers, volg je de handleiding die van toepassing is op jouw provider:

Als je je FRITZ!Box bij een andere provider wilt gebruiken, ga je te werk zoals beschreven in deze handleiding.

1 Locatiegegevens invoeren

1. Klik op "Telephony" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Telephony" op "Telephone Numbers".
  3. Klik op het tabblad "Line Settings". Als het tabblad niet wordt weergegeven, worden de juiste locatiegegevens automatisch toegevoegd door de provider.
  4. Selecteer in de vervolgkeuzelijst onder "Location Information" je land.
  5. Voer bij "Country code" in het eerste veld de voorloopnullen in en in het tweede veld het landnummer (bijvoorbeeld voor Duitsland "00" en "49", zie afb.).
  6. Voer bij "Area code" in het eerste veld de voorloopnul in en in het tweede veld het netnummer (voor Berlijn bijvoorbeeld "0" en "30", zie afb.).

Afb.: Land- en netnummer invoeren (bijvoorbeeld voor Duitsland en Berlijn)

7. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

2 Internettelefoonnummers configureren

Internettelefoonnummer configureren (standaard)

1. Klik op "Telephony" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Telephony" op "Telephone Numbers".
  3. Klik op de knop "New Telephone Number".
  4. Selecteer in de vervolgkeuzelijst je provider. Als je provider niet in de lijst voorkomt, selecteer dan "Other provider" of "anderer Kabelanbieter", als je het telefoonnummer van een kabelprovider wilt configureren.
  5. Voer in de betreffende invoervelden het internetnummer (telefoonnummer) en de toegangsgegevens (zoals gebruikersnaam, wachtwoord, registrar) in. Deze gegevens worden verstrekt door je provider.
  6. Als de optie "Relay outgoing emergency calls without prefixes" wordt weergegeven, informeer dan bij je provider voor internettelefonie of noodoproepen met of zonder netnummer moeten worden gestuurd. Selecteer vervolgens de juiste instelling.
  7. Als de optie "Relay special rate numbers without prefixes" wordt weergegeven, informeer dan bij je provider of oproepen naar nummers met een speciaal tarief met of zonder netnummer moeten worden gestuurd. Selecteer vervolgens de juiste instelling.
  8. Als de optie "Insert area code for outgoing calls" wordt weergegeven, selecteer je deze optie. Het netnummer wordt dan bij een lokaal gesprek via internet automatisch aangevuld, dus je hoeft deze niet te kiezen.
  9. Klik op "Next" en volg de instructies van de wizard.

Internettelefoonnummer configureren (SIP-trunk)

Als je van een service provider een SIP-trunk hebt gekregen, configureer deze dan als volgt:

1. Klik op "Telephony" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Telephony" op "Telephone Numbers".
  3. Klik op de knop "New Telephone Number".
  4. Selecteer in de vervolgkeuzelijst je SIP-trunk-provider. Als je provider niet in de lijst voorkomt, selecteer je "SIP trunking with various telephone numbers".
  5. Voer alle telefoonnummers in van de SIP trunk-provider die je wilt toewijzen aan telefoontoestellen die zijn verbonden met de FRITZ!Box. Klik op "Other Telephone Numbers" om aanvullende invoervelden te openen.
  6. Voer in de betreffende invoervelden de toegangsgegevens (zoals gebruikersnaam, wachtwoord, registrar) in. Deze gegevens worden verstrekt door je provider.
  7. Als de optie "Relay outgoing emergency calls without prefixes" wordt weergegeven, informeer dan bij je provider voor internettelefonie of noodoproepen met of zonder netnummer moeten worden gestuurd. Selecteer vervolgens de juiste instelling.
  8. Als de optie "Relay special rate numbers without prefixes" wordt weergegeven, informeer dan bij je provider of oproepen naar nummers met een speciaal tarief met of zonder netnummer moeten worden gestuurd. Selecteer vervolgens de juiste instelling.
  9. Als de optie "Insert area code for outgoing calls" wordt weergegeven, selecteer je deze optie. Het netnummer wordt dan bij een lokaal gesprek via internet automatisch aangevuld, dus je hoeft deze niet te kiezen.
  10. Klik op "Next" en volg de instructies van de wizard.

Internettelefoonnummer configureren (met DDI-offset en extensie)

Als je van een service provider een SIP-trunk hebt gekregen, configureer deze dan als volgt:

1. Klik op "Telephony" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Telephony" op "Telephone Numbers".
  3. Klik op de knop "New Telephone Number".
  4. Selecteer in de vervolgkeuzelijst "SIP DDI line".
  5. Voer het nummer met DDI-offset van je SIP DDI-aansluiting in.n in.
  6. Voer bij "Switchboard extension" het doorkiesnummer van de centrale in.
  7. Selecteer in de vervolgkeuzelijst de lengte van het langste interne doorkiesnummer.
  8. Je hoeft geen andere telefoonnummers in te voeren als al je telefoontoestellen aansluit op een ISDN-telefooncentrale die is aangesloten op de poort "FON S0" van de FRITZ!Box.
    • Als je ook andere telefoonaansluitingen van de FRITZ!Box gebruikt (bijvoorbeeld "DECT of "FON 1"), voer je Voer alle doorkiestelefoonnummers (DDI-offset plus doorkiesnummer) in die je daaraan wilt toewijzen. Je kunt maximaal 20 doorkiesnummers voor deze telefoontoestellen invoeren en gebruiken, met een ISDN-telefooncentrale kun je daarentegen meer dan 20 extensies gebruiken.
  9. Voer in de betreffende invoervelden de toegangsgegevens (zoals gebruikersnaam, wachtwoord, registrar) in. Deze gegevens worden verstrekt door je provider.
  10. Als de optie "Relay outgoing emergency calls without prefixes" wordt weergegeven, informeer dan bij je provider voor internettelefonie of noodoproepen met of zonder netnummer moeten worden gestuurd. Selecteer vervolgens de juiste instelling.
  11. Als de optie "Relay special rate numbers without prefixes" wordt weergegeven, informeer dan bij je provider of oproepen naar nummers met een speciaal tarief met of zonder netnummer moeten worden gestuurd. Selecteer vervolgens de juiste instelling.
  12. Als de optie "Insert area code for outgoing calls" wordt weergegeven, selecteer je deze optie. Het netnummer wordt dan bij een lokaal gesprek via internet automatisch aangevuld, dus je hoeft deze niet te kiezen.
  13. Klik op "Next" en volg de instructies van de wizard.

3 Aanpassen toegangsgegevens voor een andere provider

Als je in de configuratiewizard "Other provider" hebt geselecteerd en het telefoonnummer is na het afsluiten van de configuratie niet geregistreerd, is het misschien noodzakelijk om de toegangsgegevens aan te passen. Bij voorgeconfigureerde providers voor internettelefonie configureert de FRITZ!Box automatisch de juiste instellingen:

Eigen telefoonnummer gebruiken voor aanmelding

1. Klik op "Telephony" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Telephony" op "Telephone Numbers".
  3. Klik op de knop (Bewerken) bij het betreffende internettelefoonnummer.
  4. Schakel de optie "Use telephone number for registration" in of uit. Het is afhankelijk van de provider of je deze optie moet inschakelen. Probeer beide instellingen uit, of informeer bij je provider. Er is geen standaard naam voor deze instelling. De technische term is "SIP-URI".
  5. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

REGISTER-fetch gebruiken

1. Klik op "Telephony" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Telephony" op "Telephone Numbers".
  3. Klik op de knop (Bewerken) bij het betreffende internettelefoonnummer.
  4. Schakel de optie "Provider does not support REGISTER-fetch" in of uit. Als de optie niet wordt weergegeven, schakel je eerst de geavanceerde weergave in. Het is afhankelijk van de provider of je deze optie moet inschakelen. Probeer beide instellingen uit, of informeer bij je provider.
  5. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

4 Registratie via internetverbinding inschakelen

Bij sommige internetproviders wordt voor internettelefonie een tweede internetverbinding tot stand gebracht waarover de telefoonnummers van de internetprovider kunnen worden gebruikt. Schakel daarom de volgende optie in als je een internettelefoonnummer gebruikt die niet van je internetprovider komt. De FRITZ!Box gebruikt voor dit telefoonnummer dan dezelfde verbinding die je gebruikt om te surfen:

1. Klik op "Telephony" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Telephony" op "Telephone Numbers".
  3. Klik op de knop (Bewerken) bij het betreffende internettelefoonnummer.
  4. Schakel de optie "Always register via an Internet connection" in.
  5. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.