Tijdsynchronisatie (NTP) voor FRITZ!Box en netwerkapparaten configureren

In de FRITZ!Box kun je een NTP-tijdserver (Network Time Protocol) op internet invoeren, waarmee de tijd van de FRITZ!Box wordt gesynchroniseerd. Daarnaast levert de FRITZ!Box zelf een tijdserver waarvan je computer en andere apparaten in het thuisnetwerk de exacte tijd ophalen.

Opmerking:NTP-tijdservers meten de gecoördineerde wereldtijd (UTC). De FRITZ!Box voegt een of twee uur toe aan de UTC en gebruikt op die manier de tijd die van toepassing is voor Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en andere Midden-Europese landen (MET of MEZT).

1 FRITZ!Box configureren

1. Klik op "Home Network" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Home Network Overview".
  3. Klik op het tabblad "Network Settings".
  4. Voer in de sectie "Time Synchronization" de NTP-tijdserver op internet in, waarmee de FRITZ!Box de tijd moet synchroniseren. Als de sectie niet wordt weergegeven, schakel dan eerst de geavanceerde weergave in.

Opmerking:De standaard ingevoerde NTP-tijdserver 0.europe.pool.ntp.org hoeft doorgaans niet te worden gewijzigd. Een lijst met alternatieve tijdservers vind je hier.

5. Schakel de optie "Making FRITZ!Box available as a time server in the home network" in.
  6. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

2 Netwerkapparaat voor tijdsynchronisatie met FRITZ!Box configureren

Windows 10

1. Klik in de taakbalk van Windows op "Start" en vervolgens op "Instellingen" .
  2. Klik in het menu "Instellingen" op ""Tijd en taal".
  3. Klik in de sectie "Verwante instellingen" op de link "Extra instellingen voor datum, tijd en regio".
  4. Klik op "Datum en tijd".
  5. Klik in het venster "Datum en tijd" op het tabblad "Internettijd" en vervolgens op "Instellingen wijzigen...".
  6. Voer in het venster "Internettijd instellen" in het invoerveld "Server:" fritz.box in.
  7. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

Windows synchroniseert de tijd nu regelmatig automatisch met de tijdserver van de FRITZ!Box.

Windows 8

1. Druk op de toetscombinatie Windows-toets + X en klik op "Configuratiescherm" in het contextmenu.
  2. Selecteer rechtsboven onder "Weergeven op:" de optie "Categorie" ().
  3. Klik op "Klok, taal en land/regio" en vervolgens op "Datum en tijd".
  4. Klik in het venster "Datum en tijd" op het tabblad "Internettijd" en vervolgens op "Instellingen wijzigen...".
  5. Voer in het venster "Internettijd instellen" in het invoerveld "Server:" fritz.box in.
  6. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

Windows synchroniseert de tijd nu regelmatig automatisch met de tijdserver van de FRITZ!Box.

Windows 7

1. Klik op de tijdweergave in het systeemvak van de Windows-taakbalk (Systray).
  2. Klik op "Instellingen voor datum en tijd wijzigen...".
  3. Klik in het venster "Datum en tijd" op het tabblad "Internettijd" en vervolgens op "Instellingen wijzigen...".
  4. Voer in het venster "Internettijd instellen" in het invoerveld "Server:" fritz.box in.
  5. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

Windows synchroniseert de tijd nu regelmatig automatisch met de tijdserver van de FRITZ!Box.

macOS

1. Open de Finder op en klik op "Programma's".
  2. Klik op "Systeemvoorkeuren" en vervolgens op "Datum en tijd".
  3. Schakel de optie "Stel datum en tijd automatisch in" in en voer in het invoerveld fritz.box in.

MacOS synchroniseert de tijd nu regelmatig automatisch met de tijdserver van de FRITZ!Box.

Linux en andere besturingssystemen

• Configureer het netwerkapparaat om de tijd te synchroniseren met de tijdserver "fritz.box".

Opmerking:Informatie over de werkwijze krijg je van de fabrikant. Voor veel besturingssystemen zijn gratis programma's (NTP-clients) voor tijdsynchronisatie beschikbaar.