NAS-systeem gebruiken in het FRITZ!Box-thuisnetwerk

Je kunt een NAS-systeem (Network Attached Storage) gemakkelijk verbinden met een LAN-poort op je FRITZ!Box. Vervolgens kan het door het hele thuisnetwerk en door andere internetgebruikers worden gebruikt. Het NAS-systeem maakt de opgeslagen gegevens automatisch beschikbaar voor andere netwerkapparaten (zoals computers); dus je hoeft geen speciale instellingen voor het systeem te configureren in de FRITZ!Box.

Belangrijk: Sommige instellingen die hier zijn beschreven, worden alleen weergegeven als de geavanceerde weergave is ingeschakeld in de gebruikersinterface.

1 FRITZ!Box configureren

In de fabrieksinstellingen is de FRITZ!Box geconfigureerd als DHCP-Server. Als je de DHCP-server van de FRITZ!Box hebt uitgeschakeld, configureer je de volgende instellingen:

1. Klik op "Home Network" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Home Network Overview".
  3. Klik op het tabblad "Network Settings".
  4. Klik op de knop "IPv4-Addresses".
  5. Schakel de DHCP-server in en definieer het bereik waarbinnen de FRITZ!Box IP-adressen moet toewijzen.

Opmerking:In de fabrieksinstellingen gebruikt de FRITZ!Box het IP-adres 192.168.178.1 (subnetmasker 255.255.255.0) en wijst IP-adressen toe tussen xxx.20 en xxx.200.

6. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

2 NAS-systeem configureren

Het NAS-systeem heeft speciale IP-instellingen nodig om te communiceren met de FRITZ!Box en andere netwerkapparaten in het thuisnetwerk:

• Stel de configuratie van het NAS-systeem in op automatisch IP-instellingen ophalen (DHCP-client).

Opmerking:Informatie over de configuratie van het NAS-systeem vind je in de bijbehorende handleiding. Je kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de fabrikant.

3 NAS-systeem verbinden met de FRITZ!Box

• Gebruik een netwerkkabel om het NAS-systeem aan te sluiten op een LAN-poort van de FRITZ!Box.

Het NAS-systeem is verbonden met de FRITZ!Box en is beschikbaar voor het hele thuisnetwerk of voor internetgebruikers.

Opmerking:In de bijbehorende handleiding vind je meer informatie over de configuratie van het NAS-systeem of de netwerkapparaten voor toegang tot de bestanden op het NAS-systeem. Je kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de fabrikant.

4 Toegang tot het NAS-systeem via internet

De volgende stappen zijn alleen vereist als je toegang tot het NAS-systeem wilt hebben via internet wanneer je niet thuis bent of als je vrienden toegang wilt geven tot het NAS-systeem:

1. Configureer het NAS-systeem zodat dit toegankelijk is vanaf internet.

Opmerking:Hoe je toegang krijgt tot je NAS-systeem vanaf internet, hangt af van het apparaat dat je gebruikt. Mogelijk moet je gebruikers instellen in het NAS-systeem en ze rechten, wachtwoorden en poorten voor toegang vanaf internet toewijzen.

2. Configureer port sharing of MyFRITZ!-toegang voor de poorten en IP-protocollen die door het NAS-systeem worden gebruikt.
    • Als je een webbrowser wilt gebruiken voor toegang tot het NAS-systeem:
    • Als je een app of andere software (bijvoorbeeld een FTP-client) wilt gebruiken voor toegang tot het NAS-systeem:
      1. Configureer een MyFRITZ!-account in de FRITZ!Box.

Opmerking:Als je al een andere dynamische DNS-service gebruikt, kun je ook deze service gebruiken in plaats van MyFRITZ!.

2. Bepaal de MyFRITZ!-domeinnaam van de FRITZ!Box.
      3. Configureer port sharing voor het NAS-systeem in de FRITZ!Box.
      4. Configureer de app of software zodat deze toegang heeft tot het NAS-systeem.