Xbox 360 in het FRITZ!Box-thuisnetwerk gebruiken

Je kunt je Xbox 360 eenvoudig met een netwerkkabel of via het draadloze netwerk (WiFi) verbinden met de FRITZ!Box. De Xbox 360 heeft dan toegang tot internet en kan worden gebruikt als afspeelapparaat voor multimediabestanden zoals foto's, video en muziek.

Opmerking: Als voorbeeld gebruiken we hier een Microsoft Xbox 360 S met NXE Dashboard (versie 2.0.13146.0) om uit te leggen hoe je een Xbox One verbindt met de FRITZ!Box.

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op FRITZ!OS 6.83 of nieuwer en kunnen in een oudere versie van FRITZ!OS afwijken of niet beschikbaar zijn. De FRITZ!OS-versie vind je in de gebruikersinterface op de pagina "Overview".

1 Voorbereidingen

DHCP-server van de FRITZ!Box inschakelen

In de fabrieksinstellingen wijst de FRITZ!Box per DHCP automatisch de juiste IP-instellingen toe aan alle apparaten. Als je de DHCP-server van de FRITZ!Box hebt uitgeschakeld, schakel deze dan weer in:

1. Klik op "Home Network" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Home Network Overview".
  3. Klik op het tabblad "Network Settings".
  4. Klik op de knop "IPv4-Addresses". Als de knop niet wordt weergegeven, schakel dan eerst de geavanceerde weergave in.
  5. Schakel de DHCP-server in en definieer het bereik waarbinnen de FRITZ!Box IP-adressen moet toewijzen.

Opmerking:In de fabrieksinstellingen gebruikt de FRITZ!Box het IP-adres 192.168.178.1 (subnetmasker 255.255.255.0) en wijst IP-adressen toe van xxx.20 tot xxx.200.

6. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

Xbox voor het automatisch ophalen van IP-instellingen configureren

1. Open op de gameconsole "My Xbox" en selecteer "System Settings".
  2. "Network settings"
  3. Selecteer "Automatic".

2 Xbox met FRITZ!Box verbinden

Verbind de Xbox met een netwerkkabel of via het draadloze netwerk met de FRITZ!Box:

Opmerking:voor een draadloze verbinding heeft de Xbox een draadloze netwerkadapter nodig. Bij sommige modellen Xbox 360 (bijvoorbeeld Xbox 360 Core Console) moet deze apart worden aangeschaft.

Xbox met een netwerkkabel verbinden

• Verbind de Xbox met een netwerkkabel met een LAN-poort van de FRITZ!Box.

Xbox via draadloos netwerk verbinden

1. Open op de gameconsole "My Xbox" en selecteer "System Settings".
  2. "Network settings"
  3. Selecteer de naam van het draadloze netwerk (SSID) van de FRITZ!Box.

Opmerking:Informatie over het bepalen van de draadloze instellingen van de FRITZ!Box vind je in deze handleiding.

4. Voer de draadloze netwerksleutel van de FRITZ!Box in en bevestig de invoer.

De Xbox is nu via de FRITZ!Box verbonden met internet en kan multimediabestanden afspelen van de FRITZ!Box-mediaserver en andere mediaservers in het thuisnetwerk (bijvoorbeeld computers met Windows Media Player).

Meer informatie over de configuratie krijg je van Microsoft, bijvoorbeeld via Xbox ondersteuning.

3 Multimediabestanden afspelen van FRITZ!Box-mediaserver

De volgende maatregelen zijn alleen noodzakelijk als je met de Xbox multimediabestanden wilt afspelen van een USB-opslagmedium dat is aangesloten aan de FRITZ!Box.

FRITZ!Box als mediaserver configureren

Multimediabestanden afspelen

1. Open op de gameconsole "My Xbox".
  2. Selecteer "Video Library", "Music Library" of "Picture Library", afhankelijk van het type media dat je wilt afspelen of weergeven.
  3. Selecteer de mediaserver van de FRITZ!Box.
    • Nu geeft de Xbox 360 alle bestanden van de FRITZ!Box-mediaserver weer die door de Xbox 360 kunnen worden afgespeeld.
  4. Selecteer het bestand dat je wilt afspelen.

4 Portforwarding voor onlinegames configureren

De firewall van de FRITZ!Box beveiligt alle apparaten binnen het thuisnetwerk standaard tegen inkomende verbindingen en ongewenste gegevens vanuit internet. Hierdoor kunnen echter bij een aantal onlinegames (bijvoorbeeld FIFA 17) problemen optreden, omdat deze voor andere deelnemers vanuit het internet bereikbaar moeten zijn.

Als de Xbox onder "Settings > All Settings > Network > Network settings" het NAT-type "Open" weergeeft, zijn de FRITZ!Box en Xbox al optimaal geconfigureerd.

Als de Xbox het NAT-type "Strict" of "Moderate" weergeeft, worden een aantal voor de Xbox benodigde diensten of gegevens geblokkeerd, meestal door het ontbreken van portforwarding-regels. Pas in dit geval de instellingen van de FRITZ!Box aan:

Belangrijk:Om vanaf internet volledig toegankelijk te zijn, heeft de FRITZ!Box een publiek IPv4-adres nodig. Op een internetaansluiting met een DS-Litetunnel is de FRITZ!Box vanaf internet niet toegankelijk via IPv4. Als er een DS-Litetunnel actief is, wordt dit weergegeven in de FRITZ!Box-gebruikersinterface op de pagina "Overview" onder "Connections".

Automatische portforwarding configureren

Configureer automatische portforwarding in de FRITZ!Box, zodat de Xbox zelf de benodigde poorten in de FRITZ!Box kan openen:

1. Klik op "Home Network" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Home Network Overview".
  3. Klik op het tabblad "Network Connections".
  4. Klik op de knop (Bewerken) naast het betreffende apparaat.
  5. Schakel die optie "Permit independent port sharing" in.
  6. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

Statische portforwarding configureren

Als je nog steeds geen verbinding kunt maken met onlinegames of als de verbinding wordt verbroken, configureer je de noodzakelijke portforwarding-regels handmatig:

1. Configureer in de FRITZ!Box Statische port forwarding voor de poorten en IP-protocollen die Xbox Live gebruikt:
    • TCP-poorten: 53, 80, 3074
    • UDP-poorten 53,88,3074
  2. Als de onlinegame naast de poorten voor Xbox Live nog andere poorten gebruikt, configureer dan in de FRITZ!Box portforwarding-regels voor deze poorten. Voor de voetbalsimulatie FIFA 17 heb je bijvoorbeeld de volgende port forwarding-regels nodig:
    • TCP-poorten: 53, 80, 3074, 3659
    • UDP-poorten: 53, 88, 3074, 3659

Opmerking:Lijsten met gebruikte poorten van andere games zoals Battlefield, Call of Duty, Starcraft enz. vind je in slechts enkele kliks op internet, bijvoorbeeld op www.portforward.com.

De FRITZ!Box is nu volledig geconfigureerd voor inkomende- en uitgaande verbindingen via het internet. Als je bij bepaalde onlinegames nog steeds problemen ondervindt, of als de FRITZ!Box nog steeds het NAT-type "Gemiddeld" weergeeft, kan dat komen omdat de FRITZ!Box van je internetprovider geen publiek IPv4-adres krijgt.

Opmerking:Op een internetaansluiting met DS-Lite is de FRITZ!Box vanaf internet niet toegankelijk via IPv4. Als DS-Lite actief is, wordt de status "IPv4 over DS Lite" weergegeven in de FRITZ!Box-gebruikersinterface op de pagina "Overview" onder "Connections".