Verdere FRITZ!Box via powerline in thuisnetwerk integreren

Je kunt een verdere FRITZ!Box via de elektriciteitsleiding, bijvoorbeeld met FRITZ!Powerline verbinden met je FRITZ!Box Cable om gemakkelijk en efficiënt het bereik van je thuisnetwerk uit te breiden.

De internet- en telefoniediensten die zijn geconfigureerd in de FRITZ!Box Cable (router), zijn dan ook beschikbaar voor de tweede FRITZ!Box (IP-client) en voor de daarmee verbonden apparaten (bijvoorbeeld computer, telefoon).

Voorwaarden / Beperkingen

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op FRITZ!OS 7 of nieuwer en kunnen in een oudere versie van FRITZ!OS afwijken of niet beschikbaar zijn. De FRITZ!OS-versie vind je in de gebruikersinterface op de pagina "Overview".

1 Router configureren

In de fabrieksinstellingen wijst de FRITZ!Box per DHCP automatisch de juiste IP-instellingen toe aan alle apparaten. Als je de DHCP-server van de FRITZ!Box hebt uitgeschakeld, schakel deze dan weer in:

1. Klik op "Home Network" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Network".
  3. Klik op het tabblad "Network Settings".
  4. Klik op de knop "IPv4-Addresses". Als de knop niet wordt weergegeven, schakel dan eerst de geavanceerde weergave in.
  5. Schakel de DHCP-server in en definieer het bereik waarbinnen de FRITZ!Box IP-adressen moet toewijzen.

Opmerking:In de fabrieksinstellingen gebruikt de FRITZ!Box het IP-adres 192.168.178.1 (subnetmasker 255.255.255.0) en wijst IP-adressen toe van xxx.20 tot xxx.200.

6. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

2 IP-client configureren

Voorbereidingen

• Verbind een computer met een netwerkkabel of via het draadloze netwerk met de FRITZ!Box (IP-client). Als de computer al is verbonden met de FRITZ!Box (router), verbreek je deze verbinding.

Bedrijfsmodus configureren

1. Klik op "Internet" in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box (IP-client).
  2. Klik in het menu "Internet" op "Account Information".
  3. Selecteer in de vervolgkeuzelijst "Internet service provider" de optie "Other Internet service provider".
  4. Selecteer in de tweede vervolgkeuzelijst in de sectie "Internet service provider" de optie "Other Internet service provider".
  5. Schakel in de sectie "Connection" de optie "Connection to an external modem or router" in.
  6. Schakel in de sectie "Operating Mode" de optie "Share existing Internet connection in the network" in.
  7. Voer in de invoervelden "Downstream" (ontvangstrichting) en "Upstream" (zendrichting) de snelheden van de internetverbinding in.

Voorbeeld:
    Voer 32000 in voor een Downstream van 32 Mbit/s en 2000 voor een upstream van 2 Mbit/s.

8. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

De FRITZ!Box is nu geconfigureerd als IP-client.

Opmerking:Als IP-client is de FRITZ!Box niet meer bereikbaar onder http://fritz.box, maar alleen nog via het Mesh- overzicht van de FRITZ!Box (router) en onder het IP-adres dat de FRITZ!Box krijgt toegewezen van de FRITZ!Box (router).

3 IP-client aansluiten

Hier leggen we uit hoe je twee FRITZ!Boxen met elkaar kunt verbinden via het stroomnet met FRITZ!Powerline als voorbeeld:

Opmerking:Informatie over de configuratie van andere powerline-adapters krijg je van de fabrikant van de adapters; raadpleeg bijvoorbeeld de handleiding.

1. Sluit de eerste FRITZ!Powerline-adapter aan op een stopcontact in de buurt van de FRITZ!Box (router).
  2. Sluit de tweede FRITZ!Powerline-adapter aan op een stopcontact in de buurt van de FRITZ!Box (IP-client).
    • De powerlineverbinding wordt nu automatisch tot stand gebracht en de "Powerline"-leds op beide adapters blijven branden.

Opmerking:In uitleveringstoestand gebruiken de adapters van de FRITZ!Powerline-set een uniek netwerkwachtwoord. De adapters zijn meteen klaar voor gebruik en je hoeft geen extra instellingen te configureren.

3. Verbind de eerste FRITZ!Powerline-adapter met een netwerkkabel met een LAN-poort van de FRITZ!Box (router).
  4. Verbind de tweede FRITZ!Powerline-adapter met een netwerkkabel met de "WAN"- of "LAN 1"-poort van de FRITZ!Box (IP-client).
    • Zodra de "LAN"-leds van allebei de FRITZ!Powerline-adapters blijven branden, is de verbinding tot stand gebracht.

4 Telefonie configureren

Als je de telefoonnummers die in de FRITZ!Box (router) zijn geconfigureerd, wilt gebruiken met telefoons die zijn verbonden met de IP-client: