FRITZ!Box 7272 Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 7272 Service

Trage draadloze verbindingen volgens 802.11n

De doorvoercapaciteit van draadloze verbindingen (WiFi) volgens de draadloze standaard 802.11n is lager dan de gegevenssnelheid die wordt ondersteund door de draadloze standaard.

Opmerking:De configuratieprocedure en de opmerkingen over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS voor je FRITZ!Box.

Voer de stappen uit zoals hier aangegeven. Controleer na elke poging of het probleem is verholpen.

1 Gebeurtenislogboek van de FRITZ!Box controleren

1. Klik op "System" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik op "Event Log" in het menu "System".
  3. Selecteer "Wireless" in de vervolgkeuzelijst.
  4. Controleer of het bericht "Wireless LAN transmission quality increased by reduced channel bandwidth [...]" wordt weergegeven.

2 Draadloos apparaat configureren voor 40 MHz-kanalen

De maximale gegevenssnelheid via draadloze verbindingen volgens 802.11n is alleen mogelijk als het draadloze apparaat kanalen met een bandbreedte van 40 MHz gebruikt. Als de bandbreedte slechts 20 MHz bedraagt, is de maximale snelheid 195 Mbit/s.

Voer de volgende stap uit als de draadloze netwerkadapter van de computer of het draadloze apparaat draadloze kanalen met een bandbreedte van 40 MHz ondersteunt:

Opmerking:Informatie over de configuratie van het apparaat vind je in de bijbehorende handleiding. Je kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de fabrikant.

• Configureer de draadloze netwerkadapter of het draadloze apparaat, zodat deze draadloze kanalen met een bandbreedte van 40 MHz ondersteunen.

Voorbeeld:
    Veel draadloze netwerkadapters van Intel kunnen worden geconfigureerd voor kanalen met een bandbreedte van 40 MHz. Dit doe je door de eigenschappen van de draadloze netwerkadapter te openen in Windows Apparaatbeheer en "auto" te selecteren voor "802.11n Channel Width for band 2.4":

3 Meest recente FRITZ!OS voor FRITZ!Box installeren

4 Meest recente software voor draadloos apparaat installeren

• Installeer het meest recente stuurprogramma voor de draadloze netwerkadapter van je computer of het meest recente besturingssysteem (bijvoorbeeld Android, iOS) voor het draadloze apparaat.

Opmerking:Informatie over updates van de draadloze netwerkadapter of het draadloze apparaat vind je in de bijbehorende handleiding. Je kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de fabrikant.
    De nieuwste stuurprogramma's voor de FRITZ!WLAN Sticks vind je in onze sectie voor downloads.

5 Maximale zendvermogen instellen

1. Klik op "Wireless" ("WLAN") in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik op "Radio Channel" in het menu "Wireless" ("WLAN").
  3. Controleer welke instelling is ingeschakeld voor het draadloze kanaal.
    • Als de optie "Set radio channel settings automatically (recommended)" is ingeschakeld:
      • Ga verder met de volgende sectie.
    • Als de optie "Adjust radio channel settings" is ingeschakeld:
      1. Klik op "Additional settings".
      2. Selecteer "100%" in de vervolgkeuzelijst "Maximum transmitter power".
      3. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

6 WPA2-versleuteling inschakelen

De maximale gegevenssnelheid is alleen mogelijk wanneer de draadloze verbinding is versleuteld met WPA2 volgens 802.11n. Als een andere versleutelingsmethode wordt gebruikt, bedraagt de maximale gegevenssnelheid 54 Mbit/s.

WPA2 is al geconfigureerd in de fabrieksinstellingen in de FRITZ!Box. Als je de instellingen voor draadloze netwerken op de FRITZ!Box hebt gewijzigd, moet je WPA2-versleuteling inschakelen:

1. Klik op "Wireless" ("WLAN") in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik op "Security" in het menu "Wireless" ("WLAN").
  3. Schakel WPA-versleuteling in.
  4. Selecteer "WPA + WPA2" bij "WPA mode".
  5. Ga naar het veld "Network key" en voer een netwerksleutel in.

Opmerking:Voor optimale beveiliging kies je een wachtwoord van minimaal 20 tekens en gebruik je een combinatie van hoofdletters en kleine letters, cijfers en andere tekens.

6. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.
  7. Print of noteer de instellingen voor draadloze beveiliging.
  8. Breng de draadloze verbinding tot stand met de beveiligingsinstellingen die je hebt genoteerd.

7 Ideale plaats vinden voor draadloze apparaten

• Plaats de FRITZ!Box indien mogelijk in een centraal gelegen ruimte.
  • Plaats de FRITZ!Box niet precies in de hoek van een kamer.
  • Plaats de FRITZ!Box op een plek met zo weinig mogelijk obstakels eromheen, d.w.z. niet direct achter of onder een obstakel (zoals meubels, verwarming).
  • Plaats de FRITZ!Box zo hoog mogelijk, bijvoorbeeld op een rek.
  • Zorg ervoor dat er zich zo min mogelijk obstakels bevinden tussen de FRITZ!Box en de andere draadloze apparaten. Vooral metalen objecten of objecten met water (bijvoorbeeld koelkast, kamerplanten) verminderen de kwaliteit van het draadloze signaal aanzienlijk.
  • Plaats het apparaat niet vlak bij andere zenders op de band 2,4 GHZ of 5 GHZ (bijvoorbeeld magnetrons, DECT-telefoons, babyfoons, draadloze speakers).
  • Voor het testen plaats je de FRITZ!Box en het draadloze apparaat zo dicht mogelijk bij elkaar in de buurt.

Opmerking:Wanneer je alle andere mogelijke bronnen voor de fout hebt uitgesloten, kun je de afstand tussen de twee apparaten weer vergroten.

8 Interferentiebronnen opsporen

1. Schakel een voor een alle apparaten uit die interferentie kunnen veroorzaken met het draadloze netwerk.

Opmerking:Alle apparaten die radiogolven uitzenden, zijn mogelijke interferentiebronnen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan andere draadloze apparaten, draadloze speakers, Bluetooth-apparaten, babyfoons, mobiele telefoons, magnetrons, DECT-basisstations en draadloze telefoons.

2. Wanneer je een apparaat uitschakelt, controleer je of de draadloze verbinding nog steeds niet goed werkt.

Zodra je een apparaat ontdekt dat interferentie veroorzaakt, kun je het uit laten staan of proberen de interferentie te voorkomen door het kanaal handmatig in te stellen.

9 Het beste draadloze kanaal selecteren

1. Klik op "Wireless" ("WLAN") in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik op "Radio Channel" in het menu "Wireless" ("WLAN").
  3. Gebruik de grafiek "Use of the Wireless LAN Channels" om te bepalen welk kanaal in het lagere frequentiebereik het minst wordt beïnvloed door andere draadloze netwerken en interferentiebronnen.
  4. Ga naar de sectie "Radio Channel Settings" en schakel de optie "Adjusting the radio channel settings" in.
  5. Selecteer in de vervolgkeuzelijst "Radio channel" het draadloze kanaal dat het minste wordt beïnvloed.
  6. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.
  7. Controleer of het probleem met je draadloze verbinding nog steeds optreedt.
    • Als het probleem met de draadloze verbinding nog steeds optreedt:
      • Herhaal de stappen 3 - 8 met een draadloos kanaal in het middenbereik en vervolgens met een kanaal in het hogere frequentiebereik. Wanneer je klaar bent met testen, kies je het draadloze kanaal dat het minst wordt beïnvloed door storingen.

Belangrijk:Het diagram van de draadloze omgeving geeft alleen de huidige situatie weer! De toewijzing van frequentiebanden kan in de loop van de dag aanzienlijk veranderen, omdat veel draadloze netwerken worden ingeschakeld tijdens het gebruik. Controleer daarom meerdere malen om te zien welke draadloze kanalen het minst worden beïnvloed door interferentie.

De FRITZ!Box en het draadloze apparaat zijn optimaal geconfigureerd. Je hebt het best mogelijke draadloze bereik en de hoogste doorvoercapaciteit tussen je draadloze apparaten en de FRITZ!Box.

Opmerking:Als de vorige methoden de kwaliteit van je draadloze verbinding niet voldoende hebben verbeterd, kun je een FRITZ!WLAN Repeater gebruiken om het bereik van het draadloze netwerk uit te breiden en de doorvoercapaciteit van je draadloze verbinding te verhogen.