FRITZ!Box 7272 Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 7272 Service

IP-communicatie via VPN-verbinding tussen twee FRITZ!Box-netwerken niet mogelijk.

Hoewel de VPN-verbinding tussen twee FRITZ!Boxen tot stand wordt gebracht, kunnen computers en andere apparaten in het netwerk van de ene FRITZ!Box geen gedeelde bestanden en printers en andere diensten benaderen in het netwerk van de andere FRITZ!Box. Pings naar apparaten in het externe netwerk worden niet beantwoord.

Voer de hier beschreven maatregelen na elkaar uit. Controleer na elke maatregel of het probleem is opgelost.

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

1 Statische routering verwijderen

Als er in de FRITZ!Boxen statische IP-routes zijn geconfigureerd die elk verwijzen naar het IP-netwerk van de andere FRITZ!Box, dan is er geen betrouwbare VPN-communicatie mogelijk.

Verwijder dergelijke IP-routes in beide FRITZ!Boxen:

1. Klik op "Home Network" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Network" of "Home Network Overview".
  3. Klik op het tabblad "Network Settings".
  4. Klik op de knop "IPv4 Routes". Als de knop niet wordt weergegeven, schakel dan eerst de geavanceerde weergave in.
  5. Schakel in de tabel alle vermeldingen uit, waarbij in de kolom "Network" het IP-netwerk van de externe FRITZ!Box is ingevoerd of wis deze vermeldingen.

Voorbeeld:
    De externe FRITZ!Box gebruikt het IP-adres 192.168.10.1 met het subnetmasker 255.255.255.0. Dit betekent dat er geen statische IP-route actief mag zijn voor het IP-netwerk 192.168.10.0.

6. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

2 Kinderslot configureren om internettoegang toe te staan

Als het kinderslot van de FRITZ!Box de internettoegang van een apparaat blokkeert, kan dit apparaat ook niet worden benaderd via een VPN-verbinding. Zorg er daarom voor dat toegang tot internet is toegestaan voor de betreffende apparaten:

1. Klik op "Internet" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Internet" op "Filters".
  3. Klik op het tabblad "Parental Controls".
  4. Als het internetgebruik beperkt of geblokkeerd is voor het apparaat waartoe je toegang wilt hebben via VPN, configureer je het kinderslot zodanig, dat het apparaat onbeperkte toegang heeft tot internet.

3 FRITZ!Box opnieuw starten

De VPN-verbinding kan mogelijk tijdelijk niet goed tot stand worden gebracht wegens een fout van de FRITZ!Box of met de internetverbinding van de FRITZ!Box. Start de FRITZ!Box daarom opnieuw op, zodat deze de firewall opnieuw initialiseert en de internetverbinding opnieuw tot stand brengt:

1. Klik op "System" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "System" op "Backup".
  3. Klik op het tabblad "Restart".
  4. Klik op de knop "Restart".

4 Apparaat voor het automatisch ophalen van IP-instellingen configureren

Om ervan verzekerd te zijn dat het apparaat altijd de juiste IP-instellingen gebruikt, moet je ervoor zorgen dat het apparaat automatisch de IP-instellingen ophaalt bij de FRITZ!Box (dit is de standaardinstelling van de meeste apparaten):

1. Configureer het apparaat voor het automatisch ophalen van de IP-instellingen per DHCP.

5 Firewall configureren

1. Als er op het apparaat een firewall is geïnstalleerd, configureer de firewall dan zo dat deze de communicatie met het IP-netwerk van de externe FRITZ!Box (bijvoorbeeld 192.168.20.0) niet blokkeert. Informatie over de configuratie krijg je van de fabrikant van de firewall; raadpleeg bijvoorbeeld de handleiding.

6 VPN-verbindingen wissen en opnieuw configureren

Als je tijdens het configureren van de VPN-verbinding als "destination network" het IP-adres (xxx.xxx.xxx.1) van de externe FRITZ!Box hebt ingevoerd in plaats van het IP-netwerk (xxx.xxx.xxx.0) hiervan, dan heb je via de VPN-verbinding alleen toegang tot de externe FRITZ!Box zelf.

Voorbeeld:
Een FRITZ!Box gebruikt het IP-adres 192.168.10.1 met subnetmasker 255.255.255.0. Het IP-netwerk van deze FRITZ!Box is dus 192.168.10.0.

Configureer de VPN-verbinding opnieuw om uit te sluiten dat de IP-instellingen of andere VPN-instellingen in één van de twee FRITZ!Boxen onjuist zijn:

1. Wis de VPN-verbinding in de gebruikersinterface van beide FRITZ!Boxen.
  2. Configureer de VPN-verbinding tussen beide FRITZ!Boxen opnieuw.