FRITZ!Box 7360 Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 7360 Service

VPN-verbinding met de FRITZ!Box configureren in Android

Met VPN (Virtual Private Network) kun je een goed beveiligde netwerkverbinding via internet tot stand brengen tussen je Androidsmartphone of -tablet en je FRITZ!Box, zodat toegang hebt tot alle netwerkapparaten en diensten in het FRITZ!Box-thuisnetwerk.

Bij een actieve VPN-verbinding worden bovendien alle internetquery's gerouteerd via de FRITZ!Box. Daardoor heb je met je Android-apparaat ook bij het gebruik van publieke draadloze hotspots afluister- en fraudebestendige toegang tot alle internetservices, bijvoorbeeld e-mail en online banking.

Opmerking:Met deze handleiding configureer je een VPN-verbinding met de FRITZ!Box in Android 6.0.1 ("Marshmallow"). Neem rechtstreeks contact op met de fabrikant van je Android-apparaat voor verdere vragen over VPN-verbindingen met Android.

Voorwaarden / Beperkingen

• Op de smartphone of tablet is Android 4.0 of nieuwer geïnstalleerd.
  • De FRITZ!Box moet van de internetprovider een publiek IPv4-adres verkrijgen.

Belangrijk:Bij een internettoegang met DS-Lite-verbinding ("Dual Stack Lite") is de FRITZ!Box vanaf internet niet via IPv4 bereikbaar. Als DS-Lite actief is, dan wordt in de FRITZ!Box-gebruikersinterface op de pagina "Overview" onder "Connections" de status "IPv4 over DS Lite" weergegeven.

Belangrijk:Sommige instellingen die hier zijn beschreven, worden alleen weergegeven als de geavanceerde weergave is ingeschakeld in de gebruikersinterface. De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben steeds betrekking op het meest recente FRITZ!OS.

1 Voorbereidingen

MyFRITZ! instellen

Met MyFRITZ! heb je altijd toegang tot de FRITZ!Box via internet, zelfs als de FRITZ!Box regelmatig een ander publiek IP-adres krijgt van de internetprovider:

Opmerking:Als je al een andere Dynamic DNS-service gebruikt, kun je ook deze service gebruiken in plaats van MyFRITZ!.

IP-netwerk van de FRITZ!Box aanpassen

Beide kanten van de VPN-verbinding moeten een IP-adres uit verschillende IP-netwerken gebruiken. Als het Androidapparaat is verbonden met een router (bijvoorbeeld een andere FRITZ!Box) die hetzelfde IP-netwerk als de FRITZ!Box gebruikt, is het niet mogelijk via VPN te communiceren.

Opmerking:In de fabrieksinstellingen gebruiken alle FRITZ!Boxen het IP-netwerk 192.168.178.0.

Configureer in je FRITZ!Box een IP-adres dat anders is als het IP-adres van de router die je Androidapparaat gebruikt om een verbinding met de FRITZ!Box te maken, bijvoorbeeld 192.168.10.1 (subnetmasker 255.255.255.0).

1. Klik op "Home Network" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Home Network Overview".
  3. Klik op het tabblad "Network Settings".
  4. Klik op de knop "IPv4-Addresses".
  5. Voer het gewenste IP-adres en subnetmasker in.
  6. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

2 VPN-verbinding in de FRITZ!Box configureren

Configureer in de FRITZ!Box voor iedere VPN-verbinding een eigen gebruiker:

1. Klik op "System" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "System" op "FRITZ!Box Users".
  3. Klik naast de gebruiker die VPN-verbindingen naar FRITZ!Box tot stand moet brengen, op de knop (Bewerken). Als je nog geen gebruiker hebt geconfigureerd:
    1. Klik op de knop "Add User".
    2. Voer in de invoervelden een naam en een wachtwoord naar keuze in voor de gebruiker.
  4. Schakel de optie "VPN" in.
  5. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

De FRITZ!Box configureert VPN-rechten voor deze FRITZ!Box-gebruiker.
Vervolgens wordt automatisch een venster geopend waarin de VPN-instellingen van de gebruiker worden weergegeven.

Opmerking: Je kunt dit venster te allen tijde openen door in de instellingen van de FRITZ!Box-gebruiker op "Show VPN Settings" te klikken.

3 VPN-verbinding in Android configureren

• Configureer de VPN-verbinding op het Androidapparaat met behulp van de VPN-instellingen die worden weergegeven voor de FRITZ!Box-gebruiker in de FRITZ!Box-gebruikersinterface:

Opmerking:Je kunt de VPN-instellingen oproepen door in de gebruikersinterface onder "System > FRITZ!Box Users" in de gebruikersinstellingen op "Show VPN Settings" te klikken.

Afb.: VPN-verbinding configureren

4 VPN-verbinding tot stand brengen

1. Tik op "Instellingen" in het startscherm van het Android-apparaat.
  2. Tik in het menu "Instellingen" op de optie "Meer instellingen" en vervolgens op "VPN".
  3. Tik op de naam van de VPN-verbinding die je hebt gemaakt (FRITZ!Box).
  4. Voer als "Gebruikersnaam" de naam in van de FRITZ!Box-gebruiker (modaal) die de VPN-verbinding naar de FRITZ!Box moet maken.

Opmerking:Als je de gebruikersnaam uit de woordvoorspelling van het toetsenbord overneemt, verwijder dan eventueel de spatie die Android vaak automatisch achter de naam zet.

5. Voer als "Wachtwoord" het wachtwoord van de FRITZ!Box-gebruiker (geheim) in.
  6. Tik op de knop "Verbinden":

Afb.: VPN-verbinding tot stand brengen

• Als de VPN-verbinding tot stand is gebracht, verschijnt in de statusbalk het VPN-pictogram:

Afb.: De VPN-verbinding tot stand gebracht.