FRITZ!Box 7360 Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 7360 Service

VPN-verbinding tussen twee FRITZ!Box-netwerken configureren

Via VPN (Virtual Private Network) kun je twee FRITZ!Box-netwerken op verschillende locaties met elkaar verbinden. Hierbij wordt een veilig versleutelde "data tunnel" tot stand gebracht via internet. Door deze tunnel is directe IP-toegang tot de apparaten in het andere netwerk mogelijk en kunnen alle IP-gebaseerde services, zoals e-mailservers, databanken en bestandsservers, zonder beperkingen worden gebruikt.

Belangrijk:Als je alleen een thuiskantoor of een POS-systeem wilt verbinden met een centrale, kun je de VPN-verbinding beperken tot bepaalde LAN-poorten op de FRITZ!Boxen. Apparaten die zijn verbonden met de geselecteerde LAN-poorten, hebben geen toegang tot andere apparaten in het lokale netwerk van de FRITZ!Box en ze kunnen geen gebruik maken van de internetverbinding van de lokale FRITZ!Box.

Voorbeeldwaarden in deze handleiding

In deze handleiding laten we zien hoe je de twee FRITZ!Box-netwerken "FRITZ!Box A" en "FRITZ!Box B" met elkaar verbindt. Wanneer je je verbinding configureert, vervang je de waarden van dit voorbeeld door de werkelijke waarden.

• MyFRITZ!-domeinnaam van FRITZ!Box A:
    pi80ewgfi72d2os42.myfritz.net
  • IP-netwerk van FRITZ!Box A:
    192.168.10.0 (subnetmasker: 255.255.255.0)
  • MyFRITZ!-domeinnaam van FRITZ!Box B:
    kw23qbmnj31x5aw75.myfritz.net
  • IP-netwerk van FRITZ!Box B:
    192.168.20.0 (subnetmasker: 255.255.255.0)
  • VPN-wachtwoord (pre-shared key):
    secret

Voorwaarden / Beperkingen

• Ten minste een van de twee FRITZ!Boxen moet een publiek IPv4-adres van de internetprovider verkrijgen.

Belangrijk:Als beide FRITZ!Boxen gebruikmaken van internetverbindingen via DS-Lite ("Dual-Stack Lite"), is geen VPN-verbinding mogelijk tussen de twee FRITZ!Boxen. Als DS-Lite actief is, dan wordt in de FRITZ!Box-gebruikersinterface op de pagina "Overview" onder "Connections" de status "IPv4 over DS Lite" weergegeven.

• Op FRITZ!Box B moet FRITZ!OS 6.20 of nieuwer zijn geïnstalleerd.

Belangrijk:Sommige instellingen die hier zijn beschreven, worden alleen weergegeven als de geavanceerde weergave is ingeschakeld in de gebruikersinterface. De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS.

1 Voorbereidingen

MyFRITZ!-account configureren en domeinnaam bepalen

Met MyFRITZ! heb je altijd toegang tot de FRITZ!Boxen via internet, zelfs als de FRITZ!Boxen regelmatig een ander publiek IP-adres krijgen van de internetprovider:

Opmerking:In plaats van MyFRITZ! kun je ook een andere Dynamic DNS-service gebruiken. De FRITZ!Box geeft geconfigureerde MyFRITZ!-accounts een hogere prioriteit; schakel daarom MyFRITZ! uit in de gebruikersinterface onder "Internet > MyFRITZ! Account" voordat je de VPN-verbinding configureert.

1. Configureer in beide FRITZ!Boxen een MyFRITZ!-account.

Opmerking:Je kunt in beide FRITZ!Boxen dezelfde of verschillende MyFRITZ!-accounts configureren. Ook wanneer beide FRITZ!Boxen hetzelfde MyFRITZ!-account gebruiken, heeft elke FRITZ!Box een individuele MyFRITZ!-domeinnaam.

2. bepaal de MyFRITZ!-domeinnamen van beide FRITZ!Boxen.

IP-netwerken aanpassen

Als beide FRITZ!Boxen hetzelfde IP-netwerk gebruiken, is VPN-communicatie niet mogelijk. Omdat alle FRITZ!Boxen in de fabrieksinstellingen het IP-netwerk 192.168.178.0 gebruiken, moet je in de FRITZ!Boxen IP-adressen uit verschillende IP-netwerken configureren:

Voorbeeld:
In deze handleiding gebruikt FRITZ!Box A het IP-adres 192.168.10.1 (subnetmasker 255.255.255.0) en FRITZ!Box B het IP-adres 192.168.20.1 (subnetmasker 255.255.255.0).

1. Klik op "Home Network" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Home Network Overview".
  3. Klik op het tabblad "Network Settings".
  4. Klik op de knop "IPv4-Addresses".
  5. Voer het gewenste IP-adres en het subnetmasker in.
  6. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

2 FRITZ!Box A configureren

1. Klik op "Internet" in de gebruikersinterface van FRITZ!Box A.
  2. Klik in het menu "Internet" op "Permit Access".
  3. Klik op het tabblad "VPN".
  4. Klik op "Add a VPN connection".
  5. Klik op "Connect your home network with another FRITZ!Box network (LAN-LAN linkup)" en vervolgens op "Next".
  6. Voer in het veld "VPN password (pre-shared key)" het vereiste wachtwoord in voor de VPN-verbinding (secret).

Belangrijk: Voor optimale beveiliging moet het VPN-wachtwoord minimaal 16 tekens lang zijn. Gebruik cijfers en letters en een combinatie van hoofdletters en kleine letters.

7. Voer in het veld "Web address" de MyFRITZ!-domeinnaam van FRITZ!Box B (kw23qbmnj31x5aw75.myfritz.net) in.
  8. Voer in het veld "Remote network" het IP-netwerk in van FRITZ!Box B (192.168.20.0) in.
  9. In het veld "Subnet mask" voer je het subnetmasker in dat overeenkomt met het IP-netwerk van FRITZ!Box B (255.255.255.0).
  10. Alleen als FRITZ!Box B een publiek IPv4-adres heeft en de VPN-verbinding gehandhaafd moet blijven, schakel je de optie "Hold VPN connection permanently" in.
  11. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

3 FRITZ!Box B configureren

1. Klik op "Internet" in de gebruikersinterface van FRITZ!Box B.
  2. Klik in het menu "Internet" op "Permit Access".
  3. Klik op het tabblad "VPN".
  4. Klik op "Add a VPN connection".
  5. Klik op "Connect your home network with another FRITZ!Box network (LAN-LAN linkup)" en vervolgens op "Next".
  6. Voer in het veld "VPN password (pre-shared key)" het vereiste wachtwoord in voor de VPN-verbinding (secret).

Belangrijk: Voor een optimale beveiliging moet het VPN-wachtwoord minimaal 16 tekens lang zijn. Gebruik cijfers en letters en een combinatie van hoofdletters en kleine letters.

7. Voer in het veld "Web address" de MyFRITZ!-domeinnaam van FRITZ!Box A (pi80ewgfi72d2os42.myfritz.net) in.
  8. Voer in het veld "Remote network" het IP-netwerk in van FRITZ!Box A (192.168.10.0) in.
  9. In het veld "Subnet mask" voer je het subnetmasker in dat overeenkomt met het IP-netwerk van FRITZ!Box A (255.255.255.0).
  10. Alleen als FRITZ!Box A een publiek IPv4-adres heeft en de VPN-verbinding gehandhaafd moet blijven, schakel je de optie "Hold VPN connection permanently" in.
  11. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

4 VPN-verbinding tot stand brengen

Als je de optie "Hold VPN connection permanently" in de FRITZ!Boxen hebt ingeschakeld blijft de VPN-verbinding gehandhaafd.

Als de optie "Hold VPN connection permanently" niet is ingeschakeld wordt de VPN-verbinding automatisch tot stand gebracht als vanuit het ene netwerk toegang wordt verschaft tot het andere netwerk. De verbinding wordt weer verbroken wanneer deze gedurende een uur niet actief is.

Opmerking: Actieve VPN-verbindingen worden weergegeven in de gebruikersinterface van beide FRITZ!Boxen onder "Internet > Permit Access > VPN".