FRITZ!Box 7390 Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 7390 Service

Wat is draadloos roaming en hoe werkt het?

Als je een draadloze router (bijvoorbeeld FRITZ!Box) en een of meer draadloze repeaters (bijvoorbeeld FRITZ!WLAN Repeater) in je thuisnetwerk gebruikt, dan overlappen de draadloze netwerken (WiFi) van de verschillende apparaten elkaar. Als een smartphone, tablet of ander draadloos apparaat in een dergelijke omgeving automatisch overschakelt van een draadloos netwerk met een zwak signaal naar een netwerk met een sterker signaal, wordt dit draadloos roaming ("wireless roaming") genoemd.

De manier waarop roaming werkt wordt niet beïnvloed door de router of de repeater. Het is het draadloze apparaat zelf dat bepaalt of er wordt overgeschakeld naar een ander draadloos netwerk zodra de grenswaarden voor ontvang- en zendvermogen lager worden dan de door de fabrikant gedefinieerde limiet.

Doorgaans worden de netwerk- en de gegevensverbinding (bijvoorbeeld VoIP-gesprekken, videostreams of downloads) iedere keer kort onderbroken wanneer een apparaat overschakelt naar een ander draadloos netwerk. Door het gebruik van identieke netwerknamen (SSID), netwerksleutels en draadloze kanalen op zowel de router als de repeater kan de duur van de onderbreking tot een minimum worden beperkt.

Niet elk draadloos apparaat ondersteunt draadloos roaming. De betreffende fabrikant kan je informatie geven over de functionaliteit van andere draadloze apparaten.

Opmerking:Alle FRITZ!WLAN-sticks ondersteunen draadloos roaming.