FRITZ!Box 7390 Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 7390 Service

Internettelefoonnummers in FRITZ!Box configureren

Je kunt tot 20 internettelefoonnummers in de FRITZ!Box inrichten om via het internet te bellen (Voice over IP). Bij de meeste providers voor internettelefonie configureert de FRITZ!Box automatisch de aanbieder-specifieke instellingen. Daarnaast kun je telefoonnummers met dezelfde toegangsgegevens in één groep onderbrengen en gezamenlijk beheren.

Naast deze standaardconfiguratie ondersteunt de FRITZ!Box ook de configuratie van SIP trunks en SIP DDI-aansluitingen.

Belangrijk:Sommige instellingen die hier zijn beschreven, worden alleen weergegeven als de geavanceerde weergave is ingeschakeld in de gebruikersinterface. De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS.

1 Locatiegegevens invoeren

1. Klik op "Telephony" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Telephony" op "Telephone Numbers".
  3. Klik op het tabblad "Line Settings".
  4. Selecteer in de vervolgkeuzelijst onder "Location Information" je land. Als je land niet in de lijst voorkomt, selecteer je "Other country".
  5. Voer bij "Country code" in het eerste veld de voorloopnullen in en in het tweede veld het landnummer (bijvoorbeeld voor Duitsland "00" en "49", zie afb.).
  6. Voer bij "Area code" in het eerste veld de voorloopnul in en in het tweede veld het netnummer (voor Berlijn bijvoorbeeld "0" en "30", zie afb.).

Afb.: Landcode en netnummer invoeren (bijvoorbeeld voor Duitsland en Berlijn)

7. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan en bevestig dat de procedure ook mag worden uitgevoerd bij de FRITZ!Box als je hiernaar wordt gevraagd.

2 Internettelefoonnummers configureren

Internettelefoonnummer configureren (standaard)

1. Klik op "Telephony" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Telephony" op "Telephone Numbers".
  3. Klik op de knop "New Telephone Number".
  4. Schakel de optie "Internet telephone number" in en klik op "Next".
  5. Wanneer er een vervolgkeuzelijst beschikbaar is om je provider voor internettelefonie uit te kiezen, selecteer dan je provider. Als je provider niet in de lijst voorkomt, selecteer je "Other provider".

Opmerking: Of de vervolgkeuzelijst beschikbaar is en welke providers worden weergegeven, hangt af van de landinstellingen die zijn geconfigureerd in de FRITZ!Box.

6. Voer in de betreffende invoervelden het internetnummer (telefoonnummer) en de toegangsgegevens (zoals gebruikersnaam, wachtwoord, registrar) in. Deze gegevens worden verstrekt door je provider.
  7. Als de optie "Relay outgoing emergency calls without prefixes" wordt weergegeven, informeer dan bij je provider voor internettelefonie of noodoproepen met of zonder netnummer moeten worden gestuurd. Selecteer vervolgens de juiste instelling.
  8. Als de optie "Relay special rate numbers without prefixes" wordt weergegeven, informeer dan bij je provider of oproepen naar nummers met een speciaal tarief met of zonder netnummer moeten worden gestuurd. Selecteer vervolgens de juiste instelling.
  9. Als de optie "Insert area code for outgoing calls" beschikbaar is, kun je deze inschakelen. Het netnummer wordt dan automatisch toegevoegd wanneer je belt naar een nummer dat niet met "0" begint, dus je hoeft deze niet te kiezen.
  10. Klik op "Next" en volg de instructies van de wizard.

Internettelefoonnummer configureren (SIP-trunk)

Als je van een service provider een SIP-trunk hebt gekregen, configureer deze dan als volgt:

1. Klik op "Telephony" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Telephony" op "Telephone Numbers".
  3. Klik op de knop "New Telephone Number".
  4. Schakel de optie "Internet telephone number" in en klik op "Next".
  5. Selecteer in de vervolgkeuzelijst je SIP-trunk-provider. Als je provider niet in de lijst voorkomt, selecteer je "SIP trunking with various telephone numbers".
  6. Voer alle telefoonnummers in van de SIP trunk-provider die je wilt toewijzen aan telefoontoestellen die zijn verbonden met de FRITZ!Box. Klik op "Other Telephone Numbers" om aanvullende invoervelden te openen.
  7. Voer in de betreffende invoervelden de toegangsgegevens (zoals gebruikersnaam, wachtwoord, registrar) in. Deze gegevens worden verstrekt door je provider.
  8. Als de optie "Relay outgoing emergency calls without prefixes" wordt weergegeven, informeer dan bij je provider voor internettelefonie of noodoproepen met of zonder netnummer moeten worden gestuurd. Selecteer vervolgens de juiste instelling.
  9. Als de optie "Relay special rate numbers without prefixes" wordt weergegeven, informeer dan bij je provider of oproepen naar nummers met een speciaal tarief met of zonder netnummer moeten worden gestuurd. Selecteer vervolgens de juiste instelling.
  10. Als de optie "Insert area code for outgoing calls" wordt weergegeven, selecteer je deze optie. Het netnummer wordt dan bij een lokaal gesprek via internet automatisch aangevuld, dus je hoeft deze niet te kiezen.
  11. Klik op "Next" en volg de instructies van de wizard.

Internettelefoonnummer configureren (met DDI-offset en extensie)

Als je van een service provider een SIP-trunk hebt gekregen, configureer deze dan als volgt:

1. Klik op "Telephony" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Telephony" op "Telephone Numbers".
  3. Klik op de knop "New Telephone Number".
  4. Schakel de optie "Internet telephone number" in en klik op "Next".
  5. Selecteer in de vervolgkeuzelijst "SIP DDI line".
  6. Voer het nummer met DDI-offset van je SIP DDI-aansluiting in.n in.
  7. Voer bij "Switchboard extension" het doorkiesnummer van de centrale in.
  8. Selecteer in de vervolgkeuzelijst de lengte van het langste interne doorkiesnummer.
  9. Je hoeft geen andere telefoonnummers in te voeren als al je telefoontoestellen aansluit op een ISDN-telefooncentrale die is aangesloten op de poort "FON S0" van de FRITZ!Box.
    • Als je ook andere telefoonaansluitingen van de FRITZ!Box gebruikt (bijvoorbeeld "DECT of "FON 1"), voer je Voer alle doorkiestelefoonnummers (DDI-offset plus doorkiesnummer) in die je daaraan wilt toewijzen. Je kunt maximaal 20 doorkiesnummers voor deze telefoontoestellen invoeren en gebruiken, met een ISDN-telefooncentrale kun je daarentegen meer dan 20 extensies gebruiken.
  10. Voer in de betreffende invoervelden de toegangsgegevens (zoals gebruikersnaam, wachtwoord, registrar) in. Deze gegevens worden verstrekt door je provider.
  11. Als de optie "Relay outgoing emergency calls without prefixes" wordt weergegeven, informeer dan bij je provider voor internettelefonie of noodoproepen met of zonder netnummer moeten worden gestuurd. Selecteer vervolgens de juiste instelling.
  12. Als de optie "Relay special rate numbers without prefixes" wordt weergegeven, informeer dan bij je provider of oproepen naar nummers met een speciaal tarief met of zonder netnummer moeten worden gestuurd. Selecteer vervolgens de juiste instelling.
  13. Als de optie "Insert area code for outgoing calls" wordt weergegeven, selecteer je deze optie. Het netnummer wordt dan bij een lokaal gesprek via internet automatisch aangevuld, dus je hoeft deze niet te kiezen.
  14. Klik op "Next" en volg de instructies van de wizard.

3 Registratie via internetverbinding inschakelen

Bij sommige internetproviders wordt voor internettelefonie een tweede internetverbinding tot stand gebracht waarover de telefoonnummers van de internetprovider kunnen worden gebruikt. Schakel daarom de volgende optie in als je een internettelefoonnummer gebruikt die niet van je internetprovider komt. De FRITZ!Box gebruikt voor dit telefoonnummer dan dezelfde verbinding die je gebruikt om te surfen:

1. Klik op "Telephony" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Telephony" op "Telephone Numbers".
  3. Klik bij het betreffende internettelefoonnummer op de knop (Bewerken).
  4. Schakel de optie "Always register via an Internet connection" in.
  5. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

4 Internettelefonie via het mobiele netwerk inschakelen

De volgende stap is alleen vereist als de FRITZ!Box is geconfigureerd voor internettoegang via het mobiele netwerk, en als je ook wilt bellen via internet wanneer de FRITZ!Box verbinding maakt met internet via het mobiele netwerk:

LET OP!Sommige mobiele netwerkproviders hebben contractbepalingen die het gebruik van internettelefonie via de mobiele internetverbinding verbieden. Informeer bij je provider naar de algemene voorwaarden!

1. Klik op "Internet" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Internet" op "Mobile Communications".
  3. Schakel de optie "Use Internet telephony via the mobile Internet connection" in.