FRITZ!Box 7390 Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 7390 Service

Toegang tot bestands- en printerdeling via VPN-verbinding niet mogelijk

Hoewel IP-communicatie met netwerkapparaten in het externe FRITZ!Box-netwerk mogelijk is via de VPN-verbinding, bijvoorbeeld door te pingen, is het niet mogelijk om gedeelde bestanden en printers in het externe FRITZ!Box-netwerk te benaderen.

Voer de hier beschreven maatregelen na elkaar uit. Controleer na elke maatregel of het probleem is opgelost.

1 Toegang tot gedeelde bestanden en printers via IP-adres

Je hebt alleen toegang tot gedeelde bestanden en printers via een VPN-verbinding als je de apparaten in het externe FRITZ!Box-netwerk benadert via hun IP-adressen:

2 FRITZ!Box opnieuw opstarten

De VPN-verbinding kan mogelijk tijdelijk niet goed tot stand worden gebracht wegens een fout van de FRITZ!Box of met de internetverbinding van de FRITZ!Box. Start de FRITZ!Box daarom opnieuw op, zodat deze de firewall opnieuw initialiseert en de internetverbinding opnieuw tot stand brengt:

1. Klik op "System" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "System" op "Backup".
  3. Klik op het tabblad "Restart".
  4. Klik op de knop "Restart".

3 Windows-Netwerkinstellingen corrigeren

Voer deze maatregel uit op alle Windows-computers:

Windows 10

1. Klik in de taakbalk van Windows op "Start" en vervolgens op "Instellingen" .
  2. Klik in het menu "Instellingen" op "Netwerk en internet".
  3. Klik in de sectie "Netwerkinstellingen wijzigen" op "Adapteropties wijzigen".
  4. Klik in de menubalk bij de knop (Weergave wijzigen) op de pijl en selecteer ("Details").
  5. Klik met de rechtermuisknop op de verbinding waarbij onder "Apparaatnaam" de naam van de netwerkadapter (draadloos of LAN) staat die de computer verbindt met de FRITZ!Box.
  6. Klik op "Eigenschappen".
  7. Schakel de opties "Client voor Microsoft-netwerken" en "Bestands- en printerdeling voor Microsoft-netwerken" in.
  8. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

Windows 8

1. Druk op de toetscombinatie Windows-toets + X en klik op "Configuratiescherm" in het contextmenu.
  2. Selecteer rechtsboven onder "Weergeven op:" de optie "Categorie" ().
  3. Klik op "Netwerk en internet" en dan op "Netwerkcentrum".
  4. Klik op "Adapterinstellingen wijzigen".
  5. Klik in de menubalk bij de knop (Weergave wijzigen) op de pijl en selecteer ("Details").
  6. Klik met de rechtermuisknop op de verbinding waarbij onder "Apparaatnaam" de naam van de netwerkadapter (draadloos of LAN) staat die de computer verbindt met de FRITZ!Box.
  7. Klik op "Eigenschappen".
  8. Schakel de opties "Client voor Microsoft-netwerken" en "Bestands- en printerdeling voor Microsoft-netwerken" in.
  9. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

Windows 7

1. Klik in Windows op "Start" en vervolgens op "Configuratiescherm".
  2. Selecteer rechtsboven onder "Weergeven op:" de optie "Categorie" ().
  3. Klik op "Netwerk en internet" en dan op "Netwerkcentrum".
  4. Klik op "Adapterinstellingen wijzigen".
  5. Klik in de menubalk op de pijl naast de knop "Weergave wijzigen" en selecteer "Details".
  6. Klik met de rechtermuisknop op de verbinding waarbij onder "Apparaatnaam" de naam van de netwerkadapter (draadloos of LAN) staat die de computer verbindt met de FRITZ!Box.
  7. Klik op "Eigenschappen".
  8. Schakel de opties "Client voor Microsoft-netwerken" en "Bestands- en printerdeling voor Microsoft-netwerken" in.
  9. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

4 Windows-firewall configureren

De firewall van Windows staat in de standaardinstellingen geen toegang tot gedeelde bestanden en printers toe via een VPN-verbinding tussen twee FRITZ!Boxen. Als je toegang wilt toestaan, configureer je de volgende instellingen op je Windows-computers:

1. Open het configuratiescherm van Windows:
    • Windows 10:Voer in het zoekveld van de Windows-taakbalk sys in en selecteer "Configuratiescherm".
    • Windows 8: Druk op de toetscombinatie Windows-toets + X en klik op "Configuratiescherm" in het contextmenu.
    • Windows 7: Klik in Windows op "Start" en vervolgens op "Configuratiescherm".
  2. Selecteer rechtsboven onder "Weergeven op:" de optie "Categorie" ().
  3. Klik op "Systeem en beveiliging" en vervolgens op "Windows Firewall".
  4. Klik op "Geavanceerde instellingen".
    • Het venster "Windows Firewall met geavanceerde beveiliging" wordt geopend.
  5. Klik in het venster "Windows Firewall met geavanceerde beveiliging" op "Regels voor binnenkomende verbindingen".
  6. Dubbelklik op de vermelding "Bestands- en printerdeling (SMB-In) voor het profiel "Privé".
  7. Klik op het tabblad "Bereik".
  8. Klik in de sectie "Extern IP-adres" op de knop "Toevoegen."
  9. Voer in het invoerveld "Dit IP-adres of subnet" het IP-netwerk (subnet) van de externe FRITZ!Box in (bijvoorbeeld 192.168.10.0).
  10. Klik op "OK" en vervolgens nog eens op "OK" om de instellingen op te slaan.

5 Firewall configureren

• Configureer de firewall van de computer zodanig dat het mogelijk is om via het SMB-protocol (Server Message Block) te communiceren. Informatie over de configuratie verkrijg je van de fabrikant van de firewall, raadpleeg bijvoorbeeld de handleiding.