FRITZ!Box 7390 Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 7390 Service

Android-smartphone of -tablet in het FRITZ!Box-thuisnetwerk gebruiken

Je kunt een Android-smartphone of -tablet gemakkelijk verbinden met het draadloze netwerk (WiFi) van de FRITZ!Box. Het Android-apparaat heeft dan toegang tot internet, kan bellen via de FRITZ!Box en kan worden gebruikt voor het afspelen van foto's, video's en muziek van de FRITZ!Box-mediaserver.

Opmerking:Als voorbeeld gebruiken we hier een Google Nexus 4 met Android 4.4.2 om uit te leggen hoe je een Android-apparaat verbindt met de FRITZ!Box.

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

1 Voorbereidingen

In de fabrieksinstellingen wijst de FRITZ!Box per DHCP automatisch de juiste IP-instellingen toe aan alle apparaten. Als je de DHCP-server van de FRITZ!Box hebt uitgeschakeld, schakel deze dan weer in:

1. Klik op "Home Network" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Home Network Overview".
  3. Klik op het tabblad "Network Settings".
  4. Klik op de knop "IPv4-Addresses". Als de knop niet wordt weergegeven, schakel dan eerst de geavanceerde weergave in.
  5. Schakel de DHCP-server in en definieer het bereik waarbinnen de FRITZ!Box IP-adressen moet toewijzen.

Opmerking:In de fabrieksinstellingen gebruikt de FRITZ!Box het IP-adres 192.168.178.1 (subnetmasker 255.255.255.0) en wijst IP-adressen toe van xxx.20 tot xxx.200.

6. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

2 Android-apparaat met FRITZ!Box verbinden

Opmerking:Je kunt ook FRITZ!App WLANgebruiken om je Android-apparaat gemakkelijk te verbinden met de FRITZ!Box en de app nuttige informatie over de draadloze verbinding laten weergeven.

1. Tik op "Instellingen" in het startscherm van het Androidapparaat.
  2. Tik in het menu "Instellingen" op "Wi-Fi".
  3. Als het draadloze netwerk is uitgeschakeld, schakel je dit in door te tikken op het pictogram "UIT" naast de optie "Wi-Fi".
  4. Tik op de verbinding met de naam van het draadloze netwerk (SSID) van de FRITZ!Box.

Opmerking:Als je de naam van het draadloze netwerk (SSID) en de netwerksleutel van je FRITZ!Box niet kent, bepaal dan de draadloze netwerkinstellingen van je FRITZ!Box.

5. Voer in het invoerveld "Wachtwoord invoeren" de draadloze netwerksleutel van de FRITZ!Box in en tik op "Verbinden".

Het Android-apparaat is nu via de FRITZ!Box verbonden met internet en kan bijvoorbeeld met FRITZ!App Media multimediabestanden van de FRITZ!Box-mediaserver en andere mediaservers binnen het thuisnetwerk afspelen.

3 Android-apparaat gebruiken met FRITZ!Box

Via de FRITZ!Box telefoneren

De volgende maatregel is alleen noodzakelijk als je met je Android-apparaat thuis via FRITZ!Box wilt bellen:

1. Configureer FRITZ!App Fon.

Vanaf internet toegang tot de FRITZ!Box

De volgende maatregel is alleen noodzakelijk als je onderweg vanaf internet op een veilige manier je FRITZ!Box of een op de FRITZ!Box aangesloten USB-opslagmedium wilt benaderen, of je smarthome-apparaten wilt beheren:

1. Configureer MyFRITZ! App.

In het thuisnetwerk FRITZ!NAS benaderen

De volgende maatregelen zijn alleen noodzakelijk als je je Android-apparaat wilt gebruiken om een USB-opslagmedium te benaderen dat is aangesloten op de FRITZ!Box:

1. Als je gemakkelijk toegang wilt hebben tot de inhoud op FRITZ!NAS, configureer dan onze MyFRITZ!App.
  2. Als je zonder extra app toegang wilt hebben tot de inhoud op FRITZ!NAS, open dan in een webbrowser http://fritz.nas.
  3. Als je al een app gebruikt die het Server Message Block- (SMB) of FTP-protocol ondersteunt, kun je hiermee ook via \\fritz.box of ftp://fritz.box toegang krijgen tot de inhoud van FRITZ!NAS.

Android-apparaat gebruiken als webcam

De volgende maatregel is alleen noodzakelijk als je je Android-apparaat gebruikt als webcam om onderweg via internet te zien wat er voor de camera van het Android-apparaat gebeurt:

1. Configureer FRITZ!App Cam.

Multimediabestanden afspelen van FRITZ!Box-mediaserver

De volgende maatregelen zijn alleen noodzakelijk als je met je Android-apparaat multimediabestanden wilt afspelen van een USB-opslagmedium dat is aangesloten op de FRITZ!Box.

1. Configureer FRITZ!App Media.

Printen via de FRITZ!Box

De volgende maatregelen zijn alleen noodzakelijk als je je Android-apparaat thuis wilt gebruiken om te printen met een USB-printer die met de FRITZ!Box is verbonden:

1. Configureer de met de FRITZ!Box verbonden USB-printer als netwerkprinter.
  2. Installeer op het Android-apparaat een app die verbinding kan maken met een printer via IP RAW, bijvoorbeeld PrintBot ofPrintHand Mobile Print.
  3. Configureer in de app als aansluittype Raw TCP met poort 9100 en voer als hostnaam of IP-adres fritz.box in.

VPN-verbinding met FRITZ!Box configureren

De volgende maatregel is alleen noodzakelijk als je VPN (Virtual Private Network) wilt gebruiken om een veilige versleutelde netwerkverbinding met je FRITZ!Box en netwerkapparaten of diensten in het thuisnetwerk tot stand wilt brengen via de internetverbinding van je Android-apparaat:

Opmerking:Als er een VPN-verbinding actief is, worden alle internetquery's gerouteerd via de FRITZ!Box. Daardoor heb je met je Android-apparaat afluister- en fraudebestendige toegang tot alle internetservices, bijvoorbeeld e-mail en online banking, zelfs als je met publieke draadloze hotspots bent verbonden.