FRITZ!Box 7430 Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 7430 Service

VPN-verbinding met FRITZ!Box instellen in Linux

Met de VPNC-plug-in voor Gnome NetworkManager kun je een veilige VPN-verbinding (Virtual Private Network) via internet tot stand brengen tussen een Linux-computer en je FRITZ!Box. Vervolgens heb je toegang tot alle netwerkapparaten en services in het FRITZ!Box-thuisnetwerk.

De VPNC-plug-in is gratis voor Debian, Fedora, Ubuntu en andere Linux-distributies.

Voorbeeldwaarden in deze handleiding

In deze handleiding tonen we je hoe je een VPN-verbinding tot stand brengt tussen een computer met Ubuntu 14.04 en de FRITZ!Box. Wanneer je je verbinding configureert, vervang je de waarden van dit voorbeeld door de werkelijke waarden.

• MyFRITZ!-domeinnaam van de FRITZ!Box:
    pi80ewgfi72d2os42.myfritz.net
  • Gebruikersnaam van de FRITZ!Box-gebruiker:
    William Smith
  • Wachtwoord van de FRITZ!Box-gebruiker:
    secret
  • Gedeeld geheim van de FRITZ!Box-gebruiker:
    Zj7hPCouK65IrPU4.

Voorwaarden / Beperkingen

• De pakketten vpnc, network-manager-vpnc en network-manager-vpnc-gnome worden geïnstalleerd op de computer.

Opmerking:Je kunt de pakketten als volgt installeren in Ubuntu:
    sudo apt-get install network-manager-vpnc

• De FRITZ!Box moet van de internetprovider een publiek IPv4-adres verkrijgen.

Belangrijk:Bij een internettoegang met een DS-Lite-verbinding ("Dual Stack Lite") is de FRITZ!Box vanaf internet niet toegankelijk via IPv4. Als DS-Lite actief is, dan wordt in de FRITZ!Box-gebruikersinterface op de pagina "Overview" onder "Connections" de status "IPv4 over DS Lite" weergegeven.

Belangrijk: Sommige instellingen die hier zijn beschreven, worden alleen weergegeven als de geavanceerde weergave is ingeschakeld in de gebruikersinterface. De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS.

1 Voorbereidingen

MyFRITZ! instellen

Met MyFRITZ! heb je altijd toegang tot de FRITZ!Box via internet, zelfs als de FRITZ!Box regelmatig een ander publiek IP-adres krijgt van de internetprovider:

Opmerking:Als je al een andere Dynamic DNS-service gebruikt, kun je ook deze service gebruiken in plaats van MyFRITZ!.

IP-netwerk van de FRITZ!Box aanpassen

Beide kanten van de VPN-verbinding moeten een IP-adres uit verschillende IP-netwerken gebruiken. Als je computer is verbonden met een router (bijvoorbeeld een andere FRITZ!Box) die hetzelfde IP-netwerk als de FRITZ!Box gebruikt, is het niet mogelijk via VPN te communiceren.

Opmerking:In de fabrieksinstellingen gebruiken alle FRITZ!Boxen het IP-netwerk 192.168.178.0.

Configureer in je FRITZ!Box een IP-adres dat anders is als het IP-adres van de router waarmee je de FRITZ!Box wilt verbinden, bijvoorbeeld 192.168.10.1 (subnetmasker 255.255.255.0).

1. Klik op "Home Network" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Home Network Overview".
  3. Klik op het tabblad "Network Settings".
  4. Klik op de knop "IPv4-Addresses".
  5. Voer het gewenste IP-adres en subnetmasker in.
  6. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

2 VPN-verbinding in de FRITZ!Box configureren

Configureer in de FRITZ!Box voor iedere VPN-verbinding een eigen gebruiker:

1. Klik op "System" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "System" op "FRITZ!Box Users".
  3. Klik naast de gebruiker die VPN-verbindingen naar FRITZ!Box tot stand moet brengen, op de knop (Bewerken).
    • of, als je nog geen FRITZ!Box gebruiker hebt geconfigureerd:
      • Klik op de knop "Add User" en voer in de betreffende tekstvelden een naam en een wachtwoord naar keuze in voor de gebruiker.
  4. Schakel de optie "VPN" in.
  5. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

De FRITZ!Box configureert VPN-rechten voor deze FRITZ!Box-gebruiker.
Vervolgens wordt automatisch een venster geopend waarin de VPN-instellingen van de gebruiker worden weergegeven.

Opmerking: Je kunt dit venster te allen tijde openen door in de instellingen van de FRITZ!Box-gebruiker op "Show VPN Settings" te klikken.

3 VPN-verbinding op de computer configureren en tot stand brengen

Configureer de VPN-verbinding op de computer met behulp van de VPN-instellingen die worden weergegeven voor de FRITZ!Box-gebruiker in de FRITZ!Box-gebruikersinterface:

Opmerking:Je kunt de VPN-instellingen oproepen door in de gebruikersinterface onder "System > FRITZ!Box Users" in de gebruikersinstellingen op "Show VPN Settings" te klikken.

1. Open het menu "System Settings".
  2. Klik op "Network" in het menu "System Settings".
  3. Klik op het plusteken onder de lijst met bestaande verbindingen.
  4. Selecteer "VPN" in de vervolgkeuzelijst "Interface" en klik vervolgens op "Create".
  5. Ga naar het venster "Choose a VPN Connection Type", selecteer "Cisco Compatible VPN (vpnc)" en klik op "Create".
    • Het venster "Editing VPN connection 1" wordt geopend.
  6. Geef een naam naar keuze (FRITZ!Box-VPN) op in het veld "Connection name".
  7. Ga naar het veld "Gateway" en voer de MyFRITZ!-domeinnaam van de FRITZ!Box (pi80ewgfi72d2os42.myfritz.net) in.
  8. Voer in het veld "Username" de gebruikersnaam in van de FRITZ!Box-gebruiker (William Smith) in.
  9. Selecteer de optie "Saved" in de vervolgkeuzelijst naast het veld "User password" en voer daar het wachtwoord in voor de FRITZ!Box-gebruiker (secret).
  10. Voer in het veld "Group Name" de gebruikersnaam in van de FRITZ!Box-gebruiker (William Smith).
  11. Selecteer "Saved" in de vervolgkeuzelijst naast het veld "Group password" en voer daar het "shared secret" van de FRITZ!Box-gebruiker (Zj7hPCouK65IrPU4) in. Het "shared secret" wordt weergegeven in de VPN-instellingen voor de FRITZ!Box-gebruiker in de sectie "iPhone, iPad or iPod touch".
  12. Tik op de knop "Save" om de configuratie te voltooien.
  13. Klik op de schuifregelaar aan/uit voor de VPN-verbinding om de verbinding tot stand te brengen.