FRITZ!Box 7430 Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 7430 Service

VPN-verbinding met de FRITZ!Box in Linux configureren

Met de vpnc-plug-in voor GNOME NetworkManager kun je vanaf een Linux-computer via internet een beveiligde VPN-verbinding (Virtual Private Network) tot stand brengen met je FRITZ!Box, zodat je alle apparaten en diensten in het thuisnetwerk van je FRITZ!Box kunt benaderen.

De vpnc-plug-in is gratis beschikbaar voor Debian, Fedora, Ubuntu en en andere Linux-distributies.

Voorbeeldwaarden in deze handleiding

In deze handleiding leggen we uit hoe je een VPN-verbinding tot stand brengt tussen een computer met Ubuntu 14.04 en de FRITZ!Box. Vervang bij het configureren van de verbinding de hier vermelde voorbeeldwaarden door de daadwerkelijke waarden.

• MyFRITZ!-domeinnaam van FRITZ!Box:
    pi80ewgfi72d2os42.myfritz.net
  • Gebruikersnaam van de FRITZ!Box-gebruiker:
    Jan Modaal
  • Wachtwoord van de FRITZ!Box-gebruiker:
    geheim
  • Shared secret van de FRITZ!Box-gebruiker:
    Zj7hPCouK65IrPU4

Voorwaarden / Beperkingen

• Op de computer zijn de pakketten vpnc, network-manager-vpnc en network-manager-vpnc-gnome geïnstalleerd.

Opmerking:Je kunt de pakketten als volgt installeren in Ubuntu:
    sudo apt-get install network-manager-vpnc

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

1 Voorbereidingen

MyFRITZ! configureren

Met MyFRITZ! kun je de FRITZ!Box altijd vanaf internet benaderen, zelfs als de FRITZ!Box regelmatig een ander publiek IP-adres krijgt van de internetprovider:

Opmerking:Als je al een andere Dynamic DNS-service gebruikt, kun je ook deze service gebruiken in plaats van MyFRITZ!.

IP-netwerk van de FRITZ!Box aanpassen

Beide kanten van de VPN-verbinding moeten een IP-adres gebruiken uit verschillende IP-netwerken. Als je computer is verbonden met een router (bijvoorbeeld een andere FRITZ!Box) die hetzelfde IP-netwerk als de FRITZ!Box gebruikt, is het niet mogelijk te communiceren via VPN.

Opmerking:In de fabrieksinstellingen gebruiken alle FRITZ!Boxen het IP-netwerk 192.168.178.0.

Configureer in je FRITZ!Box een IP-adres dat anders is als het IP-adres van de router waarmee je de FRITZ!Box wilt verbinden, bijvoorbeeld 192.168.10.1 (subnetmasker 255.255.255.0).

1. Klik op "Home Network" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Home Network Overview".
  3. Klik op het tabblad "Network Settings".
  4. Klik op de knop "IPv4-Addresses". Als de knop niet wordt weergegeven, schakel dan eerst de geavanceerde weergave in.
  5. Voer het gewenste IP-adres en subnetmasker in.
  6. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

2 VPN-verbinding in de FRITZ!Box configureren

Configureer in de FRITZ!Box voor iedere VPN-verbinding een eigen gebruiker:

1. Klik op "System" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "System" op "FRITZ!Box Users".
  3. Klik naast de gebruiker die VPN-verbindingen met de FRITZ!Box tot stand moet brengen, op de knop (Bewerken). Als je nog geen gebruiker hebt geconfigureerd:
    1. Klik op de knop "Add User".
    2. Voer in de invoervelden een naam en een wachtwoord naar keuze in voor de gebruiker.
  4. Schakel de optie "VPN" in.
  5. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

De FRITZ!Box configureert nu VPN-rechten voor deze FRITZ!Box-gebruiker.
Vervolgens wordt automatisch een venster geopend waarin de VPN-instellingen van de gebruiker worden weergegeven.

Opmerking: Je kunt dit venster altijd openen door in de instellingen van de FRITZ!Box-gebruiker te klikken op "Show VPN Settings".

3 VPN-verbinding op de computer configureren en tot stand brengen

Configureer de VPN-verbinding op de computer met behulp van de VPN-instellingen die worden weergegeven voor de FRITZ!Box-gebruiker in de FRITZ!Box-gebruikersinterface:

Opmerking:Je kunt de VPN-instellingen oproepen door in de gebruikersinterface onder "System > FRITZ!Box Users" in de gebruikersinstellingen op "Show VPN Settings" te klikken.

1. Open het menu "Systeeminstellingen".
  2. Klik in het menu "Systeeminstellingen" op "Netwerk".
  3. Klik op het plusteken onder de lijst met de bestaande verbindingen.
  4. Selecteer in de vervolgkeuzelijst "Interface" de optie "VPN" en klik vervolgens op "Aanmaken".
  5. Selecteer in de vervolgkeuzelijst "Een VPN-verbindingstype kiezen" de optie "Cisco-compatibele VPN-cliënt (vpnc)" en klik dan op "Aanmaken".
    • Het venster "Bezig met bewerken van VPN-verbinding 1" wordt geopend.
  6. Voer in het invoerveld "Naam verbinding" een naam naar keuze (FRITZ!Box-VPN) in.
  7. Voer in het invoerveld "Gateway" de MyFRITZ!-domeinnaam van de FRITZ!Box (pi80ewgfi72d2os42.myfritz.net) in.
  8. Voer in het invoerveld "Gebruikersnaam" de gebruikersnaam in van de FRITZ!Box-gebruiker (Jan Modaal).
  9. Selecteer in de vervolgkeuzelijst naast het invoerveld "Gebruikerswachtwoord" de optie "Saved" en voer vervolgens in het invoerveld het wachtwoord in van de FRITZ!Box-gebruiker (geheim).
  10. Voer in het invoerveld "Groepsnaam" de gebruikersnaam in van de FRITZ!Box-gebruiker (Jan Modaal).
  11. Selecteer in de vervolgkeuzelijst naast het invoerveld "Groepswachtwoord" de optie "Saved" en voer vervolgens in het invoerveld het "Shared Secret" in van de FRITZ!Box-gebruiker (Zj7hPCouK65IrPU4). Het "Shared Secret" wordt weergegeven in de VPN-instellingen van de gebruiker in de sectie "iPhone, iPad or iPod Touch".
  12. Klik op de knop "Opslaan" om de configuratie te voltooien.
  13. Klik bij de VPN-verbinding op de aan-/uitknop om de verbinding tot stand te brengen.