FRITZ!Box 7560 Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 7560 Service

Draadloze gasttoegang in FRITZ!Box configureren

Met de draadloze gasttoegang biedt je FRITZ!Box je gasten een extra toegang tot internet. Apparaten die zich in het gastnetwerk bevinden, kunnen geen apparaten in het thuisnetwerk benaderen. De FRITZ!Box stelt daarvoor een extra draadloos netwerk beschikbaar, dat eigen beveiligingsinstellingen heeft en met, indien gewenst, een captiveportal.

Je kunt de gasttoegang kan zowel versleuteld als onversleuteld beschikbaar stellen:

• De privé draadloze gasttoegang kan alleen worden gebruikt door een wachtwoord in te voeren. Gegevens die via de gasttoegang worden verstuurd, zijn beveiligd met de huidige versleutelmethode WPA 2. De gasttoegang is geschikt voor vrienden en kennissen die bij jou thuis een veilige toegang tot internet willen hebben.
  • De openbare draadloze hotspot kan worden gebruikt zonder een wachtwoord in te voeren. Gegevens worden, zoals bij elke openbare hotspot, onversleuteld verstuurd. De openbare hotspot is geschikt om bijvoorbeeld in een café of dokterspraktijk te gebruiken.

Voorwaarden / Beperkingen

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

1 Gasttoegang configureren

1. Klik op "Wireless" ("WLAN") in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Wireless ("WLAN")" op "Guest Access".
  3. Schakel de gasttoegang in.
  4. Wanneer je vrienden en kennissen toegang tot internet wilt geven die is beveiligd met een wachtwoord:
    1. Schakel de optie "Private wireless LAN guest access" in.
    2. Voer bij "Name of the wireless guest access (SSID)" de naam in, die je gasten zullen zien wanneer zij naar draadloze netwerken zoeken.
    3. Voer in het invoerveld "Network key" een wachtwoord in dat tussen 8 en 63 tekens lang is. Gebruik cijfers, een combinatie van hoofdletters en kleine letters en ook andere tekens.
    • Wanneer je bezoekers toegang tot internet wilt geven die niet is beveiligd met een wachtwoord:
      1. Schakel de optie "public WiFi hotspot" in.
      2. Voer bij "Name of the WiFi hotspot (SSID)" de naam in, die je gasten zullen zien wanneer zij naar draadloze netwerken zoeken.
  5. Klik verder naar beneden op "Additional Settings".
  6. Als je een protocol wilt ontvangen met daarin de aan- en afmeldingen van de apparaten in het gastnetwerk, schakel dan de optie "Enabling the push service" in.
  7. Als je de gebruikers van de gasttoegang een captiveportal wilt laten zien, schakel je de optie "Display Captive Portal" in en configureer je deze naar wens.
  8. Als de gasttoegang niet permanent ingeschakeld moet zijn, stel je in na hoeveel tijd de gasttoegang automatisch wordt uitgeschakeld.
  9. Als de draadloze netwerkapparaten onderling ook gegevens mogen uitwisselen, schakel je de optie "Wireless devices may communicate" in.
  10. Als je ook andere vormen van internettoegang wilt toestaan, schakel dan de optie "Restrict internet applications" uit.
  11. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

2 Regels opstellen voor internetgebruik via de gasttoegang

Alle apparaten in het gastnetwerk zijn ondergeschikt aan het toegangsprofiel "Guest" van het kinderslot van de FRITZ!Box. Je kunt het toegangsprofiel "Guest" wijzigen als je bijvoorbeeld het internetgebruik in het gastnetwerk wilt beperken tot bepaalde tijden of het bezoeken van bepaalde websites wilt verbieden:

1. Klik op "Internet" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Internet" op "Filters".
  3. Klik op het tabblad "Access Profiles" en vervolgens bij het profiel "Guest" op de knop (bewerken).
  4. Schakel in de sectie "Time Limit" bij "Period" de optie "restricted" in.
  5. Klik op de knop "Internet use blocked" en houd de linkermuisknop ingedrukt terwijl je de muis sleept over de delen van de tabel met de tijden waarop je internetgebruik wilt beperken.

Afb.: Internetgebruik 's nachts en 's morgens geblokkeerd

6. Als je de toegang tot bepaalde websites wilt blokkeren, schakel je de opties "Filter web sites" en "Block web sites (blacklist)" in.

Opmerking:De blacklist kun je bewerken in het menu "Internet > Filters" op het tabblad "Lists". De lijst kan maximaal 500 internetadressen bevatten, die elk van elkaar moeten worden gescheiden door een spatie (bijvoorbeeld "roofkopie.nl xxx.com wapen.net").

7. Klik op "OK" om het toegangsprofiel op te slaan.

3 Bandbreedte van de gasttoegang begrenzen

Alle apparaten die met de FRITZ!Box zijn verbonden delen de bandbreedte van je internettoegang. Indien nodig, kun je de bandbreedte voor de gasttoegang begrenzen door een deel van de bandbreedte voor apparaten binnen het thuisnetwerk te reserveren.

1. Klik op "Internet" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Internet" op "Filters".
  3. Klik op het tabblad "Prioritization".
  4. Schakel de optie "Reserve bandwidth for the home network" in en selecteer in de vervolgkeuzelijst hoeveel bandbreedte moet worden gereserveerd.