FRITZ!Box 7560 Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 7560 Service

IP-communicatie via VPN-clientverbinding (bijv. FRITZ!VPN) niet mogelijk

Hoewel een computer met FRITZ!VPN of Apple macOS een VPN-verbinding tot stand brengt met een externe FRITZ!Box, is het niet mogelijk om vanaf de computer gedeelde bestanden en printers of andere diensten in het externe netwerk te benaderen. Pings naar apparaten in het externe netwerk worden niet beantwoord.

Voer de hier beschreven maatregelen na elkaar uit. Controleer na elke maatregel of het probleem is opgelost.

1 Netwerkinstellingen corrigeren

Er is geen betrouwbare VPN-communicatie mogelijk als er voor een LAN- of een draadloze netwerkadapter van de computer een IP-adres is geconfigureerd uit het IP-netwerk van de FRITZ!Box. De VPN-communicatie kan zelfs worden verstoord, als de netwerkadapter helemaal niet wordt gebruikt.

Voorbeeld:
Als de FRITZ!Box gebruikmaakt van het IP-netwerk 192.168.178.1 (subnetmasker 255.255.255.0), dan mag je geen enkele netwerkadapter een IP-adres toewijzen uit het bereik 192.168.178.xxx.

Schakel alle netwerkadapters uit die een IP-adres gebruiken uit het IP-netwerk van de FRITZ!Box:

Windows 10

1. Klik in de taakbalk van Windows op "Start" en vervolgens op "Instellingen" .
  2. Klik in het menu "Instellingen" op "Netwerk en internet".
  3. Klik in de sectie "Netwerkinstellingen wijzigen" op "Adapteropties wijzigen".
  4. Klik met de rechtermuisknop op de betreffende netwerkverbinding en selecteer in het contextmenu "Uitschakelen".

Windows 8

1. Druk op de toetscombinatie Windows-toets + X en klik op "Configuratiescherm" in het contextmenu.
  2. Selecteer rechtsboven onder "Weergeven op:" de optie "Categorie" ().
  3. Klik op "Netwerk en internet" en dan op "Netwerkcentrum".
  4. Klik op "Adapterinstellingen wijzigen".
  5. Klik met de rechtermuisknop op de betreffende netwerkverbinding en selecteer in het contextmenu "Uitschakelen".

Windows 7

1. Klik in Windows op "Start" en vervolgens op "Configuratiescherm".
  2. Selecteer rechtsboven onder "Weergeven op:" de optie "Categorie" ().
  3. Klik op "Netwerk en internet" en dan op "Netwerkcentrum".
  4. Klik op "Adapterinstellingen wijzigen".
  5. Klik met de rechtermuisknop op de betreffende netwerkverbinding en selecteer in het contextmenu "Uitschakelen".

macOS

1. Open de Finder op en klik op "Programma's".
  2. Klik op "Systeemvoorkeuren" en op "Netwerk".
  3. Selecteer in het linkerselectievenster de betreffende netwerkadapter.
  4. Klik naast het plus- en minteken (+/-) op het tandwielpictogram en selecteer "Maak voorziening inactief".
  5. Klik op op "Pas toe" om de instellingen op te slaan.

2 Kinderslot configureren om internettoegang toe te staan

Als het kinderslot van de FRITZ!Box de internettoegang van een apparaat blokkeert, kan dit apparaat ook niet worden benaderd via een VPN-verbinding. Zorg er daarom voor dat toegang tot internet is toegestaan voor de betreffende apparaten:

1. Klik op "Internet" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Internet" op "Filters".
  3. Klik op het tabblad "Parental Controls".
  4. Als het internetgebruik beperkt of geblokkeerd is voor het apparaat waartoe je toegang wilt hebben via VPN, configureer je het kinderslot zodanig, dat het apparaat onbeperkte toegang heeft tot internet.

3 FRITZ!Box opnieuw opstarten

De VPN-verbinding kan mogelijk tijdelijk niet goed tot stand worden gebracht wegens een fout van de FRITZ!Box of met de internetverbinding van de FRITZ!Box. Start de FRITZ!Box daarom opnieuw op, zodat deze de firewall opnieuw initialiseert en de internetverbinding opnieuw tot stand brengt:

1. Klik op "System" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "System" op "Backup".
  3. Klik op het tabblad "Restart".
  4. Klik op de knop "Restart".

4 VPN-instellingen corrigeren

Gegevensuitwisseling via de VPN-verbinding is niet mogelijk als onjuiste of ongeschikte IP-adressen zijn ingevoerd tijdens het genereren van de VPN-instellingen. Dit is bijvoorbeeld het geval als:

• het "IP address of the user in the FRITZ!Box network:" (IP-adres van de gebruiker in het FRITZ!Box-netwerk) binnen het DHCP-bereik van de FRITZ!Box ligt of wordt al gebruikt voor een andere VPN-verbinding (bijvoorbeeld voor een smartphone),
  • als als "destination network" het IP-adres van de FRITZ!Box (xxx.xxx.xxx.1) is ingevoerd in plaats van het IP-netwerk (xxx.xxx.xxx.0).

Om de fouten in de VPN-instellingen te corrigeren moet je de VPN-verbinding opnieuw configureren: