FRITZ!Box 7590 Service - Knowledge Base

FRITZ!Box 7590 Service

Statusmelding "5 GHz band cannot be used for [...] because of check for higher-priority users (e.g. RADAR) on the selected channel ([...] GHz frequency)"

De 5GHz-frequentieband wordt niet alleen gebruikt door draadloze netwerkapparaten, maar ook door radarinstallaties (bijvoorbeeld voor luchtverkeerscontrole, militair gebruik en de weerdienst). Om een storingsvrije werking van dergelijke radarinstallaties te garanderen, heeft de overheid deze aangewezen als primaire gebruiker. Draadloze netwerkapparaten die een draadloos kanaal van 52 tot 140 gebruiken, moeten primaire gebruikers daarom detecteren en automatisch uit de weg gaan met behulp van dynamische frequentie selectie (Dynamic Frequency Selection - DFS).

Detecteren van primaire gebruikers

Als de FRITZ!Box een van deze kanalen gebruikt, moet deze de wettelijk voorgeschreven wachttijd van tot 10 minuten in acht nemen voordat de 5GHz-frequentieband weer kan worden vrijgegeven. In de Event Log van de FRITZ!Box wordt dan de statusmelding "5 GHz band cannot be used for [...] because of check for higher-priority users (e.g. RADAR) on the selected channel ([...] GHz frequency)" weergegeven. Pas na afloop van de wachttijd kan de FRITZ!Box de 5GHz-frequentieband vrijgeven voor het aanmelden van draadloze netwerkapparaten. De wachttijd begint daarom altijd zodra de 5GHz-frequentieband wordt ingeschakeld (bijvoorbeeld nadat de FRITZ!Box opnieuw is opgestart) of na het wijzigen van de draadloze instellingen. Als er tijdens de wachttijd wijzigingen worden toegepast op de draadloze instellingen, begint de wachttijd weer van voren af aan. Na afloop van de wachttijd worden de draadloze verbindingen automatisch hersteld. Het detecteren van primaire gebruikers wordt vervolgens voortgezet, dit heeft echter geen invloed op de werking van de 5GHz-frequentieband.

Herkennen van primaire gebruikers

Als de FRITZ!Box een radarinstallatie herkent, moet de FRITZ!Box automatisch van kanaal wisselen, ook als een kanaal vast is ingesteld. In de Event Log van de FRITZ!Box wordt dan de statusmelding "RADAR was detected on channel [...]; channel switched automatically because of higher-privileged user" weergegeven.

Wachttijd omzeilen met Zero Wait DFS

Vanaf FRITZ!OS 7 kan de FRITZ!Box de wachttijd omzeilen door eerst een kanaal tussen 36 en 48 te bezetten. Aangezien dit bereik niet wordt gebruikt door radarinstallaties, hoeft de FRITZ!Box niet te wachten. Na afloop van de omzeilde wachttijd voor de kanalen 52 tot 140 schakelt de FRITZ!Box ook naar de hogere draadloze kanalen.

Opmerking:Als je in de FRITZ!Box de optie "Allow wireless channels with 160-MHz channel bandwidth (5-GHz frequency band)" inschakelt, kan de wachttijd niet meer worden omzeild vanwege de hogere bandbreedte. In de fabrieksinstellingen is deze optie niet ingeschakeld.