FRITZ!Fon C4 Service - Knowledge Base

FRITZ!Fon C4 Service

Gesprekspartners kunnen elkaar niet horen

Bij telefoongesprekken treedt soms of altijd een van de volgende problemen op. Het probleem treedt meteen op aan het begin of pas in het verloop van het gesprek, bijvoorbeeld pas na vijf minuten:

• Je kunt je gesprekspartner niet horen.
  • Je gesprekspartner hoort jou niet.
  • Beide gesprekspartners kunnen elkaar niet horen.

Daarbij kan de indruk gewekt worden dat de telefoonverbinding afgebroken is. De verbinding is echter nog actief. Dat kun je zien omdat de led voor telefonie van de FRITZ!Box nog brandt. De led gaat pas uit wanneer je de oproep beëindigt door op te hangen.

Belangrijk:Sommige instellingen die hier zijn beschreven, worden alleen weergegeven als de geavanceerde weergave is ingeschakeld in de gebruikersinterface. De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS.

Voer de hier beschreven maatregelen na elkaar uit. Controleer na elke maatregel of het probleem is opgelost.

1 Meest recente software installeren

2 STUN-server invoeren

1. Klik op "Telephony" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Telephony" op "Telephone Numbers".
  3. Klik bij het betreffende internettelefoonnummer op de knop (Bewerken).
  4. Controleer of je het veld "STUN server" ziet bij de invoervelden waar je je toegangsgegevens invoert.
  5. Indien het veld beschikbaar en leeg is, voer je hier het adres in van de STUN-server van je provider voor internettelefonie en klik je op "OK".
    • Als het veld niet wordt weergegeven:
      1. Selecteer in de vervolgkeuzelijst "Other provider", zelfs als je een vooraf geconfigureerde provider voor internettelefonie gebruikt.
      2. Controleer of het veld "STUN server" nu wel wordt weergegeven.
      3. Indien het veld beschikbaar is, voer je hier het adres in van de STUN-server van je provider voor internettelefonie en klik je op "OK".
        • Als het veld niet wordt weergegeven, klik je op "Cancel". De STUN-server is al voorgeconfigureerd.

3 Portforwarding configureren voor internettelefonie

De volgende maatregelen zijn alleen noodzakelijk als de FRITZ!Box niet zelf verbinding maakt met internet, maar de internetverbinding van een andere router in het netwerk gebruikt:

Automatische portforwarding configureren

Als je portforwarding in de FRITZ!Box inschakelt, dan verzendt de FRITZ!Box regelmatig IP-pakketten, zodat de portforwarding van de router automatisch blijft ingeschakeld:

1. Klik op "Telephony" in de FRITZ!Box-gebruikersinterface.
  2. Klik in het menu "Telephony" op "Telephone Numbers".
  3. Klik op het tabblad "Line Settings".
  4. Klik in de sectie "Telephony connection" op "Change Connection Settings".
  5. Schakel de optie "Keep port forwarding of the Internet router enabled for telephony" in.
  6. Kies een geschikt tijdsinterval. Selecteer "30 seconds" als je niet weet hoe lang de tijdelijke regels voor portforwarding worden gehandhaafd door de router waaraan de FRITZ!Box is aangesloten.
  7. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

Statische portforwarding configureren

De volgende maatregel is alleen noodzakelijk als de router geen ondersteuning biedt voor automatische portforwarding door de FRITZ!Box:

Opmerking:Informatie over de configuratie verkrijg je van de fabrikant van de router, bijvoorbeeld via het handboek.

1. Configureer in de router statische portforwarding van willekeurige UDP-poorten >= 1024 (bijvoorbeeld 6078-6097) naar de poorten 7078-7109 van de FRITZ!Box.
  2. Configureer in de router een portforwarding-regel van UDP-poort 5060 naar poort 5060 van de FRITZ!Box.

De FRITZ!Box is nu volledig geconfigureerd voor inkomende- en uitgaande verbindingen via het internet. Er zijn volgens ons geen verdere maatregelen voor dit probleem. Verdere oorzaken kunnen bijvoorbeeld storingen bij de provider voor internettelefonie zijn, of stuurt de router die de internetverbinding maakt, mogelijk de spraakpakketten niet door naar de FRITZ!Box. De FRITZ!Box kan in deze gevallen het probleem niet oplossen.