FRITZ!WLAN Repeater 1750E Service - Knowledge Base

FRITZ!WLAN Repeater 1750E Service

Statusmelding "5 GHz band cannot be used for [...] because of check for higher-priority users (e.g. RADAR) on the selected channel ([...] GHz frequency)"

De 5GHz-frequentieband wordt niet alleen gebruikt door draadloze netwerkapparaten, maar ook door radarinstallaties (bijvoorbeeld voor luchtverkeerscontrole, militair gebruik en de weerdienst). Om een storingsvrije werking van dergelijke radarinstallaties te garanderen, heeft de overheid deze aangewezen als primaire gebruiker. Draadloze netwerkapparaten die een draadloos kanaal van 52 tot 140 gebruiken, moeten primaire gebruikers daarom detecteren en automatisch uit de weg gaan met behulp van dynamische frequentie selectie (Dynamic Frequency Selection - DFS).

Detecteren van primaire gebruikers

Als de FRITZ!WLAN Repeater een van deze kanalen gebruikt, moet deze de wettelijk voorgeschreven wachttijd van tot 10 minuten in acht nemen voordat de 5GHz-frequentieband weer kan worden vrijgegeven. In de Event Log van de FRITZ!WLAN Repeater wordt dan de statusmelding "5 GHz band cannot be used for [...] because of check for higher-priority users (e.g. RADAR) on the selected channel ([...] GHz frequency)" weergegeven. Pas na afloop van de wachttijd kan de FRITZ!WLAN Repeater de 5GHz-frequentieband vrijgeven voor het aanmelden van draadloze netwerkapparaten. De wachttijd begint daarom altijd zodra de 5GHz-frequentieband wordt ingeschakeld (bijvoorbeeld nadat de FRITZ!WLAN Repeater opnieuw is opgestart) of na het wijzigen van de draadloze instellingen. Als er tijdens de wachttijd wijzigingen worden toegepast op de draadloze instellingen, begint de wachttijd weer van voren af aan. Na afloop van de wachttijd worden de draadloze verbindingen automatisch hersteld. Het detecteren van primaire gebruikers wordt vervolgens voortgezet, dit heeft echter geen invloed op de werking van de 5GHz-frequentieband.

Opmerking:Wanneer de FRITZ!WLAN Repeater voor de 2,4- en 5GHz-frequentieband identieke namen gebruikt voor het draadloze netwerk (SSID), kunnen draadloze netwerkapparaten zich tijdens de wachttijd aanmelden bij de 2,4GHz-frequentieband van de repeater.

Herkennen van primaire gebruikers

Als de FRITZ!WLAN Repeater een radarinstallatie herkent, moet de repeater automatisch van kanaal wisselen, ook als het kanaal vast is ingesteld. In de Event Log van de FRITZ!WLAN Repeater wordt dan de statusmelding "RADAR was detected on channel [...]; channel switched automatically because of higher-privileged user" weergegeven.

Opmerking:In veruit de meeste gevallen heeft het weinig zin om permanent over te schakelen op de kanalen 36 tot 48 vanwege incidentele herkenning van een primaire gebruiker, omdat op de hogere draadloze kanalen een groter bereik en betere doorvoercapaciteit kan worden bereikt.