FRITZ!WLAN Stick AC 860 Service - Knowledge Base

FRITZ!WLAN Stick AC 860 Service

Wat is een draadloze repeater en hoe kan ik deze optimaal gebruiken?

Met een draadloze repeater, zoals de FRITZ!Repeater, kun je het bereik van je Wi-Fi-netwerk vergroten. Daarvoor wordt de draadloze repeater verbonden met het Wi-Fi-netwerk van een draadloze router zoals de FRITZ!Box en stelt dan zelf nog een Wi-Fi-netwerk beschikbaar, waarover draadloze netwerkapparaten toegang hebben tot je thuisnetwerk. De draadloze repeater versterkt niet het signaal van het bestaande Wi-Fi-netwerk, maar herhaalt (Engels "repeats") dit.

Om optimale resultaten te kunnen halen bij het vergroten van het bereik, moet je bij het uitkiezen van de draadloze repeater rekening houden met de bestaande infrastructuur en bij het plaatsen letten op een aantal basisprincipes. Hieronder willen we je helpen bij de keuze van de juiste draadloze repeater voor je thuisnetwerk.

Kan ik elke draadloze repeater met mijn draadloze router gebruiken?

Echte draadloze repeaters zoals de FRITZ!Repeater gebruiken de methode "Universal Repeater Mode" en gedragen zich ten opzichte van een draadloze router als conventionele draadloze netwerkapparaten. Daardoor kunnen deze draadloze repeaters met alle draadloze routers worden gebruikt.

Sommige draadloze routers kunnen ook als draadloze repeater worden gebruikt. Draadloze routers maken echter meestal gebruik van fabrikantspecifieke methoden, waardoor het gebruik als draadloze repeater vaak alleen mogelijk is in combinatie met een draadloze router van dezelfde fabrikant.

Kan ik meerdere draadloze repeaters gebruiken?

Ja, meerdere draadloze repeaters zijn mogelijk. Deze worden direct met de draadloze router verbonden om het bereik in verschillende richtingen te vergroten, of ze worden onder elkaar verbonden (draadloze serieschakeling) om het bereik in een bepaalde richting te vergroten. Actuele FRITZ!-producten met draadloze functie die Mesh ondersteunen kunnen als Mesh Repeater in serie worden geschakeld.

Vermindert een draadloze repeater de snelheid van de draadloze verbinding?

Dat is niet altijd het geval. Bij de meeste draadloze repeaters wordt de bandbreedte voor draadloze netwerkapparaten gehalveerd omdat deze alleen een enkele zender en ontvanger (Wi-Fi-radio-eenheid) hebben, waardoor zenden en ontvangen alleen na elkaar mogelijk is. Als de draadloze repeater dus bijvoorbeeld een gegevenspakket van een draadloos netwerkapparaat ontvangt, kan de repeater dit pakket niet meteen doorgeven aan de draadloze router, maar pas nadat de repeater het pakket volledig heeft ontvangen van het draadloze netwerkapparaat.

Dat is anders bij draadloze repeaters met meerdere Wi-Fi-radio-eenheden. De FRITZ!Repeater 3000 heeft bijvoorbeeld drie radio-eenheden en gebruikt daarvan één radio-eenheid uitsluitend voor communicatie met de draadloze router. De FRITZ!Repeater 2400 heeft twee radio-eenheden en kan in gebruik met een draadloze router die ook twee Wi-Fi-radio-eenheden heeft, bijvoorbeeld de FRITZ!Box 7590 de technologie crossband repeating gebruiken, waarbij de gegensoverdracht ook zonder wachttijd plaatsvindt.

Wat is crossband repeating en hoe werkt het?

Crossband repeating is een methode waarbij de draadloze repeater en draadloze router zijn verbonden via een bepaalde frequentieband, terwijl draadloze netwerkapparaten verbinding maken met de andere frequentieband van de draadloze repeater.

Als bijvoorbeeld een draadloos netwerkapparaat met een draadloze repeater is verbonden via de 5GHz-frequentieband, gebruikt de draadloze repeater de 2,4GHz-frequentieband voor de verbinding met de router. Hierbij gaat geen snelheid verloren omdat voor iedere frequentieband een eigen zender en ontvanger wordt gebruikt, waardoor gegevenspakketten voortdurend kunnen worden doorgegeven.

De FRITZ!Repeater gaat nog een stap verder en kan naast de crossband repeating-methode de frequentieband voor de verbinding tussen de draadloze repeater en draadloze router flexibel kiezen, zodat voor de huidige overdrachtssituatie steeds wordt gekozen voor de meest optimale instelling.

Op welke plek zet ik een draadloze repeater neer?

Als de draadloze repeater via Wi-Fi is verbonden met de draadloze router, moet de repeater binnen het bereik van het Wi-Fi-netwerk staan, zodat beide draadloze netwerken elkaar overlappen. Omdat de draadloze repeater is verbonden met het Wi-Fi-netwerk van de draadloze router, wordt de repeater op een plek gezet waar deze het Wi-Fi-signaal van de draadloze router goed kan ontvangen. Als de draadloze router en de draadloze repeater dezelfde instellingen voor het Wi-Fi-netwerk hebben, kunnen de draadloze netwerkapparaten zich nagenoeg zonder onderbreking aanmelden bij het Wi-Fi-netwerk met het sterkste signaal. Het schakelen tussen deze beide Wi-Fi-netwerken wordt roaming genoemd.

Op de optimale plaats bevinden zich tussen de repeater, de draadloze router en andere draadloze netwerkapparaten, indien mogelijk, zo min mogelijk obstakels. Vooral objecten van metaal of waterhoudende objecten zoals bijvoorbeeld radiatoren, een koelkast en zelfs kamerplanten verminderen duidelijk de kwaliteit van het Wi-Fi-signaal. Een draadloze repeater moet bovendien niet direct in een hoek worden geplaatst en op afstand van van andere radiozenders, zoals bijvoorbeeld een magnetron, een babyfoon, draadloze luidsprekers of bluetoothapparaten.

Veel draadloze repeaters hebben ook een LAN-poort, zoals bijvoorbeeld FRITZ!Repeater 1750E. Door de LAN-poort is het mogelijk om de draadloze repeater ook buiten het draadloze bereik van de draadloze router te plaatsen. Zo krijgen draadloze netwerkapparaten ook op grotere afstand van de draadloze router draadloze toegang tot het thuisnetwerk. Naast een LAN-kabel, die tot 100 meter lang mag zijn, kunnen voor de verbinding tussen de draadloze repeater en de draadloze router ook powerline-adapters, zoals bijvoorbeeld FRITZ!Powerline, worden gebruikt.

de nieuwe FRITZ!Repeater-generatie