VPN met FRITZ!

Je wilt een VPN-verbindingen met de FRITZ!Box tot stand brengen? ✓ Hier vind je instructies voor alle besturingssystemen.

Een virtueel privaat netwerk (kort: VPN) maakt het mogelijk om vanuit het internet afluisterveilig en versleuteld te communiceren met je FRITZ!Box en alle apparaten in je thuisnetwerk.

Zo heb je overal ter wereld toegang tot gedeelde bestanden en apparaten in je FRITZ!Box-thuisnetwerk en kun je bijvoorbeeld vanaf je vakantieadres bestanden van je NAS-systeem thuis kopiëren naar je smartphone, of de instellingen van een smarthome-apparaat wijzigen.

De VPN-partijen, bijvoorbeeld je FRITZ!Box en je smartphone, brengen dan onderling een versleutelde verbinding tot stand. Deze verbinding werkt als een afluisterveilige tunnel waardoor gegevens worden verstuurd tussen de beide externe partijen.

Je kunt de VPN-verbinding met de FRITZ!Box tot stand brengen met elke smartphone, computer of tablet. Of je kunt twee FRITZ!Boxen op twee verschillende locaties met elkaar verbinden.

VPN met de MyFRITZ!App

In Android kun je VPN-verbindingen heel gemakkelijk tot stand brengen met de MyFRITZ!App. Installeer de MyFRITZ!App voor Android op je smartphone of tablet, meld je aan bij je FRITZ!Box en configureer in de instellingen van de app de VPN-verbinding in slechts één klik.

Vervolgens kun je als je niet thuis bent, in de MyFRITZ!App onder "Home Network" altijd een VPN-verbinding met je FRITZ!Box tot stand brengen. Zodra de verbinding tot stand is gebracht, kun je in de MyFRITZ!App via een rechtstreekse link je FRITZ!Box en andere apparaten met een eigen webinterface benaderen, bijvoorbeeld een NAS-systeem.

Afzonderlijke apparaten per VPN met FRITZ!Box verbinden

Omdat de FRITZ!Box VPN-verbindingen tot stand brengt volgens de standaard IPSec (Internet Protocol Security), kunnen veel apparaten een VPN-verbinding met de FRITZ!Box tot stand brengen door middel van de VPN-oplossing die is geïntegreerd in het besturingssysteem, zonder dat er extra software nodig is. Dit is bijvoorbeeld het geval bij apparaten met Android, iOS, macOS en Linux. Voor deze apparaten kun je een VPN-verbinding configureren zoals wordt uitgelegd in onze handleiding:

In Windows kan de VPN-verbinding echter niet worden geconfigureerd met de geïntegreerde hulpmiddelen. Hiervoor is het gratis programma FRITZ!VPN beschikbaar:

Twee FRITZ!Box-thuisnetwerken per VPN verbinden

Naast toegang vanaf afzonderlijke apparaten kun je ook twee verschillende FRITZ!Box-thuisnetwerken op verschillende locaties per VPN met elkaar koppelen, zodat de apparaten in elk thuisnetwerk toegang hebben tot alle apparaten in het andere thuisnetwerk:

FRITZ!Box met bedrijfs-VPN verbinden

Afhankelijk van de VPN-oplossing die je bedrijf gebruikt, is het eventueel mogelijk om ook VPN-verbindingen tot stand te brengen met een VPN-server in je bedrijf. Hoewel jij via een dergelijke oplossing toegang hebt tot apparaten in het bedrijfsnetwerk, zijn de apparaten in jouw thuisnetwerk niet toegankelijk vanuit het bedrijfsnetwerk: