NAS-systeem in het FRITZ!Box-thuisnetwerk gebruiken

Je kunt een NAS-systeem (Network Attached Storage) gemakkelijk met een LAN-kabel verbinden met het thuisnetwerk van de FRITZ!Box en op alle apparaten in het thuisnetwerk en met afzonderlijke gebruikers in het internet gebruiken als netwerkopslag. Omdat het NAS-systeem zelfstandig alle bestanden beschikbaar maakt die erop zijn opgeslagen, hoef je voor het systeem geen specifieke instellingen te configureren in de FRITZ!Box.

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

1 FRITZ!Box configureren

In de fabrieksinstellingen wijst de FRITZ!Box per DHCP automatisch de juiste IP-instellingen toe aan alle apparaten. Als je de DHCP-server van de FRITZ!Box hebt uitgeschakeld, schakel deze dan weer in:

Belangrijk:Als de FRITZ!Box de bestaande internetverbinding van een andere router gebruikt, is de DHCP-server van de FRITZ!Box uitgeschakeld. In dit geval moet de router vóór de FRITZ!Box (upstream router) de IP-instellingen toewijzen aan de apparaten.

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Home Network".
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Network".
  3. Klik op het tabblad "Network Settings".
  4. Klik bij "WAN setting" of LAN-Settings" op "Additional Settings"om alle instellingen weer te geven.
  5. Klik op de knop "IPv4 Settings".
  6. Schakel de DHCP-server in en voer het bereik in waaruit de FRITZ!Box IP-adressen moet toewijzen.

Opmerking:In de fabrieksinstellingen gebruikt de FRITZ!Box het IP-adres 192.168.178.1 (subnetmasker 255.255.255.0) en wijst IP-adressen toe van xxx.20 tot xxx.200.

7. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

2 NAS-systeem configureren

Zorg ervoor dat het NAS-systeem de IP-instellingen ophaalt bij de FRITZ!Box:

1. Configureer het NAS-systeem voor het automatisch ophalen van de IP-instellingen per DHCP-client (dit is de standaardinstelling van de meeste NAS-systemen). Informatie over de configuratie krijg je van de fabrikant; raadpleeg bijvoorbeeld de handleiding.

3 NAS-systeem met FRITZ!Box verbinden

1. Verbind het NAS-systeem met een netwerkkabel met het thuisnetwerk van de FRITZ!Box.

Het NAS-systeem is nu verbonden met de FRITZ!Box en is beschikbaar voor het hele thuisnetwerk.

Opmerking:Meer informatie over de configuratie van het NAS-systeem verkrijg je van de fabrikant.

4 Internettoegang tot NAS-systeem configureren

De volgende stappen zijn alleen noodzakelijk als je onderweg vanuit het internet het NAS-systeem wilt benaderen of als je vrienden internettoegang wilt verlenen tot het NAS-systeem:

Belangrijk:Als de FRITZ!Box de bestaande internetverbinding van een andere router medegebruikt, moet je de Dynamic DNS-domeinnamen en instellingen voor port forwarding configureren in de router vóór de FRITZ!Box.

1. Configureer het NAS-systeem voor toegang vanaf het internet.

Opmerking:De mogelijkheden die het NAS-systeem biedt voor toegang vanuit het internet, hangt af van het apparaat dat je gebruikt. Mogelijk moet je gebruikers instellen in het NAS-systeem en hen rechten, wachtwoorden en poorten toewijzen voor toegang vanuit het internet.

2. Als je een webbrowser wilt gebruiken om het NAS-systeem te benaderen, configureer je in de FRITZ!Box MyFRITZ!-toegang voor het NAS-systeem.
    • Als je een app of een ander programma wilt gebruiken voor toegang tot het NAS-systeem:
      1. Configureer in de FRITZ!Box port forwarding voor de poorten en IP-protocollen die het NAS-systeem gebruikt.
      2. Configureer de app of het programma voor toegang tot het NAS-systeem.
  3. Als het NAS-systeem tijdens inactiviteit overschakelt naar de energiebesparingsmodus (stand-by), schakel je in de FRITZ!Box Wake on LAN in voor het NAS-systeem. Het NAS-systeem wordt dan automatisch gestart zodra dit wordt benaderd vanuit het internet.