Opslag (NAS) op de computer als netwerkstation configureren

Je wilt een USB-opslagmedium dat is aangesloten op de FRITZ!Box, gebruiken als netwerkstation? Hier kom je te weten hoe je het netwerkstation configureert op de computer.

USB-opslagmedia die zijn aangesloten op de FRITZ!Box, kun je configureren als netwerkstation op alle computers in het thuisnetwerk. De USB-opslagmedia kunnen dan worden gebruikt als lokale opslag in Windows Explorer of Apple macOS-Finder.

2 Geheugen (NAS) als netwerkstation configureren

Windows 11

1. Klik in de Windows-taakbalk op het zoekpictogram.
  2. Typ in de zoekbalk \\fritz.box en druk op Enter.
  3. Voer de naam en het wachtwoord in van een FRITZ!Box-gebruiker die toegangsrechten heeft voor de FRITZ!NAS-inhoud.

Opmerking:De toegangsgegevens en toegangsrechten van gebruikers kunnen in de gebruikersinterface worden gewijzigd onder "System > FRITZ!Box Users".

4. Schakel de optie "Mijn referenties onthouden" in om de gebruikersgegevens op te slaan en klik op "OK".
    • Er wordt een venster geopend met de netwerkmap "FRITZ.NAS", waarin onder andere alle partities van de aangesloten USB-media worden weergegeven als mappen.
  5. Als je de gehele FRITZ.NAS wilt configureren als netwerkstation:
    1. Klik met de rechtermuisknop op de map "FRITZ.NAS" en selecteer in het contextmenu "Meer opties weergeven" en vervolgens "Netwerkverbinding maken...".
    2. Klik op "Voltooien".
  6. Als je een submap (bijvoorbeeld een partitie van een USB-opslagmedium) wilt configureren als netwerkstation:
    1. Klik in de navigatiebalk van Explorer op "Deze PC" en vervolgens in de menubalk op (Meer informatie).
    2. Klik op "Netwerkverbinding maken..." en voer in het veld "map" het pad naar de map in die je wilt toewijzen als netwerkstation.

Voorbeeld:
      Als je een USB-opslagmedium met de naam "JetFlash-32GB" wilt toewijzen als netwerkstation, typ je \\fritz.box\FRITZ.NAS\JetFlash-32GB.

3. Klik op "Voltooien".

Windows 10

1. Typ in de zoekbalk van de Windows-taakbalk \\fritz.box en druk op Enter.
  2. Voer de naam en het wachtwoord in van een FRITZ!Box-gebruiker die toegangsrechten heeft voor de FRITZ!NAS-inhoud.

Opmerking:De toegangsgegevens en toegangsrechten van gebruikers kunnen in de gebruikersinterface worden gewijzigd onder "System > FRITZ!Box Users".

3. Schakel de optie "Mijn referenties onthouden" in om de gebruikersgegevens op te slaan en klik op "OK".
    • Er wordt een venster geopend met de netwerkmap "FRITZ.NAS", waarin onder andere alle partities van de aangesloten USB-media worden weergegeven als mappen.
  4. Als je de gehele FRITZ.NAS wilt configureren als netwerkstation:
    1. Klik met de rechtermuisknop op de map "FRITZ.NAS" en selecteer in het contextmenu "Netwerkverbinding maken...".
    2. Klik op "Voltooien".
  5. Als je een submap (bijvoorbeeld een partitie van een USB-opslagmedium) wilt configureren als netwerkstation:
    1. Klik in de navigatiebalk (linker kolom) van Windows Explorer op "Deze pc".
    2. Klik in de menubalk op "Computer" en vervolgens op "Netwerkverbinding maken".
    3. Voer in het invoerveld "Map" het pad naar de map in, die je wilt toewijzen als netwerkstation.

Voorbeeld:
      Als je een USB-opslagmedium met de naam "JetFlash-32GB" wilt toewijzen als netwerkstation, typ je \\fritz.box\FRITZ.NAS\JetFlash-32GB.

4. Klik op "Voltooien".

macOS

1. Open de Finder.
  2. Klik in de menubalk van de Finder op "Ga" en vervolgens op "Verbind met server...".
  3. Voer in het invoerveld "Serveradres" smb://fritz.box in en klik op "Verbind".
  4. Voer de naam en het wachtwoord in van een FRITZ!Box-gebruiker die toegangsrechten heeft voor de FRITZ!NAS-inhoud.

Opmerking:De toegangsgegevens en toegangsrechten van gebruikers kunnen in de gebruikersinterface worden gewijzigd onder "System > FRITZ!Box Users".

• Er wordt een venster geopend met de netwerkmap "FRITZ.NAS", waarin onder andere alle partities van de aangesloten USB-media worden weergegeven als mappen.
  5. Dubbelklik op de map "FRITZ.NAS".
  6. Selecteer de map die je permanent wilt opslaan in Finder.
  7. Selecteer in het Finder-menu "Archief" de optie "Maak alias aan" en sleep de aangemaakte alias naar de sectie "Favorieten" in de navigatiekolom van de Finder.

Linux (met Ubuntu 20.04 LTS als voorbeeld)

1. Open de bestandsmanager.
  2. Klik in de sidebar van de bestandsmanager op "Andere locaties".
  3. Klik op "FRITZ-NAS". Als "FRITZ-NAS" niet wordt weergegeven, voer dan in het invoerveld "Verbinden met server" smb://fritz.box in en klik op "Verbinden".
  4. Voer de naam en het wachtwoord in van een FRITZ!Box-gebruiker die toegangsrechten heeft voor de FRITZ!NAS-inhoud en activeer de optie "Voor altijd onthouden".

Opmerking:De toegangsgegevens en toegangsrechten van gebruikers kunnen in de gebruikersinterface worden gewijzigd onder "System > FRITZ!Box Users".

• Er wordt een venster geopend met de netwerkmap "FRITZ.NAS", waarin onder andere alle partities van de aangesloten USB-media worden weergegeven als mappen.
  5. Open de map die je permanent wilt opslaan in de bestandsmanager.
  6. Klik met de rechtermuisknop in de sidebar op de map in kwestie en selecteer in het contextmenu "Bladwijzer toevoegen".