Uitgaande telefoonverbindingen niet mogelijk

Je kunt geen uitgaande oproepen voeren? De telefoon werkt niet of het telefoonnummer is niet geregistreerd? ✔ Zo los je het probleem op.

Er kunnen geen uitgaande oproepen via het internet tot stand worden gebracht met één of meer telefoons die zijn aangemeld bij de FRITZ!Box. Mogelijk kunnen bepaalde telefoonnummers ook niet worden gebeld. Dit probleem treedt incidenteel of altijd op. Mogelijk is het telefoonnummer op dit moment niet geregistreerd en wordt op de pagina "Overview" of in de Event Log van de FRITZ!Box een van de volgende foutmeldingen, of een andere melding over het telefoonnummer weergegeven:

• "[Aantal] telephone numbers active, none of these registered"
  • "Registration of Internet telephone number [telefoonnummer] failed. Reason for error: DNS error"
  • "Registration of Internet telephone number [telefoonnummer] failed. Reason for error: Remote site not responding. Timeout."
  • "Registration of Internet telephone number [telefoonnummer] failed. Remote site reports reason for error: [40x, 50x, 500, 503]"
  • "Internet telephony registration failed [telefoonnummer] Reason for error: [401, 402, 403]"
  • "Internet telephony with [telefoonnummer] failed. Reason for error: [404, 405, 406, 407, 408, 50x]"
  • "Internet telephony with [telefoonnummer] via [provider] failed. Reason for error: Not Acceptable Here (488)"
  • "Internet telephony with [telefoonnummer] via [provider] failed. Reason for error: Timeout. The call was not accepted. [Melding]"
  • "Internetverbinding (telefonie) is verbroken."

Voer de hier beschreven stappen achterelkaar uit. Controleer na elke stap of het probleem is opgelost.

1 Meest recente FRITZ!OS installeren

1. Installeer op de FRITZ!Box het meest recente FRITZ!OS.

2 Internetnummer van Deutsche Telekom achter Speedport Hybrid configureren

De volgende stap is alleen noodzakelijk als je de FRITZ!Box achter een Speedport Hybrid gebruikt en je internetnummers van Deutsche Telekom na de FRITZ!OS-update niet meer zijn geregistreerd:

1. Voer de stappen uit van de handleiding "Internetnummers achter Speedport Hybrid niet geregistreerd".

3 Locatiegegevens invoeren

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Telephony".
  2. Klik in het menu "Telephony" op "Telephone Numbers".
  3. Klik op het tabblad "Line Settings". Als het tabblad niet wordt weergegeven, worden de juiste locatiegegevens automatisch toegevoegd door de provider.
  4. Selecteer uit de vervolgkeuzelijst onder "Location Information" je land.
  5. Voer bij "Country code" in het eerste veld de voorloopnullen in en in het tweede veld het landnummer (bijvoorbeeld voor Duitsland "00" en "49", zie afb.).
  6. Voer bij "Area code" in het eerste veld de voorloopnul in en in het tweede veld het netnummer (voor Berlijn bijvoorbeeld "0" en "30", zie afb.).

Afb.: Land- en netnummer invoeren (bijvoorbeeld voor Duitsland en Berlijn)

7. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

4 FRITZ!Box opnieuw opstarten

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "System".
  2. Klik in het menu "System" op "Backup".
  3. Klik op het tabblad "Restart".
  4. Klik op de knop "Restart".

5 Oproepen naar het buitenland en speciale telefoonnummers mogelijk maken.

Met IP-telefoons (bijvoorbeeld FRITZ!App Fon) en telefoons die zijn verbonden met een Mesh Repeater, zijn alleen oproepen naar binnenlandse telefoonnummers en alarmnummers mogelijk. Deze beveiligingsfunctie kun je uitschakelen:

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Telephony".
  2. Klik in het menu "Telephony" op "Telephone Numbers".
  3. Klik op het tabblad "Line Settings".
  4. Klik bij "Security" op de knop "Change Selection".
  5. Schakel de optie uit bij alle IP-telefoons die buitenlandse telefoonnummers en informatie-/servicenummers mogen kiezen.
  6. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan en bevestig het uitvoeren ook bij de FRITZ!Box, als je daarom wordt verzocht.

6 Oproepblokkeringen verwijderen

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Telephony".
  2. Klik in het menu "Telephony" op "Call Handling".
  3. Verwijder de oproepblokkeringen voor uitgaande telefonie bij de telefoonnummers en nummerreeksen die je wilt bellen.

7 Carrier select-code verwijderen

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Telephony".
  2. Klik in het menu "Telephony" op "Call Handling".
  3. Klik op het tabblad "Provider Prefixes" ("Carrier prefixes").
  4. Verwijder alle vermeldingen onder onder "Global Carrier Prefix" en "Additional Carrier Prefixes".
  5. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

8 Juiste internettelefoonnummer en toegangsgegevens invoeren

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Telephony".
  2. Klik in het menu "Telephony" op "Telephone Numbers".
  3. Bel een nummer en controleer of de telefoonnummers zijn geconfigureerd en of de statusled voor het nummer groen of grijs is:
  4. Als de led groen is, ga dan verder met de volgende stap. De toegangsgegevens zijn juist ingevoerd.

9 Provider wijst verbindingsopbouw af

Deze paragraaf is alleen van toepassing als bij het optreden van de fout het bericht: "Internet telephony [...] failed. Reason for error: Not Acceptable Here (488)" wordt weergegeven in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box onder "System > Event Log". Met dit bericht geeft je provider aan dat de aangevraagde dienst niet ter beschikking staat voor jouw aansluiting. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren om een van de volgende redenen:

• De provider ondersteunt de gevraagde codec niet.
  • De provider staat bellen met het bestemmingsnummer niet toe, bijvoorbeeld bellen met betaalnummers.
  • De provider ondersteunt het tot stand brengen van meerdere oproepen tegelijk niet.

Een oplossing door de FRITZ!Box is daarom niet mogelijk.

10 Analoge telefoon aansluiten en configureren

De volgende stappen zijn alleen noodzakelijk als de telefoon is verbonden met een analoge poort (bijvoorbeeld "FON 1"):

Analoge telefoon instellen op toonkiezen

1. Stel het eindapparaat in op "toonkiezen" (DTMF, TDK, toondrukkiezen) en niet op "pulskiezen". Het pulskiezen voldoet niet meer aan de huidige stand van de techniek en kan bij een telefooncentrale leiden tot kiesproblemen. Daarom kunnen we niet garanderen dat op de FRITZ!Box aangesloten randapparatuur met pulskiezen feilloos werkt. Bij toonkiezen hoor je een toon wanneer je op een nummertoets drukt, bij pulskiezen hoor je een ratelend geluid. Informatie over de configuratie krijg je van de fabrikant van het apparaat; raadpleeg bijvoorbeeld de handleiding.

Slechts één aansluitoptie gebruiken

"FON 1" en "FON 2" bieden allebei twee opties om apparaten aan te sluiten: een RJ11-bus aan de achterkant en een TAE-bus aan de zijkant van de FRITZ!Box. Je kunt altijd maar één van de twee aansluitingen gebruiken:

Voorbeeld:
Als je een telefoon hebt aangesloten op de RJ11-bus van "FON 1", kun je geen eindapparaat (bijvoorbeeld telefoon, antwoordapparaat) aansluiten op de TAE-bus van "FON 1".

1. Als beide aansluitopties worden gebruikt, moet je één van de apparaten van de FRITZ!Box loskoppelen.

11 ISDN-telefoon aansluiten en configureren

De volgende stappen zijn alleen noodzakelijk als de telefoon is verbonden met de poort voor ISDN-toestellen ("FON S0"):

Voorbereidingen

1. Configureer de telefoon zodanig, dat hiermee toetssequenties (teken- en nummerreeksen, zoals *121#) kunnen worden verzonden en speciale tekens zoals * en # kunnen worden gekozen. Bij veel telefoons configureer je deze functie via het menu "Operation at a PBX > Dialing options > Dial * and #".

Overdracht van tekstgegevens uitschakelen op je ISDN-telefoon

Wanneer je een ISDN-telefoon gebruikt om te bellen, stuurt de FRITZ!Box tekstgegevens naar de telefoon. Hierdoor kun je op het scherm van je telefoon bijvoorbeeld zien welk nummer wordt gebruikt voor de oproep. Sommige ISDN-telefoons kunnen deze tekst echter niet juist verwerken. Schakel daarom bij wijze van test deze functie uit in de FRITZ!Box:

1. Toets op de telefoon #960*0* in en druk op de beltoets (hoorn van de haak nemen).
  2. Hang na ca. 3 seconden weer op.

Opmerking:Je kunt deze functie weer inschakelen met #960*2*.

energiebesparingsmodus voor ISDN-telefoon uitschakelen

De FRITZ!Box is voorzien van een aantal functies om energie te besparen. Onder andere wordt de communicatie tussen de interne S0-bus van de FRITZ!Box en het ISDN-apparaat beëindigd, als er geen verbinding actief is. Sommige ISDN-apparaten hebben problemen met deze functie. Schakel deze functie daarom uit in de FRITZ!Box als ISDN-apparaten een probleem hebben om een verbinding tot stand te brengen:

1. Toets op de telefoon #966*1* in en druk op de beltoets (hoorn van de haak nemen).
  2. Hang na ca. 3 seconden weer op.

Opmerking:Je kunt deze functie weer inschakelen met #966*0*.

ISDN-telefoon opnieuw instellen

1. Verwijder alle (MSN-)nummers, alle carier select-codes en alle kiesregels van de telefoon.

Eén ISDN-telefoon aansluiten

1. Koppel alle eindapparaten (bijvoorbeeld telefoon, telefooncentrale, faxapparaat) en kabels los van de poort "FON S0".
  2. Sluit een telefoon aan op de poort "FON S0". Sluit de telefoon niet aan op de FRITZ!Box via een telefooncentrale of een ISDN-verdeler.
  3. Als uitgaande oproepen niet mogelijk zijn, ga dan verder met de volgende stap. Sluit de andere ISDN-apparaten nog niet opnieuw aan.
    • Als uitgaande oproepen mogelijk zijn, is een ander apparaat of de kabel ervan defect of een apparaat is onjuist geconfigureerd, bijvoorbeeld onjuiste telefoonnummers, kiesregels.
      1. Sluit de andere ISDN-apparaten weer aan om erachter te komen welk apparaat het probleem veroorzaakt. Sluit maximaal één ISDN-apparaat zonder eigen stroomtoevoer aan.
      2. Als de fout zich opnieuw voordoet nadat je een andere ISDN-telefoon hebt aangesloten, is de telefoon of de kabel daarvan defect.
        • Als het probleem opnieuw optreedt nadat je een telefooncentrale hebt aangesloten, dan is de telefooncentrale defect of verkeerd geconfigureerd, bijvoorbeeld onjuiste telefoonnummers, onjuiste kiesregels of carier select-methode.

12 Telefoonnummers toewijzen aan FRITZ!App Fon

1. Start FRITZ!App Fon.
  2. Tik rechtsboven op het menu met de drie puntjes (Android) of op "More" (iOS) en vervolgens op "Settings".
  3. Als je FRITZ!App Fon voor iOS gebruikt, tik dan op de optie "Telephone Numbers".
  4. Als je FRITZ!App Fon met Android gebruikt en de app met meerdere FRITZ!Boxen gebruikt, tik dan eerst op de FRITZ!Box in kwestie.
  5. Selecteer onder "Outgoing calls" het telefoonnummer dat FRITZ!App Fon moet gebruiken om te bellen.
  6. Bepaal onder "Incoming Calls" op welke telefoonnummers FRITZ!App Fon moet reageren bij inkomende oproepen.

13 Telefoon opnieuw configureren

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Telephony".
  2. Klik in het menu "Telephony" op "Telephony Devices".
  3. Verwijder de telefoon waarmee je niet kunt bellen. Dit kun je doen door op de knop (Verwijderen) te klikken.
  4. Configureer de telefoon opnieuw met behulp van de wizard: klik hiervoor op de knop "Configure New Device" en volg de instructies.

Belangrijk:Configureer FRITZ!App Fon niet met de wizard. FRITZ!App Fon wordt automatisch opnieuw geconfigureerd als je de app van je smartphone verwijdert en opnieuw installeert.

14 HD-telefonie uitschakelen

De volgende stappen zijn alleen noodzakelijk als het probleem optreedt met een draadloze telefoon:

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Telephony".
  2. Klik in het menu "Telephony" op "Telephony Devices".
  3. Klik bij de telefoon in kwestie op de knop (Bewerken).
  4. Klik op het tabblad "Telephony Device Features".
  5. Klik op "Advanced Settings" om alle instellingen weer te geven.
  6. Selecteer bij "HD Telephony" in de vervolgkeuzelijst de optie "HD disabled".
  7. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

De FRITZ!Box is nu volledig geconfigureerd voor uitgaande verbindingen via het internet. Andere oorzaken kunnen bijvoorbeeld technische problemen bij je provider voor internettelefonie zijn.