Scenario voor smarthomeapparaten aanmaken

In een scenario kun je meerdere acties en instellingen van je smarthomeapparaten samenvoegen, die je hebt opgeslagen als templates. Ook verschillende apparaattypes, zoals bijvoorbeeld FRITZ!DECT-radiatorthermostaten, slimme stopcontacten en ledlampen kunnen samen worden geschakeld in een scenario. Je kunt vooraf gedefinieerde scenario's gebruiken of persoonlijke scenario's aanmaken en hiermee heel gemakkelijk je smarthomeapparaten aansturen.

Opmerking:Deze handleiding heeft betrekking op FRITZ!OS 7.50 of nieuwer. Onder een oudere FRITZ!OS-versie kan de configuratie afwijken of is de functie mogelijk niet beschikbaar. De FRITZ!OS-versie vind je in de gebruikersinterface op de pagina "Overview".

1 Template aanmaken

Maak eerst de templates aan met daarin de gewenste instellingen voor je smarthomeapparaten, die je wilt samenvoegen tot een scenario.

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Smart Home".
  2. Klik in het menu "Smart Home" op "Automation".
  3. Klik op "Creating a Scene or Template".
  4. Klik op "Template" en op "Next".
  5. Selecteer de apparaatgroep die je wilt schakelen of klik op "Use convenience features". Als comfortfunctie kun je bijvoorbeeld de Wi-Fi-gasttoegang schakelen ("Switch Wi-Fi guest access") of een telefoonoproep starten ("Start telephone call").

Opmerking:In een template kunnen alleen apparaten van hetzelfde type, dat wil zeggen stopcontact/ledlamp of radiatorthermostaten, samen worden geschakeld.
    Als een apparaat al is toegewezen aan een groep, kun je alleen de hele groep toewijzen aan de template en niet het afzonderlijke apparaat.

6. Selecteer de gewenste instellingen of configureer de gewenste schakeling.
  7. Geef de template een naam en sla de template vervolgens op.

2 Persoonlijk scenario aanmaken

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Smart Home".
  2. Klik in het menu "Smart Home" op "Automation".
  3. Klik op "Creating a Scene or Template".
  4. Schakel "Predefined or custom scene" in en klik op "Next".
  5. Schakel "Own Scene" in en klik op "Next".
  6. Geef het scenario een naam en klik op "Next".
  7. Selecteer de templates die je wilt samenvoegen tot een scenario en klik op "Finished". Het scenario wordt nu aangemaakt.

3 Vooraf gedefinieerd scenario ("Predefined or custom scene") aanpassen

Er zijn twee vooraf gedefinieerde scenario's, "Coming Home" (thuiskomen) en "Leaving the House" (het huis verlaten), die bestaan uit automatisch aangemaakte templates en die je meteen kunt gebruiken. In deze vooraf gedefinieerde scenario's worden alle bij de FRITZ!Box aangemelde ledlampen en stopcontacten, het Wi-Fi-netwerk en het Wi-Fi-gastnetwerk, het antwoordapparaat van de FRITZ!Box in- of uitgeschakeld en de radiatorthermostaten op de comfort- of verlagingstempratuur ("Comfort temperature" of "Cool-down temperature") gezet.

Als je een vooraf gedefinieerd scenario wilt aanpassen, ga dan als volgt te werk:

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Smart Home".
  2. Klik in het menu "Smart Home" op "Automation".
  3. Klik bij het scenario Huis verlaten of bij het scenario "Leaving the house" of "Coming home" op (Bewerken).
  4. Schakel alle acties in die het scenario moet bevatten. Schakel de acties uit die het scenario niet moet bevatten.
  5. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

4 Scenario toepassen

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Smart Home".
  2. Klik in het menu "Smart Home" op "Operation".
  3. Klik bij het gewenste scenario op "Applying".

Opmerking:Je kunt het scenario ook handmatig inschakelen met een FRITZ!DECT-schakelaar, FRITZ!Fon (menu "Home Network > Smart Home") of in het thuisnetwerk en vanuit het internet met FRITZ!App Smart Home.
Met routines kun je scenario's automatisch schakelen.