Knowledge Base-artikel #3377

Waarom kan de gebruikersinterface van de FRITZ!Box alleen worden geopend via het nood-IP-adres?

Normaal gesproken kun je de gebruikersinterface van de FRITZ!Box openen in een webbrowser met http://fritz.box en het nood-IP-adres http://169.254.1.1. Het nood-IP-adres kan ook worden gebruikt voor de FRITZ!Box wanneer je bijvoorbeeld je eigen IP-adressen hebt toegewezen en het IP-adres van je FRITZ!Box hebt vergeten. Bij het openen via het nood-IP-adres zijn dezelfde functies beschikbaar als bij het openen via fritz.box.

Hieronder hebben wij alle ons bekende maatregelen beschreven om het openen weer mogelijk maken via fritz.box. Voer deze achtereenvolgens uit en controleer na elke maatregel of je de gebruikersinterface nu wel kunt openen. Je kunt echter ook eenvoudig het nood-IP-adres 169.254.1.1 zonder beperkingen blijven gebruiken.

1 DHCP-server van de FRITZ!Box niet ingeschakeld

Om op http://fritz.box te kunnen reageren, moet de FRITZ!Box zijn geconfigureerd als DHCP-server:

1. Open in een webbrowser het adres http://169.254.1.1.
  2. Klik op "Home Network" en vervolgens op "Network".
  3. Klik op het tabblad "Network Settings".
  4. Klik op de knop "IPv4 Addresses". Als de knop niet wordt weergegeven, schakel dan eerst de geavanceerde weergave in.
  5. Schakel de DHCP-server in en voer het bereik in waaruit de FRITZ!Box IP-adressen moet toewijzen.

Opmerking:In de fabrieksinstellingen gebruikt de FRITZ!Box het IP-adres 192.168.178.1 (subnetmasker 255.255.255.0) en wijst IP-adressen toe van xxx.20 tot xxx.200.

6. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

2 DNS-aanvragen kunnen niet worden beantwoord

Wanneer de IP- en serveradressen niet automatisch worden verkregen, maar handmatig zijn toegewezen, worden de DNS-aanvragen wel verstuurd via de internetverbinding, maar niet gestuurd aan de DNS-server van de FRITZ!Box. De DNS.servers op internet kunnen de DNS-aanvraag aan http://fritz.box niet beantwoorden:

1. Controleer of het netwerkapparaat de IP-en DNS-serveradressen automatisch verkrijgt of dat de adressen handmatig zijn ingevoerd.
  2. Als de adressen handmatig zijn ingevoerd:
    1. Configureer de andere DNS-servers rechtstreeks in de FRITZ!Box.
    2. Configureer de netwerkadapters zodanig dat deze de DNS-serveradressen automatisch verkrijgen.
    • Als de adressen automatisch worden verkregen, ga je verder met de volgende maatregel.

3 Service DHCP-client niet ingeschakeld in Windows

Als de service "DHCP-client" is uitgeschakeld in Windows, kan de FRITZ!Box niet reageren op http://fritz.box:

1. Klik in de taakbalk van Windows op (Start) en vervolgens op "Windows-beveiliging" of "Alle apps" en dan op "Windows-beveiliging".
  2. Dubbelklik op de vermelding "Services".
  3. Dubbelklik op de vermelding "DHCP-Client" die in de kolom "Naam" wordt weergegeven.
  4. Selecteer als opstarttype "Automatisch".
  5. Klik op "Starten" (indien beschikbaar) en vervolgens op "OK" of "toepassen".
  6. Start de computer opnieuw op.

4 Firewalls en beveiligingsprogramma's storen de communicatie

Firewalls en beveiligingsprogramma's kunnen de communicatie storen tussen de computer en de FRITZ!Box:

1. De-installeer tijdelijk de firewalls en de beveiligingsprogramma's, bijvoorbeeld "Internet Security" van Kaspersky.
  2. Controleer of je nu de gebruikersinterface van de FRITZ!Box kunt openen.
  3. Als je nu de gebruikersinterface van de FRITZ!Box kunt openen, werd het openen geblokkeerd door een beveiligingsprogramma. Installeer de programma's opnieuw en configureer deze zodanig dat deze verbindingen toelaten van de computer naar de FRITZ!Box. Informatie over de configuratie krijg je van de fabrikant; raadpleeg bijvoorbeeld de handleiding.