Aanmelding van onbekend apparaat bij MyFRITZ!-account

Heb je een e-mail ontvangen met als onderwerp "Nieuwe aanmelding bij uw MyFRITZ!-account" en met daarin de onderstaande tekst?

"Nieuwe aanmelding geconstateerd. Bij een recente aanmelding bij uw MyFRITZ!-account met het e-mailadres [...] is ons opgevallen dat de aanmelding heeft plaatsgevonden met een nieuw apparaat.
Informatie over de aanmelding van het apparaat [...]"

Je hebt deze e-mail ontvangen omdat er een nieuw apparaat bij je MyFRITZ!-account is aangemeld. Gedetailleerde informatie over deze e-mails vindt je in deze handleiding.

1 Melding kan wijzen op een beveiligingsprobleem

MyFRITZ!Net protocolleert zowel succesvolle als vergeefse aanmeldingen bij je MyFRITZ!-account en geeft op myfritz.net de laatste aanmeldingen en de voor de toegang gebruikte apparaten aan.

Om je op de hoogte te houden over de beveiliging van je MyFRITZ!-account, informeert MyFRITZ!Net je per e-mail over nieuwe aanmeldingen bij je MyFRITZ!-account

1. met een nieuwe computer, smartphone of tablet.
  2. met een nieuwe webbrowser (bijvoorbeeld Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge).
  3. met een webbrowser in "incognitomodus" (privénavigatie)
  4. met je webbrowser nadat de browsercookies zijn gewist (bijvoorbeeld na het wissen van de websitegegevens).

De aanmelding kan afkomstig zijn van jou, een familielid of huisgenoot. Het is ook mogelijk dat de aanmelding afkomstig is van een smartphone of tablet waarop lang geleden MyFRITZ!App voor iOS of MyFRITZ!App voor Android is geïnstalleerd.

Als het tijdstip en IP-adres van de aanmelding niet bij jou of een andere bevoegde gebruiker passen, wijst dit op een aanmelding van een onbevoegde persoon, bijvoorbeeld met gestolen toegangsgegevens. Als er in dat geval geen aanmelding heeft plaatsgevonden bij je FRITZ!Box, is het voldoende om het wachtwoord van je MyFRITZ!-account te wijzigen om verdere ongeautoriseerde aanmeldingen te voorkomen.

Opmerking:Informatie over het IP-adres waarvandaan de aanmelding bij je MyFRITZ!-account heeft plaatsgevonden, krijg je bijvoorbeeld met behulp van de dienst IP WHOIS Lookup.

MyFRITZ!-wachtwoord wijzigen

Stel een nieuw wachtwoord in voor je MyFRITZ!-account. Gebruik geen wachtwoord dat je al gebruikt voor andere diensten, zoals voor je FRITZ!Box, een e-mailaccount, bol.com, Facebook of Google.

1. Open in een webbrowser myfritz.net.
  2. Voer in de invoervelden in kwestie het e-mailadres en het MyFRITZ!-wachtwoord in die je hebt gebruikt voor de registratie bij MyFRITZ!Net en klik op "Aanmelden".
  3. Los de captcha op.
  4. Klik rechtsboven aan de rand van de website op de menuknop met drie puntjes en dan op "Accountinstellingen".
  5. Klik op "Wachtwoord wijzigen".
  6. Voer in het invoerveld "Huidig wachtwoord" het wachtwoord in dat je momenteel gebruikt en voer in de invoervelden "Nieuw wachtwoord" en "Nieuw wachtwoord bevestigen" je nieuwe wachtwoord in.
  7. Klik op "Opslaan" om het nieuwe wachtwoord op te slaan.

2 Tips voor extra beveiliging

Om het voor onbevoegden moeilijker te maken om vanuit het internet toegang te krijgen tot je FRITZ!Box en om de mogelijkheden voor een aanval te minimaliseren, moet je de volgende beveiligingsinstructies in acht nemen en indien nodig de instellingen van je FRITZ!Box aanpassen:

Meest recente FRITZ!OS installeren

1. Installeer op de FRITZ!Box het meest recente FRITZ!OS.

Ongebruikte diensten uitschakelen

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Diagnose".
  2. Klik in het menu "Diagnose" op "Beveiliging" ("Veiligheid").
  3. Controleer bij "FRITZ!Box-diensten" ("FRITZ!Box-services") welke diensten zijn geconfigureerd voor toegang vanuit het internet.
  4. Schakel de diensten uit die je niet meer gebruikt.

Opmerking:De dienst "Internettoegang tot de FRITZ!Box via HTTPS geactiveerd" is nodig voor MyFRITZ!Net.

Individuele toegangsgegevens gebruiken

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Systeem".
  2. Klik in het menu "Systeem" op "FRITZ!Box-gebruikers".
  3. Configureer voor elke gebruiker een individuele gebruikersnaam. Neem geen gebruikersnaam die makkelijk te raden is, zoals admin, guest, fritzbox, remote of user.
  4. Configureer voor elke gebruiker een individueel wachtwoord dat sterk genoeg is. Gebruik geen wachtwoorden die je al gebruikt voor andere diensten, zoals een e-mailaccount, bol.com, Facebook of Google.

Opmerking:Informatie over veilige wachtwoorden vind je op veilig internetten.nl. Een wachtwoordmanager zoals Bitwarden of KeePass kan helpen om het overzicht te behouden en tegelijkertijd cryptografisch complexe wachtwoorden aan te maken.

Alternatieve HTTPS-poort gebruiken

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Internet".
  2. Klik in het menu "Internet" op "Toegang verlenen".
  3. Klik op het tabblad "FRITZ!Box-diensten".
  4. Voer in het invoerveld "TCP-poort voor HTTPS" een ongebruikte poort in uit het bereik 1024 tot 65535 in plaats van de standaard poort 443. Dit maakt het voor onbevoegden moeilijker om te bepalen of het mogelijk is om via HTTPS toegang te krijgen tot de FRITZ!Box.
  5. Klik op "Toepassen" om de instellingen op te slaan.

Gerelateerde thema's: