Knowledge Base-artikel #177

Bellen met FRITZ!Box via een andere router

Via de FRITZ!Box kun je ook bellen als een andere router (bijvoorbeeld IAD) in het netwerk de internetverbinding maakt. Met de FRITZ!Box kun je:

• elke provider voor internettelefonie gebruiken waarvan je toegangsgegevens hebt gekregen voor internettelefoonnummers. De internettelefoonnummers kunnen afkomstig zijn van je eigen provider of van een andere provider voor internettelefonie.
  • de telefoonaansluitingen van de router gebruiken, indien je provider deze aansluitingen heeft ingeschakeld.
  • bellen via een vaste lijn (analoog of ISDN).

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

1 Internettelefoonnummers configureren

1. Configureer de internettelefoonnummers in de FRITZ!Box.

2 STUN-server invoeren

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Telephony".
  2. Klik in het menu "Telephony" op "Telephone Numbers".
  3. Klik bij het internettelefoonnummer in kwestie op de knop (Bewerken).
  4. Controleer of je het veld "STUN server" ziet bij de invoervelden waar je je toegangsgegevens invoert.
  5. Indien het veld beschikbaar en leeg is, voer je hier het adres in van de STUN-server van je provider voor internettelefonie en klik je op "OK".
    • Als het veld niet wordt weergegeven:
      1. Selecteer uit de vervolgkeuzelijst "Other provider", zelfs als je een vooraf geconfigureerde provider voor internettelefonie gebruikt.
      2. Controleer of het veld "STUN server" nu wel wordt weergegeven.
      3. Indien het veld beschikbaar is, voer je hier het adres in van de STUN-server van je provider voor internettelefonie en klik je op "OK".
        • Als het veld niet wordt weergegeven, klik je op "Cancel". De STUN-server is al voorgeconfigureerd.

3 Port forwarding voor internettelefonie configureren

Omdat de internetverbinding tot stand wordt gebracht door de router voor de FRITZ!Box (upstreamrouter), moet je voor telefonie een port forwardingregel configureren:

Automatische port forwarding configureren

Als je port forwarding inschakelt in de FRITZ!Box, dan verzendt de FRITZ!Box regelmatig IP-pakketten, zodat de port forwarding van de router automatisch actief blijft:

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Telephony".
  2. Klik in het menu "Telephony" op "Telephone Numbers".
  3. Klik op het tabblad "Line Settings".
  4. Klik bij "Telephony connection" op "Changing the Settings" (of "Change Connection Settings").
  5. Schakel de optie "Keep port sharing of the Internet router enabled for telephony" in.
  6. Kies een geschikt tijdsinterval. Selecteer "30 seconds" als je niet weet hoe lang de tijdelijke regels voor port forwarding moeten worden gehandhaafd.
  7. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan.

Statische port forwarding configureren

De volgende maatregelen zijn alleen noodzakelijk als de router geen ondersteuning biedt voor automatische port forwarding door de FRITZ!Box:

Opmerking:Informatie over de configuratie krijg je van de fabrikant van de router; raadpleeg bijvoorbeeld de handleiding.

1. Configureer in de router statische port forwarding van willekeurige UDP-poorten >= 1024 (bijvoorbeeld 6078-6097) naar de poorten 7078-7109 van de FRITZ!Box.
  2. Configureer in de router een port forwardingregel van UDP-poort 5060 naar poort 5060 van de FRITZ!Box.

4 FRITZ!Box voor vaste telefonie configureren

Als de router is voorzien van een aansluiting voor telefoontoestellen en als deze aansluiting is ingeschakeld door je provider, sluit je de FRITZ!Box als volgt aan op de router:

Opmerking:Indien beschikbaar, kun je de FRITZ!Box ook aansluiten op een aansluiting voor het vaste net. Informatie over de aansluiting vind je in het handboek van de FRITZ!Box.

FRITZ!Box aansluiten

Als je zowel ISDN- als analoge eindapparaten kunt aansluiten op de router, verbind je de FRITZ!Box met de aansluiting voor ISDN-apparaten op de router:

1. Steek het lange uiteinde van de meegeleverde DSL-/telefoonkabel (Y-kabel) in de bus met de aanduiding "DSL/TEL" op de achterzijde van de FRITZ!Box.
  2. Als de router een aansluitbus voor ISDN-apparaten heeft, steek je de zwarte stekker aan het gesplitste uiteinde van de kabel rechtstreeks in deze bus.
    • Als de router een aansluitbus voor analoge eindapparaten heeft, steek je de zwarte stekker aan het gesplitste uiteinde van de kabel rechtstreeks in deze bus. Als de stekker niet in de bus past, vraag je je provider om een geschikte adapter.

Vaste telefoonnummers configureren

1. Configureer het vaste telefoonnummer in de FRITZ!Box.

Je kunt nu je telefoonnummers toewijzen aan telefoontoestellen die zijn verbonden met de FRITZ!Box en deze gebruiken voor inkomende en uitgaande oproepen.