VPN-verbinding tussen twee FRITZ!Box-netwerken configureren

Via VPN (Virtual Private Network) kun je twee FRITZ!Box-Via VPN (Virtual Private Network) kun je twee FRITZ!Box-netwerken op verschillende locaties op een beveiligde manier tegen afluisteren en manipulatie met elkaar verbinden. Zo heb je toegang tot alle apparaten in het netwerk op afstand en kun je alle IP-gebaseerde diensten zoals e-mailservers, databases en bestandsservers in beide netwerken gebruiken.

Voorbeeldwaarden in deze handleiding

In deze handleiding laten we zien hoe je de twee FRITZ!Box-netwerken "FRITZ!Box A" en "FRITZ!Box B" met elkaar verbindt. Vervang bij het configureren van de verbinding de hier vermelde voorbeeldwaarden door de daadwerkelijke waarden.

• Dynamic DNS-domeinnaam van FRITZ!Box A:
    fritzbox_a.dyndns.org
  • IP-netwerk van FRITZ!Box A:
    192.168.10.0 (subnetmasker: FRITZ!Box 24 - 255.255.255.0)
  • Dynamic DNS-domeinnaam van FRITZ!Box B:
    fritzbox_b.dyndns.org
  • IP-netwerk van FRITZ!Box B:
    192.168.20.0 (subnetmasker: 24 - 255.255.255.0)

Voorwaarden / beperkingen

• Beide FRITZ!Boxen moeten van de internetprovider een publiek IPv4-adres krijgen.
  • Op FRITZ!Box B moet FRITZ!OS 6 of nieuwer zijn geïnstalleerd.

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

1 Voorbereidingen

Dynamic DNS configureren

Stel in beide FRITZ!Boxen verschillende dynamic DNS domeinnamen in:

1. Configureer dynamic DNS in de FRITZ!Box.

IP-netwerken aanpassen

Als beide FRITZ!Boxen hetzelfde IP-netwerk gebruiken, is VPN-communicatie niet mogelijk. Omdat alle FRITZ!Boxen in de fabrieksinstellingen het IP-netwerk 192.168.178.0 gebruiken, moet je in de FRITZ!Boxen IP-adressen uit verschillende IP-netwerken configureren:

Voorbeeld:
In deze handleiding gebruikt FRITZ!Box A het IP-adres 192.168.10.1 (subnetmasker 255.255.255.0) en FRITZ!Box B het IP-adres 192.168.20.1 (subnetmasker 255.255.255.0).

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Home Network".
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Network".
  3. Klik op het tabblad "Network Settings".
  4. Klik op de knop "IPv4 Addresses". Als de knop niet wordt weergegeven, schakel dan eerst de geavanceerde weergave in.
  5. Voer het gewenste IP-adres en subnetmasker in.
  6. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

2 FRITZ!Box A configureren

1. Klik in de gebruikersinterface van FRITZ!Box A op "Internet".
  2. Klik in het menu "Internet" op "Permit Access".
  3. Klik op het tabblad "VPN". Als het tabblad niet wordt weergegeven, schakel dan eerst de geavanceerde weergave in.
  4. Klik op "Add a VPN connection".
  5. Klik op "Connect your home network with another FRITZ!Box network (LAN-LAN linkup)" en vervolgens op "Next".
  6. Voer in het veld "VPN password (pre-shared key)" het wachtwoord in dat is vereist om de VPN-verbinding tot stand te brengen (geheim1234). Gebruik cijfers en letters en een combinatie van hoofdletters en kleine letters.
  7. Voer in het invoerveld "Web address" de dynamic DNS-domeinnaam van FRITZ!Box B (fritzbox_b.dyndns.org) in.
  8. Voer in het invoerveld "Remote network" het IP-netwerk in van FRITZ!Box B (192.168.20.0).
  9. Voer in het invoerveld "Subnet mask" het subnetmasker in dat overeenkomt met het IP-netwerk van FRITZ!Box B (255.255.255.0).
  10. Als FRITZ!Box B een publiek IPv4-adres heeft en de VPN-verbinding gehandhaafd moet blijven, schakel je de optie "Hold VPN connection permanently" in.
  11. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

3 FRITZ!Box B configureren

1. Klik in de gebruikersinterface van FRITZ!Box B op "Internet".
  2. Klik in het menu "Internet" op "Permit Access".
  3. Klik op het tabblad "VPN". Als het tabblad niet wordt weergegeven, schakel dan eerst de geavanceerde weergave in.
  4. Klik op "Add a VPN connection".
  5. Klik op "Connect your home network with another FRITZ!Box network (LAN-LAN linkup)" en vervolgens op "Next".
  6. Voer in het veld "VPN password (pre-shared key)" het wachtwoord in dat is vereist om de VPN-verbinding tot stand te brengen (geheim1234).
  7. Voer in het invoerveld "Web address" de dynamic DNS-domeinnaam van FRITZ!Box A (fritzbox_a.dyndns.org) in.
  8. Voer in het invoerveld "Remote network" het IP-netwerk in van FRITZ!Box A (192.168.10.0).
  9. Voer in het invoerveld "Subnet mask" het subnetmasker in dat overeenkomt met het IP-netwerk van FRITZ!Box A (255.255.255.0).
  10. Als FRITZ!Box A een publiek IPv4-adres heeft en de VPN-verbinding gehandhaafd moet blijven, schakel je de optie "Hold VPN connection permanently" in.
  11. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

4 VPN-verbinding tot stand brengen

De VPN-verbinding wordt automatisch tot stand gebracht, als vanuit het een netwerk toegang wordt verschaft tot het andere netwerk. Als de VPN-verbinding gedurende een uur niet actief is, wordt de VPN-verbinding automatisch verbroken en weer automatisch tot stand gebracht bij een nieuwe aanvraag aan het netwerk op afstand.