Knowledge Base-artikel #1306

Zijn met IPv6 of DS-Lite VPN-verbindingen met de FRITZ!Box mogelijk?

VPN-verbindingen maken op een IPv6-internetaansluiting met de FRITZ!Box - is dat mogelijk? ✓ Hier vind je alle antwoorden.

De FRITZ!Box ondersteunt VPN-verbindingen alleen via IPv4. De FRITZ!Box ondersteunt geen VPN-verbindingen met IPv6. Met behulp van de DS-Lite-techniek ("Dual Stack Lite") zijn VPN-verbindingen echter ook mogelijk op een IPv6-internettoegang.

Met FRITZ!VPN, een smartphone of andere VPN-software kun je op een DS-Lite-internetverbinding een VPN-verbinding tot stand brengen met een FRITZ!Box die toegankelijk is op een publiek IPv4-adres.

Er zijn ook VPN-verbindingen tussen twee FRITZ!Box-netwerken (LAN-LAN-koppeling) mogelijk als één van de twee FRITZ!Boxen een publiek IPv4-adres heeft. VPN-verbindingen van een FRITZ!Box op een DS-Lite-internetaansluiting met een bedrijfs-VPN zijn ook mogelijk.

Er zijn alleen geen inkomende VPN-verbindingen, via bijvoorbeeld FRITZ!VPN of een smartphone, mogelijk met een FRITZ!Box op een DS-Lite-internetverbinding. De FRITZ!Box ondersteunt echter wel het nieuwe Port Control Protocol (PCP), waarmee VPN-verbindingen met de FRITZ!Box en andere inkomende IPv4-verbindingen via DS-Lite mogelijk zullen zijn. Hiervoor moet PCP wel worden ondersteund door je internetprovider. De eerste providers die DS-Lite internetverbindingen aanbieden, ondersteunen PCP mogelijk in de loop van het jaar.