Knowledge Base-artikel #339

IP-communicatie via VPN-clientverbinding (client-LAN) niet mogelijk

Hoewel het apparaat (bijvoorbeeld een computer met WireGuard of FRITZ!VPN) een VPN-verbinding tot stand brengt met een FRITZ!Box op afstand, is het niet mogelijk om vanaf het apparaat in het netwerk op afstand apparaten, gedeelde bestanden en printers of andere diensten te benaderen. Pings naar apparaten in het netwerk op afstand worden niet beantwoord.

Voer de hier beschreven stappen achterelkaar uit. Controleer na elke stap of het probleem is opgelost.

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

1 Netwerkinstellingen aanpassen

Er is geen betrouwbare VPN-communicatie mogelijk als er voor een LAN- of een draadloze netwerkadapter van de computer een IP-adres is geconfigureerd uit het IP-netwerk van de FRITZ!Box op afstand. De VPN-communicatie kan zelfs worden verstoord, als de netwerkadapter helemaal niet wordt gebruikt.

Voorbeeld:
Als de FRITZ!Box op afstand gebruikmaakt van het IP-netwerk 192.168.178.1 (subnetmasker 255.255.255.0), dan mag je geen enkele netwerkadapter een IP-adres toewijzen uit het bereik 192.168.178.xxx.

Schakel bi de computer alle netwerkadapters uit die een IP-adres gebruiken uit het IP-netwerk van de FRITZ!Box op afstand:

Windows 10

1. Klik in de taakbalk van Windows op (Start) en vervolgens op (Instellingen).
  2. Klik in het menu "Instellingen" op "Netwerk en internet".
  3. Klik bij "Netwerkinstellingen wijzigen" op "Adapteropties wijzigen".
  4. Klik met de rechtermuisknop op de betreffende netwerkverbinding en selecteer in het contextmenu "Uitschakelen".

Windows 8

1. Druk de toetscombinatie Windows-toets + X in en klik in het contextmenu op "Configuratiescherm".
  2. Selecteer rechtsboven onder "Weergeven op" de optie "Categorie" ().
  3. Klik op "Netwerk en internet" en dan op "Netwerkcentrum".
  4. Klik op "Adapterinstellingen wijzigen".
  5. Klik met de rechtermuisknop op de betreffende netwerkverbinding en selecteer in het contextmenu "Uitschakelen".

Windows 7

1. Klik in Windows op "Start" en vervolgens op "Configuratiescherm".
  2. Selecteer rechtsboven onder "Weergeven op" de optie "Categorie" ().
  3. Klik op "Netwerk en internet" en dan op "Netwerkcentrum".
  4. Klik op "Adapterinstellingen wijzigen".
  5. Klik met de rechtermuisknop op de betreffende netwerkverbinding en selecteer in het contextmenu "Uitschakelen".

macOS

1. Open de Finder op en klik op "Programma's".
  2. Klik op "Systeemvoorkeuren" en op "Netwerk".
  3. Selecteer in het linkerselectievenster de betreffende netwerkadapter.
  4. Klik naast het plus- en minteken (+/-) op het tandwielpictogram en selecteer "Maak voorziening inactief".
  5. Klik op op "Pas toe" om de instellingen op te slaan.

2 FRITZ!Box opnieuw opstarten

De VPN-verbinding kan mogelijk tijdelijk niet goed tot stand worden gebracht als gevolg van een fout van de FRITZ!Box of de internetverbinding van de FRITZ!Box. Start de FRITZ!Box daarom opnieuw op, zodat deze de firewall opnieuw initialiseert en de internetverbinding opnieuw tot stand brengt:

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "System".
  2. Klik in het menu "System" op "Backup".
  3. Klik op het tabblad "Restart".
  4. Klik op de knop "Restart".

3 VPN-verbinding verwijderen en opnieuw configureren

Als de IP-communicatie nog steeds niet mogelijk is via de VPN-verbinding, is de VPN-verbinding onjuist geconfigureerd door bijvoorbeeld verkeerde of ongeschikte IP-instellingen of door fouten bij het bewerken van de configuratiebestanden. Configureer de VPN-verbinding daarom opnieuw: