Androidapparaat in het FRITZ!Box-thuisnetwerk gebruiken

Je kunt een Androidsmartphone of -tablet gemakkelijk verbinden met het Wi-Fi-netwerk van de FRITZ!Box. Het Androidapparaat heeft dan toegang tot internet, kan bellen via de FRITZ!Box en kan worden gebruikt voor het afspelen van foto's, video's en muziek van de FRITZ!Box-mediaserver.

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

1 FRITZ!Box configureren

In de fabrieksinstellingen wijst de FRITZ!Box per DHCP automatisch de juiste IP-instellingen toe aan alle apparaten. Als je de DHCP-server van de FRITZ!Box hebt uitgeschakeld, schakel deze dan weer in:

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Home Network".
  2. Klik in het menu "Home Network" op "Network".
  3. Klik op het tabblad "Network Settings".
  4. Klik bij "LAN-Settings" op "Additional Settings"om alle instellingen weer te geven.
  5. Klik op de knop "IPv4 Settings".
  6. Schakel de DHCP-server in en geef het bereik op waaruit de FRITZ!Box IP-adressen moet toewijzen.

Opmerking:In de fabrieksinstellingen gebruikt de FRITZ!Box het IP-adres 192.168.178.1 (subnetmasker 255.255.255.0) en wijst IP-adressen toe van xxx.20 tot xxx.200.

7. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

2 Androidapparaat met FRITZ!Box verbinden

Opmerking:De Wi-Fi-verbinding kun je heel gemakkelijk tot stand brengen met met FRITZ!App WLAN, bijvoorbeeld door de camera van je smartphone op de QR-code te richten, die in de gebruikersinterface is te vinden onder "Wi-Fi > Wi-Fi Channel" ("Wireless > Radio Network").

1. Klik op het startscherm van het Android-apparaat op "Instellingen".
  2. Tik in het menu "Instellingen" op "Netwerk en internet".
  3. Tik op "Wifi".
  4. Als Wi-Fi is uitgeschakeld, tik je op het pictogram "aan / uit".
  5. Tik op de verbinding met de naam van het Wi-Fi-netwerk (SSID) van de FRITZ!Box. Als het Wi-Fi-netwerk van de FRITZ!Box niet wordt weergegeven, voer dan de maatregelen uit in de handleiding Wi-Fi-netwerk van de FRITZ!Box wordt niet gevonden.

Opmerking:De netwerknaam en de Wi-Fi-netwerksleutel van de FRITZ!Box kun je desgewenst opzoeken zoals wordt beschreven in de handleiding Wi-Fi-verbinding met de FRITZ!Box configureren.

6. Voer in het invoerveld "Wachtwoord" de Wi-Fi-netwerksleutel van de FRITZ!Box in en tik op "Verbinden".
  7. De Wi-Fi-verbinding wordt nu tot stand gebracht en het Androidapparaat heeft via de FRITZ!Box toegang tot het internet.

3 Androidapparaat gebruiken met FRITZ!Box

Via de FRITZ!Box telefoneren

Als je thuis wilt telefoneren via telefoonnummers die zijn geconfigureerd in de FRITZ!Box:

1. Configureer FRITZ!App Fon.

Vanaf internet toegang tot de FRITZ!Box

Als je onderweg vanaf internet op een veilige manier je FRITZ!Box of een op de FRITZ!Box aangesloten USB-opslagmedium wilt benaderen, of je smarthome-apparaten wilt aansturen:

1. Configureer MyFRITZ! App.

In het thuisnetwerk FRITZ!NAS benaderen

Als je een op de FRITZ!Box aangesloten USB-opslagmedium wilt benaderen:

1. Als je gemakkelijk toegang wilt hebben tot de inhoud op FRITZ!NAS, configureer dan onze MyFRITZ!App.
  2. Als je zonder extra app toegang wilt hebben tot de inhoud op FRITZ!NAS, open dan in een webbrowser http://fritz.nas.
  3. Als je al een app gebruikt die het Server Message Block- (SMB) of FTP-protocol ondersteunt, kun je hiermee ook via \\fritz.box of ftp://fritz.box toegang krijgen tot de inhoud van FRITZ!NAS.

Multimediabestanden afspelen van FRITZ!Box-mediaserver

Als je multimediabestanden zoals foto's, video's of muziek wilt afspelen van een USB-opslagmedium dat is aangesloten op de FRITZ!Box:

1. Configureer de FRITZ!Box als mediaserver.
  2. Installeer op het Androidapparaat VLC for Android of een andere app die bestanden van mediaservers kan afspelen volgens de UPnP-AV-standaard (Universal Plug and Play Audio/Video).

VPN-verbinding met FRITZ!Box configureren

Als je via de internetverbinding van je Androidapparaat een veilig versleutelde netwerkverbinding (VPN, Virtual Private Network) met je FRITZ!Box en apparaten in het thuisnetwerk tot stand wilt brengen:

Opmerking:Als er een VPN-verbinding actief is, worden alle internetquery's gerouteerd via de FRITZ!Box. Daardoor heb je met je Androidapparaat afluister- en fraudebestendige toegang tot alle internetservices, bijvoorbeeld e-mail en online banking, zelfs als je bent verbonden met publieke Wi-Fi-hotspots.