IPSec-VPN met de FRITZ!Box in macOS configureren

Met IPSec kun je op je computer met macOS VPN-verbindingen met de FRITZ!Box tot stand brengen. Zo heb je met je computer ook onderweg via een veilig versleutelde verbinding toegang tot je FRITZ!Box en alle apparaten in je thuisnetwerk.

Een overzicht van alle andere VPN-verbindingsopties vind je in onze handleiding VPN met FRITZ!.

Voorbeeldwaarden in deze handleiding

In deze handleiding leggen we uit hoe je een VPN-verbinding tot stand brengt tussen een computer met macOS 11.0.1 en de FRITZ!Box via IPSec. Vervang bij het configureren van de verbinding de in deze handleiding vermelde voorbeeldwaarden door de daadwerkelijke waarden.

Voorwaarden/beperkingen

• Op de computer is macOS 10.6 of nieuwer geïnstalleerd.

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

1 Voorbereidingen

MyFRITZ! configureren

Registreer de FRITZ!Box bij MyFRITZ!Net, zodat de FRITZ!Box op elk moment vanuit het internet bereikbaar is met een vast MyFRITZ!-adres:

MyFRITZ! configureren
  1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Internet".
  2. Klik in het menu "Internet" op "MyFRITZ!-account".
  3. Voer in het invoerveld "Uw e-mailadres" je e-mailadres in.
  4. Klik op "Toepassen". MyFRITZ!Net stuurt je nu een e-mail met een bevestigingslink voor je FRITZ!Box.

Belangrijk:Als je geen e-mail hebt ontvangen, werd de e-mail aangemerkt als ongewenste reclame (spam). Controleer in dit geval de spammap van je e-mailpostvak.

5. Open de e-mail die je hebt ontvangen van MyFRITZ!Net.
  6. Klik in de e-mail op de knop "Uw FRITZ!Box registreren".

IP-netwerk van de FRITZ!Box aanpassen

Beide zijden van een VPN-verbinding moeten IP-adressen uit verschillende IP-netwerken gebruiken. Zodra de computer een verbinding tot stand heeft gebracht met een router (bijvoorbeeld een andere FRITZ!Box) die hetzelfde IP-netwerk als je FRITZ!Box gebruikt, is het niet meer mogelijk te communiceren via VPN.

Opmerking:In de fabrieksinstellingen gebruiken alle FRITZ!Boxen het IP-netwerk 192.168.178.0.

Configureer in je FRITZ!Box een IP-adres dat anders is dan het IP-adres van de router waarmee je de FRITZ!Box wilt verbinden, bijvoorbeeld 192.168.10.1 (subnetmasker 255.255.255.0).

IP-netwerk van de FRITZ!Box wijzigen
  1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Thuisnetwerk".
  2. Klik in het menu "Thuisnetwerk" op "Netwerk".
  3. Klik op het tabblad "Netwerkinstellingen".
  4. Klik bij "LAN-instellingen" op "meer instellingen" om alle instellingen weer te geven.
  5. Klik op de knop "IPv4-instellingen".
  6. Voer het beoogde IP-adres en het subnetmasker in.
  7. Klik op "Toepassen" om de instellingen op te slaan en bevestig het uitvoeren ook bij de FRITZ!Box, als je daarom wordt verzocht.

2 VPN-verbinding in de FRITZ!Box configureren

Configureer in de FRITZ!Box voor iedere VPN-verbinding een eigen gebruiker:

VPN-instellingen aanmaken voor FRITZ!Box-gebruiker
  1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "System".
  2. Klik in het menu "System" op "FRITZ!Box Users".
  3. Klik naast de gebruiker die VPN-verbindingen met de FRITZ!Box tot stand moet brengen, op de knop (Bewerken) of configureer een nieuwe gebruiker voor de VPN-verbinding:
    1. Klik op de knop "Add User".
    2. Voer in de invoervelden een naam en een wachtwoord in voor de gebruiker.
  4. Schakel de optie "VPN" in.
  5. Klik op "Apply" om de instellingen op te slaan en bevestig het uitvoeren ook bij de FRITZ!Box, als je daarom wordt verzocht.

3 VPN-instellingen opvragen

VPN-instellingen van de FRITZ!Box-gebruiker opvragen
  1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Internet".
  2. Klik in het menu "Internet" op "Permit Access".
  3. Klik op het tabblad "VPN (IPSec)".
  4. Klik naast de gebruiker die VPN-verbindingen met de FRITZ!Box tot stand moet brengen, op de link "VPN settings".
  5. Bevestig het uitvoeren ook bij de FRITZ!Box, als je daarom wordt verzocht en klik op "OK" om het procedé te voltooien.

4 VPN-verbinding op de computer configureren en tot stand brengen

Configureer de VPN-verbinding op de computer met behulp van de VPN-instellingen voor de FRITZ!Box-gebruiker, die worden weergegeven in de FRITZ!Box-gebruikersinterface:

1. Open "Systeemvoorkeuren" in het Apple-menu.
  2. Klik in het menu "Systeemvoorkeuren" op "Netwerk".
  3. Klik op het plusteken onder de lijst met de bestaande verbindingen.
  4. Selecteer "VPN" uit de vervolgkeuzelijst "Interface".
  5. Selecteer "Cisco IPSec" in de vervolgkeuzelijst "VPN Type".
  6. Voer een naam naar keuze (FRITZ!Box VPN) in voor "Naam voorziening" en klik op "Maak aan".
  7. Voer bij "Serveradres" de het MyFRITZ!-adres van de FRITZ!Box (pi80ewgfi72d2os42.myfritz.net) in.
  8. Voer als "Accountnaam" de naam in van de FRITZ!Box-gebruiker (Jan Modaal) die de VPN-verbinding met de FRITZ!Box tot stand moet brengen.
  9. Voer in het invoerveld voor het gebruikerswachtwoord het wachtwoord in voor de FRITZ!Box-gebruiker (geheim1234).

Belangrijk:Als je hier het wachtwoord invoert, kun je de VPN-verbinding tot stand brengen zonder wachtwoord. Beveilig je computer met een wachtwoord, zodat onbevoegden de VPN-verbinding niet kunnen gebruiken.

10. Klik op "Instellingen identiteitscontrole...".
  11. Voer in het invoerveld "Gedeeld geheim" het Shared Secret (Zj7hPCouK65IrPU4) in dat wordt weergegeven in de VPN-instellingen voor de FRITZ!Box-gebruiker.
  12. Voer in het invoerveld "Groepsnaam" de naam in van de FRITZ!Box-gebruiker (Jan Modaal).
  13. Klik op "OK" en vervolgens op "Pas toe" om de instellingen op te slaan.
  14. Klik op "Verbind".