Knowledge Base-artikel #177

Met FRITZ!Box via een andere router bellen

Je kunt via de FRITZ!Box ook bellen als een andere router (bijvoorbeeld IAD) in het netwerk de internetverbinding tot stand brengt. Je kunt elke provider voor internettelefonie gebruiken die je de toegangsgegevens heeft gegeven voor de internettelefoonnummers. Dit kunnen zowel de telefoonnummers van je eigen provider zijn als de telefoonnummers een andere provider voor internettelefonie.

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

1 Internettelefoonnummers configureren

1. Configureer de internettelefoonnummers in de FRITZ!Box.

2 STUN-server invoeren

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Telefonie".
  2. Klik in het menu "Telefonie" op "Eigen telefoonnummers".
  3. Klik bij het internettelefoonnummer in kwestie op de knop (Bewerken).
  4. Controleer of bij de invoervelden voor de toegangsgegevens veld "STUN-server" beschikbaar is.
  5. Indien het veld beschikbaar en leeg is, voer dan hier het adres in van de STUN-server van je provider voor internettelefonie en klik op "OK".
    • Als het veld niet beschikbaar is:
      1. Selecteer uit de vervolgkeuzelijst "Andere aanbieder" ("Andere provider"), ook als je een vooraf geconfigureerde provider voor internettelefonie gebruikt.
      2. Controleer of het veld "STUN-server" nu wel beschikbaar is.
      3. Als het veld beschikbaar is, voer dan hier het adres in van de STUN-server van je provider voor internettelefonie en klik op "OK".
        • Als het veld niet wordt weergegeven, klik dan op "Annuleren". De STUN-server is al vooraf geconfigureerd.

3 Port forwarding voor internettelefonie configureren

Omdat de internetverbinding tot stand wordt gebracht door de router voor de FRITZ!Box (upstreamrouter), moet je voor telefonie een port forwardingregel configureren:

Automatische port forwarding configureren

Als je port forwarding in de FRITZ!Box configureert, verstuurt de FRITZ!Box regelmatig IP-pakketten, zodat de port forwarding van de router automatisch actief blijft:

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Telefonie".
  2. Klik in het menu "Telefonie" op "Eigen telefoonnummers".
  3. Klik op het tabblad "Instellingen voor de aansluiting" ("Aansluitingsinstellingen").
  4. Klik bij "Telefonieverbinding" op "Instellingen wijzigen".
  5. Schakel de optie "Port forwarding van de internetrouter actief houden voor telefonie" ("Poortdoorschakeling van de internetrouter voor telefonie actief houden") in.
  6. Kies een geschikt tijdsinterval. Selecteer "30 seconden" als je niet weet hoe lang de tijdelijke port forwardingregels moeten worden gehandhaafd.
  7. Klik op "Toepassen" om de instellingen op te slaan.

Statische port forwarding configureren

De volgende stappen zijn alleen noodzakelijk als de router geen ondersteuning biedt voor automatische port forwarding door de FRITZ!Box:

Opmerking:Informatie over de configuratie krijg je van de fabrikant van de router; raadpleeg bijvoorbeeld de handleiding.

1. Configureer in de router een port forwardingregel van UDP-poort 5060 naar poort 5060 van de FRITZ!Box.
  2. Als je telefonieprovider versleutelde telefonie via TLS ondersteunt, zoals bijvoorbeeld Telekom, Easybell, dus.net, configureer dan ook een port forwardingregel van TCP-poort 5061 naar poort 5061 van de FRITZ!Box.

Je kunt nu je telefoonnummers toewijzen aan telefoontoestellen die zijn verbonden met de FRITZ!Box en deze gebruiken voor inkomende en uitgaande oproepen.