Knowledge Base-artikel #3244

FRITZ!Box als IP-client configureren

Je kunt je FRITZ!Box configureren voor gebruik als IP-client en met een netwerkkabel verbinden met je andere router. De FRITZ!Box gebruikt dan de bestaande internetverbinding van je andere router. In dit geval

• is de Firewall van de FRITZ!Box uitgeschakeld.
  • krijgen de computers, smartphones en andere apparaten die met de FRITZ!Box zijn verbonden, hun IP-instellingen nog steeds van de andere router.
  • kunnen alle apparaten zonder beperkingen met elkaar communiceren, ongeacht of deze zijn aangesloten op de FRITZ!Box of de andere router.

Voorwaarden/beperkingen

• Het ouderlijk toezicht, de onlinemeter, de toegang voor gasten, VPN-verbindingen en alle functies waarvoor een openbaar IP-adres is vereist (bijvoorbeeld port forwarding), zijn niet beschikbaar.
  • Gebruik als IP-client via Wi-Fi wordt door de FRITZ!Box niet ondersteund.

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

1 Bedrijfsmodus configureren

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Thuisnetwerk".
  2. Klik in het menu "Thuisnetwerk" op "Netwerk".
  3. Klik op het tabblad "Netwerkinstellingen".
  4. Schakel bij "Bedrijfsmodus in het thuisnetwerk" de optie "IP-Client" in.
  5. Schakel de optie "via LAN" in.
  6. Als de router geen DHCP-server beschikbaar stelt:
    1. Klik op "Verbindingsinstellingen wijzigen".
    2. Schakel de optie "IP-adres handmatig instellen" ("IP-adres handmatig vastleggen") in.
    3. Voer in het invoerveld "IP-adres" een ongebruikt IP-adres in uit het IP-netwerk van de router.
    4. Voer in het invoerveld "Subnetmasker" het subnetmasker van de router in.
    5. Voer in de invoervelden "Standaardgateway" en "Primaire DNS-server" het IP-adres in van de router.
  7. Klik op "Toepassen" om de instellingen op te slaan.

De FRITZ!Box is nu geconfigureerd als IP-client.

Belangrijk:Als IP-client is de FRITZ!Box niet meer bereikbaar onder http://fritz.box. Onder "Gebruikersinterface openen" wordt beschreven hoe je toegang krijgt tot deze FRITZ!Box (zie hieronder).

2 FRITZ!Box met het netwerk verbinden

1. Verbind een LAN-poort van de FRITZ!Box met een netwerkkabel óf rechtstreeks óf via een hub/switch met een LAN-poort van de router.

3 Gebruikersinterface openen

Als de FRITZ!Box wordt gebruikt als IP-client, kun je de gebruikersinterface niet meer openen via http://fritz.box, maar alleen nog via het IP-adres van de FRITZ!Box:

1. Als de FRITZ!Box het IP-adres via DHCP ophaalt, voer dan in de webbrowser het IP-adres in dat de router heeft toegewezen aan de FRITZ!Box, bijvoorbeeld 192.168.10.20.
    • Als je het IP-adres zelf hebt ingevoerd in de FRITZ!Box, voer dan in de webbrowser het IP-adres in dat je in de gebruikersinterface hebt ingevoerd in het invoerveld "IP-adres", bijvoorbeeld 192.168.10.2.
    • Opmerking:Als je het IP-adres van de FRITZ!Box bent vergeten, kun je de gebruikersinterface via het reserve-IP-adres van de FRITZ!Box openen.

4 Telefonie configureren

Als je telefoons wilt aansluiten op de FRITZ!Box en hiermee vervolgens wilt bellen via de internetverbinding van de andere router:

1. Configureer de FRITZ!Box om te bellen via de andere router.

5 Wi-Fi-netwerk configureren

Als je FRITZ!Repeater of FRITZ!Powerline met Wi-Fi-functionaliteit gebruikt, kun je Mesh gebruiken en de FRITZ!Box als Mesh Master configureren.

Als de andere router een Wi-Fi-router is, kun je de FRITZ!Box als extra draadloos basisstation gebruiken. Zo kunnen je Wi-Fi-apparaten de FRITZ!Box gebruiken om toegang te krijgen tot internet en andere apparaten in het thuisnetwerk, zelfs als het Wi-Fi-netwerk van je router niet bereikbaar is.

Configureer de volgende instellingen in de FRITZ!Box, zodat je Wi-Fi-apparaten altijd automatisch verbinding maken met het Wi-Fi-netwerk met het sterkste signaal (draadloos roaming):

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Wi-Fi".
  2. Klik in het menu "Wi-Fi" op "Wi-Fi-netwerk" ("Draadloos netwerk").
  3. Voor de gebruikte frequentieband voer je de naam van het Wi-Fi-netwerk van de router in als "Naam van het Wi-Fi-netwerk (SSID)" ("Naam van het draadloze WiFi-netwerk").
  4. Klik op "Toepassen" om de instellingen op te slaan.
  5. Klik in het menu "Wi-Fi" op "Wi-Fi-kanaal" ("Draadloos kanaal").
  6. Schakel bij "Wi-Fi-kanaal" ("Draadloos kanaal") de optie "Instellingen Wi-Fi-kanalen aanpassen" ("Instellingen draadloze kanalen aanpassen") in.
  7. Selecteer uit de vervolgkeuzelijst "Wi-Fi-kanaal" het kanaal dat door de Wi-Fi-router wordt gebruikt voor de draadloze frequentieband.
  8. Klik op "Toepassen" om de instellingen op te slaan.
  9. Klik in het menu "Wi-Fi" op "Beveiliging" ("Veiligheid").
  10. Schakel de Wi-Fi-versleuteling in die wordt gebruikt door de Wi-Fi-router.
  11. Voer in het invoerveld "Wi-Fi-netwerksleutel" de Wi-Fi-netwerksleutel in van de Wi-Fi-router.
  12. Klik op "Toepassen" om de instellingen op te slaan.