Template en scenario voor smarthomeapparaten aanmaken

Templates via de gebruikersinterface van de FRITZ!Box toepassen

Met templates en scenario's kun je de instellingen van je slimme stopcontacten,bijvoorbeeld FRITZ!DECT 200, opslaan en je kunt je smarthomeapparaten tegelijk aansturen.
In een template kunnen apparaten van hetzelfde type, dat wil zeggen stopcontact/ledlamp of radiatorthermostaten, afzonderlijk of samen als groep worden geschakeld. Ook comfortfuncties, zoals bijvoorbeeld Wi-Fi in- of uitschakelen, telefoonoproep starten, kun je opslaan als template.
In een scenario kunnen meerdere templates en acties worden samengevoegd. Ook verschillende apparaattypes, zoals bijvoorbeeld FRITZ!DECT-radiatorthermostaten, slimme stopcontacten en ledlampen kunnen samen worden geschakeld in een scenario. Je kunt vooraf gedefinieerde scenario's gebruiken of persoonlijke scenario's aanmaken en hiermee heel gemakkelijk je smarthomeapparaten aansturen.
Afhankelijk van je situatie kun je de template of het scenario handmatig toepassen of automatisch via een routine.
Als je bijvoorbeeld in ploegendienst werkt, kun je verschillende schakelprofielen opslaan in templates of scenario's voor vroege en late diensten en er op elk moment snel tussen schakelen.

Opmerking:De configuratieprocedure en informatie over functies in deze handleiding hebben betrekking op het meest recente FRITZ!OS van de FRITZ!Box.

Voorwaarden

• Om een scenario aan te kunnen maken moet op de FRITZ!Box FRITZ!OS 7.50 of nieuwer zijn geïnstalleerd.

1 Template aanmaken en toepassen

Template aanmaken

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Smarthome".
  2. Klik in het menu "Smarthome" op "Automatisering" of op "Groepen en templates".
  3. Klik op "Scenario of template aanmaken" of op "Template aanmaken".
  4. Configureer de gewenste instellingen en selecteer daarbij de apparaten het type schakeling en de naam van de nieuwe template.

Opmerking:Als een apparaat al is toegewezen aan een groep, kun je alleen de hele groep toewijzen aan de template en niet het afzonderlijke apparaat.

5. Sla de template tot slot op.

Template toepassen

Als een template wordt toegepast, worden de huidige instellingen van de in de template geselecteerde smarthomeapparaten en -groepen overschreven:

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Smarthome".
  2. Klik in het menu "Smarthome" op "Bediening".
  3. Klik bij de gewenste template op "Toepassen".

Opmerking:Je kunt de template ook handmatig toepassen met een FRITZ!DECT-schakelaar, FRITZ!Fon (menu "Thuisnetwerk > Smarthome"), in het thuisnetwerk en vanuit het internet met FRITZ!App Smart Home.
Als je een FRITZ!Box met FRITZ!OS 7.50 of nieuwer gebruikt, kun je templates ook via een routine automatisch toepassen.

2 Scenario aanmaken en toepassen

Er zijn verschillende scenario's die je kunt gebruiken. In een individueel scenario gebruik je templates die je zelf hebt aangemaakt en in een vooraf gedefinieerd scenario templates die automatisch zijn aangemaakt:

Persoonlijk scenario aanmaken

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Smarthome".
  2. Klik in het menu "Smarthome" op "Automatisering".
  3. Klik op "Scenario of template aanmaken".
  4. Schakel "Vooraf gedefinieerd of individueel scenario" in en klik op "Volgende".
  5. Schakel "Eigen scenario" in en klik op "Volgende".
  6. Geef het scenario een naam en klik op "Volgende".
  7. Selecteer de templates die je wilt samenvoegen tot een scenario en klik op "Voltooid" ("Klaar"). Het scenario wordt nu aangemaakt.

Vooraf gedefinieerd scenario aanpassen

Er zijn twee vooraf gedefinieerde scenario's, "Thuiskomen" en "Het huis verlaten", die bestaan uit automatisch aangemaakte templates en die je meteen kunt gebruiken. In deze vooraf gedefinieerde scenario's worden alle bij de FRITZ!Box aangemelde ledlampen en stopcontacten, het Wi-Fi-netwerk en het Wi-Fi-netwerk voor gasten, het antwoordapparaat van de FRITZ!Box in- of uitgeschakeld en de radiatorthermostaten op de comfort- of verlagingstempratuur gezet.

Als je een vooraf gedefinieerd scenario wilt aanpassen, ga dan als volgt te werk:

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Smarthome".
  2. Klik in het menu "Smarthome" op "Automatisering".
  3. Klik bij het scenario "Het huis verlaten" of "Thuiskomen" op (Bewerken).
  4. Schakel alle acties in die in het scenario moeten worden opgenomen. Schakel de acties uit die niet in het scenario moeten worden opgenomen.
  5. Klik op "Toepassen" om de instellingen op te slaan.

Scenario toepassen

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Smarthome".
  2. Klik in het menu "Smarthome" op "Bediening".
  3. Klik bij het beoogde scenario op "Toepassen".

Opmerking:Je kunt het scenario ook handmatig toepassen met een FRITZ!DECT-schakelaar, FRITZ!Fon (menu "Thuisnetwerk > Smarthome") of in het thuisnetwerk en vanuit het internet met FRITZ!App Smart Home. Via FRITZ!DECT 350 kunnen scenario's worden geactiveerd door het raam of de deur open of dicht te doen.Met routines kun je scenario's automatisch schakelen.