Netwerkapparaat voor het automatisch ophalen van IP-instellingen (DHCP) configureren

Om met de FRITZ!Box te kunnen communiceren hebben hebben alle met de FRITZ!Box verbonden computers, smartphones en andere netwerkapparaten speciale IP-instellingen nodig, die automatisch worden toegewezen door de DHCP-server (Dynamic Host Configuration Protocol) van de FRITZ!Box. Daarvoor moeten de apparaten zijn geconfigureerd voor het automatisch ophalen van de IP-instellingen (DHCP-client).

Windows 11

1. Klik in de taakbalk van Windows op (Start) en vervolgens op (Instellingen).
  2. Klik in het menu "Instellingen" op "Netwerk en internet".
  3. Klik naast de vermelding van de netwerkverbinding van de computer op "Eigenschappen".
  4. Klik in de sectie "IP-toewijzing" op "Bewerken".
  5. Selecteer in het venster "IP-instellingen bewerken" de optie "Automatisch (DHCP)" en klik op "Opslaan".

Windows 10

1. Klik in de taakbalk van Windows op (Start) en vervolgens op (Instellingen).
  2. Klik in het menu "Instellingen" op "Netwerk en internet".
  3. Klik bij "Geavanceerde Netwerkinstellingen" op "Adapteropties wijzigen".
  4. Klik in de menubalk bij de knop (Weergave wijzigen) op de pijl en selecteer "Details".
  5. Klik met de rechtermuisknop op de LAN- of draadloze verbinding, waarvan onder "Apparaatnaam" de naam van de netwerkadapter staat die de computer verbindt met de FRITZ!Box.
  6. Klik op "Eigenschappen".
  7. Selecteer "Internet Protocol versie 4 (TCP/IPv4)".
  8. Klik op "Eigenschappen".
  9. Schakel de opties "Automatisch een IP-adres laten toewijzen" en "Automatisch een DNS-serveradres laten toewijzen" in.
  10. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

macOS

1. Open "Systeemvoorkeuren" in het Apple-menu.
  2. Klik in het menu "Systeemvoorkeuren" op "Netwerk".
  3. Als de computer via Wi-Fi met de FRITZ!Box is verbonden, selecteer je in het linkerkeuzevenster de optie "Wi-Fi".
    • Als de computer met een netwerkkabel met de FRITZ!Box is verbonden, selecteer je in het linkerkeuzevenster de optie "Ingebouwd Ethernet".
  4. Klik op "Geavanceerd...".
  5. Selecteer in de weergave "TCP/IP" in de vervolgkeuzelijst "Configureer IPv4:" de optie "Via DHCP".
  6. Klik op "OK" om de instellingen op te slaan.

Android (bijvoorbeeld Google Pixel, Samsung Galaxy)

1. Open bij het Android-apparaat de instellingen.
  2. Tik in het menu "Instellingen" op "Netwerk en internet".
  3. Tik op "Wifi".
  4. Als het Wi-Fi-netwerk is uitgeschakeld, tik dan op het pictogram "aan/uit".
  5. Tik op de verbinding met de naam van het Wi-Fi-netwerk (SSID) van de FRITZ!Box.
  6. Tik op het pictogram om de instellingen te wijzigen en vervolgens op "Geavanceerde opties".
  7. Selecteer uit de vervolgkeuzelijst "IP-instellingen" de optie "DHCP" en tik dan op "Opslaan".

Apple iOS (Apple iPhone, iPad, iPod touch)

1. Tik in het startscherm op het pictogram "Instellingen".
  2. Tik in het menu "Instellingen" op "Wi-Fi".
  3. Als het Wi-Fi-netwerk is uitgeschakeld, tik dan op het pictogram "aan/uit".
  4. Tik op het uitroepteken naast de verbinding met de naam van het Wi-Fi-netwerk (SSID) van de FRITZ!Box.
  5. Selecteer onder "Configureer IP" de optie "Automatisch".

Linux (met Ubuntu 20.04 LTS als voorbeeld)

1. Open de systeeminstellingen, bijvoorbeeld in Terminal via "gnome-control-center".
  2. Als de computer via Wi-Fi met de FRITZ!Box is verbonden, klik dan in de instellingen op "Wifi".
    • Als de computer via een netwerkkabel met de FRITZ!Box is verbonden, klik dan in de instellingen op "Netwerk".
  3. Klik bij de verbinding waarmee de computer met de FRITZ!Box is verbonden op het tandwieltje .
  4. Klik op het tabblad "IPv4".
  5. Schakel de optie "Automatisch (DHCP)" in en klik op "Toepassen".

Andere apparaten (bijvoorbeeld NAS-systeem, netwerkprinter)

1. Configureer het apparaat volgens de instructies van de fabrikant om automatisch een IP-adres (DHCP) op te halen. Informatie over de configuratie krijg je van de fabrikant; raadpleeg bijvoorbeeld de handleiding.