Adresbereik bepalen van het IPv4-adres van de internetverbinding

Opdat computers, smartphones en andere netwerkapparaten met elkaar kunnen communiceren, moet ieder apparaat bereikbaar zijn via een uniek IP-adres. Wanneer de FRITZ!Box een internetverbinding tot stand brengt, wijst de internetprovider een IP-adres toe voor communicatie op internet.

Als het Internet Protocol Version 4 (IPv4) wordt gebruikt, kan elk IP-adres worden toegewezen aan een van de volgende adresbereiken:

• Private adresbereiken:
    • IP-adressen uit private adresbereiken zijn uitsluitend bedoeld voor communicatie binnen private netwerken (bijvoorbeeld het FRITZ!Box-thuisnetwerk) en kunnen daarom ook tegelijkertijd worden gebruikt in een willekeurig aantal verschillende netwerken. Aangezien ze niet worden doorgestuurd ("gerouteerd") via internet, zijn apparaten met IP-adressen uit private IP-adresbereiken vanaf internet niet toegankelijk.

Opmerking:Meer informatie over "private adresbereiken" verkrijg je bij Wikipedia.

• Openbare adresbereiken:
    • IP-adressen uit openbare adresbereiken kunnen wereldwijd slechts door één netwerkapparaat tegelijk worden gebruikt. Aangezien apparaten hierdoor eenduidig kunnen worden geïdentificeerd, worden deze doorgestuurd ("gerouteerd") via internet, zodat de apparaten toegankelijk zijn vanaf internet.

Adresbereik van de IP-adressen bepalen

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Internet".
  2. Klik in het menu "Internet" op "Online Monitor".
  3. Controleer welk IP-adres in de rij "Internet, IPv4" wordt weergegeven.
  4. Als er een IP-adres uit een van de volgende bereiken staat, heeft de FRITZ!Box een IP-adres uit het private adresbereik en is op het internet niet bereikbaar via IPv4.
    • 10.0.0.0 - 10.255.255.255
    • 100.64.0.0 - 100.127.255.255 (Carrier-grade NAT)
    • 172.16.0.0 - 172.31.255.255
    • 192.0.0.0 - 192.0.0.7 (DS-Litetunnel, Dual-Stack Lite)
    • 192.168.0.0 - 192.168.255.255
    • Als er een IP-adres uit een ander bereik staat, heeft de FRITZ!Box een IP-adres uit het openbare adresbereik en is op het internet bereikbaar via IPv4.
    • Als er helemaal geen IP-adres staat, is de FRITZ!Box op het internet niet bereikbaar via IPv4.